31
×

Terror i Det Kgl. Teater

Skrevet d. 25. april af Sebastian Sharif

Den tyske forfatter og advokat Ferdinand von Schirach har skrevet et vanvittigt spændende, populært og kontroversielt teaterstykke der leger med grænsen mellem virkelighed og teater, tankeeksperimenter og aktuelle problemstillinger. Der rejses blandt andet store spørgsmål om demokratiet og menneskets værdi.

Forestil dig, at du som jurymedlem sidder og skal afgøre dommen for en jagerpilot, der, mod ordrer, har nedskudt et af terrorister kapret passagerfly med 164 passager for at redde et stadion fyldt med 70.000 mennesker.

©️ Foto: Emilia Therese

Hvad er det mest retfærdige i sådan et dilemma? Er hvert et liv helligt, eller skal man ofre de få for at redde de mange?

Dette dilemma er ikke blot et etisk tankeeksperiment, men plottet for det stort opslåede teaterstykke ’Terror’ af den tyske forfatter og advokat Ferdinand von Schirach, der netop har fået premiere på Det Kgl. Teater.

Tager du ind og ser det, er du ikke blot en vanlig tilskuer – du ER jurymedlem, bliver tiltalt direkte under stykket og får en lille buzzer tildelt til at tilkendegive din personlige dom, når den fiktive retssag er overstået.

Kontroversiel succes

Dette meget specielle interaktive eksperiment er både blevet rost til skyerne og kritiseret heftigt. Rost, fordi den tager teater nye og meget aktuelle veje. Kritiseret for at underminerer retsstaten. Fælles for omtalen er dog anerkendelsen af, at den tager en vigtig debat op.

Aktualitet og den spændende udformning har gjort, at von Schirachs stykke har taget verden med storm. Siden uropførslen i oktober 2015 er den således blevet set af over 300.000 i mere end 50 teatre verden over.

Der er i samme forbindelse lavet en hjemmeside - http://terror.theater/ - dedikeret til stykket og resultaterne af afstemningerne rundt omkring i verden. Indtil videre har over 60% valgt at frikende piloten Lars Koch. Hvad ville du stemme?

Du kan opleve stykket og lære nye sider af din moralske sans at kende på Det Kgl. Teater i perioden 21. april til 2. juni.

Galleri