PREMIERE

Sveriges sidste konger (1:2)

Sveriges sista kungar |

SVT-dokumentaren, der stiller skarpt på den svenske tronfølge, har skabt røre omkring kongehuset.

Danske undertekster

Øv - Programmet har været sendt
Følg os på Facebook og få det hele med.

Programbeskrivelse

Sveriges sidste konger. Dokumentar. Sverige 2023.
Afsnit 1. Torsdag kl. 20.00 på SVT1.

”Carl Philip blev født som kronprins, og jeg synes fortsat, at loven ikke kan ændres med tilbagevirkende kraft,” siger Kong Carl Gustaf i SVT-dokumentaren ’Sveriges sidste konger’. Ifølge den svenske konge, er det ”ganske mærkeligt”, at hans søn blev frataget titlen.

En udtalelse der har vakt forargelse og skabt røre omkring det svenske kongehus.

Den svenske konge forklarer sig

Efter massiv kritik forklarer Kong Carl Gustaf, at udtagelsen ikke skal tolkes som en kritik af kronprinsesse Victoria. Ifølge en udtagelse udsendt af det svenske kongehus, slår han fast, at han er stolt af hende og hendes arbejde for Sverige.

Den opsigtsvækkende todelte dokumentar stiller skarpt på den svenske tronfølge, ændringen i grundloven og fortæller historien om de tre monarker – Gustaf V, Gustaf VI og Carl XVI. De regerede- og regerer alle i en tid, hvor Sverige fundamentalt forandrede sig.

I dag har den nuværende Kong Carl XVI Gustaf slået en historisk rekord. Med 50 år som monark, er han den regent i Sveriges historie, der har siddet længst på tronen. Carl XVI Gustaf bliver efterfulgt af kronprinsesse Victoria. Så spørgsmålet er, om vi har set Sveriges sidste konger?

Afsnit 2 vises torsdag d. 19. januar. kl. 20.00 på SVT1.

 

Find alle aftenens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.

RELATEREDE TV-TIPS