31
×

Søde sager i julen fra nabolandene

Skrevet d. 30 november 2017 af Nabolandskanalerne

© Unsplash.com

Svenske luciaboller

De svenske luciaboller, eller ‘lussekatter’ som de hedder på svensk, skal bages den 13. december, på luciadag. Bollerne er formet som snirklede figurer, og har navn efter Sankta Lucia, der levede i 300-tallet. Lucia viede hele sit liv til Gud. Hun kom med mad til de fordrevne kristne og havde et levende lys på hovedet. Det er det, vi genkender fra luciabruden der går forrest i de syngende optog hvert eneste år i hele Sverige.
 

Vidste du dette om julen i Tyskland© ERIK FORSBERG Det skal du bruge (ca. 16 stk.):

  • 75 g smør
  • 2½ dl mælk
  • 25 g gær
  • ¾ dl sukker
  • ½ tsk safrantråde
  • 1 æg
  • ½ tsk groft salt
  • 450 g hvedemel (ca. 7½ dl)
  • Korender eller rosiner til pynt

Pensling: sammenpisket æg
Bagetid: ca 5-10 min. ved 225 grader

Sådan gør du:

  1. Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud heri.
  2.  Stød sukker og safrantråde i en morter, til safrantrådene er helt knust.
  3. Rør ‘safransukkeret’ i mælkeblandingen sammen med de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage).
  4. Slå dejen godt sammen med en ske. Dæk skålen med et låg, og stil dejen til hævning et lunt sted i ½ time.
  5. Vend dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet.
  6. Del dejen i 16 stykker. Tril i fingertykke pølser, der formes til S’er.
  7. Læg luciabollerne på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
  8. Pensl brødene med æg, pynt med korender eller rosiner og bag luciabollerne midt i ovnen.

Server luciabollerne med koldt smør.               

Norske krumkager med Multecreme …

... må uden tvivl kaldes Norges svar på den danske ris á la mande. Vores nordiske naboer laver krumkager i et særligt vaffeljern, der giver kagerne et fint traditionelt mønster. Her har vi erstattet krumkagerne med kræmmerhuse, som ikke kræver specialudstyr, men stadig smager himmelsk.
 

Vidste du dette om julen i Tyskland© TINE NO Det skal du bruge (ca. 4 personer):

(Kræmmerhuse):

  • 1 æg
  • 80 g sukker
  • 50 g hvedemel
  • 2 spsk vand
  • 20 g smør (smeltet) til pensling af bagepapir

(Multecreme):

  • 2½ dl piskefløde
  • 50 g flormelis
  •  250 g friske multebær

Sådan gør du:

(Kræmmerhuse):

  1. Pisk æg og sukker skummende.
  2. Vend hvedemelet i, og tilsæt vand til dejen kan smøres ud på bagepapir.
  3. Pensl fem cirkler på bagepapiret, ca. 13 cm i diameter og smør et tyndt lag dej ud på.
  4. Bag i en 200 grader varm ovn i ca. 5-7 minutter til kanterne er lysebrune.
  5. Tag straks en kage op med paletkniv, og form til et kræmmerhus. Form hurtigt de øvrige kager på samme måde, mens de er varme.
  6. Hvis kagerne når at blive for hårde til at forme, vil kort tid i ovnen gøre dem bløde igen. Lad kræmmerhusene køle af.

Kræmmerhusene holder sig sprøde i en dåse med tætsluttende låg.

(Multecreme):

  1. Pisk fløden stiv. Vend flormelis i og til sidst de friske multebær.
  2. Kom multecremen i kræmmerhusene og server med det samme.

Multesyltetøj kan bl.a. købes på nettet. Søg evt. under det norske navn for multebær: ‘multe’ eller ‘molte’, eller det svenske ‘hjortron’.

Tyske Lebkuchen

Ved juletid er lebkuchen ikke til at komme udenom. Men sådan har det ikke altid været. De tyske julekager minder lidt om sønderjyske honningkager, og kan spores helt tilbage til middelalderen, hvor tyske munke forærede kager til de fattige. Siden dengang har lebkuchen dog fået tilføjet et par nye velsmagende ingredienser såsom honning, nødder og krydderier, og det har ikke gjort de lækre julekager mindre uimodståelige.
 

Vidste du dette om julen i Tyskland© OLUF SANDER Det skal du bruge (ca. 90 stk.):

  • 4 æg
  • 200 g rørsukker
  • ½ tsk havsalt
  • 1 stang vanille (kornene skrabes ud)
  • 250 g mandler med skal
  • 100 g hasselnødder med skal
  • 5 hele nelliker ristet på en tør hed pande og knust
  • ½ tsk fintrevet muskatnød
  • 1 tsk stødt kanel
  • 3 spsk honning
  • 100 g grofthakket mørk chokolade
  • Revet skal af ½ økologisk citron
  • Revet skal af 2 økologiske appelsiner
  • 1 spsk kakaopulver
  • 100 g hvedemel
  • 1 bæger pasteuriseret æggehvide og flormelis til glasur

Sådan gør du:

  1. Pisk æg, rørsukker, havsalt og vaniljekorn skummende i en stor skål.
  2. Blend mandler og hasselnødder i en foodprocessor og kom dem op i en skål.
  3. Bland nødder sammen med krydderier i en stor skål og tilsæt resten af ingredienserne. Vend forsigtigt æggemassen heri.
  4. Beklæd en bradepande (25x35 cm) med bagepapir og hæld dejen heri.
  5. Bag kagen ved 180 grader i ca. 30 minutter.
  6. Afkøl kagen og skær den ud i 3x3 cm terninger eller trekanter.
  7. Bland æggehvide med flormelis til glasur og pynt kagerne.

Tip: kagerne kan også dyppes i smeltet chokolade. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Juletraditioner i vores nabolande

Den danske jul er importeret og forener flere forskellige traditioner – og mange af dem er importeret fra vores nabolandes traditioner, som vi så har givet vores eget præg.

Se tema