rtl-logo 31
×

10 år med Tyske Filmdage

Skrevet d. 15 oktober 2020 af Astrid Bugge

© Berlin Alexanderplatz/Scanbox Entertainment A/S

Det er tid til at kigge mod vores sydlige nabo og gøres sig klar til at nyde deres største film. Det er tid til Tyske filmdage, som løber fra den 18.-25. oktober, og i år både kan fejre 10-års jubilæum og Det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020. I den anledning præsenterer vi vores til dato mest omfattende program, og du kan se med i København, Aarhus og Odense!

Siden 2010 har Tyske Filmdage vist et stærkt og alsidigt vue i moderne tyske film, en tradition der må siges at være en tilbagevendende succes.

Vel mødt i biograferne!

Tyske Filmdage 2020 byder på et omfattende program.

Se mere

Tyskland har altid været en markant filmnation, med tråde tilbage til filmens tidlige år med stumfilm og sprudlende kreativitet. Landet imponerer stadig på den internationale filmscene, og netop dét vil vi hylde med Tyske Filmdage og samtidig give danske biografgængere mulighed for at få et indblik i.

Nu er det tid til 2020-udgaven, og vi kan med stolthed præsentere vores til dato mest omfattende program med alt fra klassikere over dokumentar til såvel genre- som samtidsfilm med fokus på et bredt spektrum af emner og problemstillinger i dagens Tyskland.

For mange af filmene gælder endda, at Tyske filmdage er eneste mulighed for at se dem på det store lærred i Danmark, da kun udvalgte af festivalens film senere vil blive distribueret i danske biografer. Så grib chancen nu og skynd dig i biografen. 

© FOTO: Mein Ende. Dein Anfang

Filmdagene løber fra den 18.-25. oktober, med visninger i både København (Grand Teatret), Århus (Øst for Paradis), og i Odense (Café Biografen). Filmdagene afvikles selvfølgelig efter alle myndighedernes retningslinjer i forhold til Corona, så du kan trygt tage i biografen. 

Her får du et par anbefalinger fra årets program. 

Berlin Alexanderplatz

Burhan Qurbanis muskuløse nyfortolkning af klassikeren ’Berlin Alexanderplatz’ er omsat til nutidens Berlin og har en flygtning i hovedrollen. Filmens hovedperson, Francis, er en illegal flygtning fra Vestafrika, der skyller op på en strandbred i Sydeuropa og ender i Berlin. Men vilkårene for en indvandrer uden arbejdstilladelse er nådesløse, og mødet med den psykopatiske gangster Reinhold driver Francis ind i en kriminel underverden, som ligger langt fra hans forestilling om et nyt og bedre liv som vesterlænding. Kun da han møder den prostituerede Mieze, oplever han noget, som han aldrig har prøvet før: En lille smule lykke.

BERLIN ALEXANDERPLATZ trailer - biografpremiere 3. december

Das geheime Leben der Bäume 

Der sker de forunderligste ting i skoven: Træerne kommunikerer med hinanden. De drager ikke kun kærlig omsorg for deres afkom, de tager sig også af deres gamle og syge naboer. Træer har både følelser, fornemmelser og hukommelse. Det lyder måske utroligt. Men det er sandt.

© FOTO: Das geheime Leben der Bäume 

Hvad enten du har læst Peter Wohllebens bog eller kun hørt om den: I dokumentaren kommer du ikke kun tæt på forfatteren selv, men får også sat billeder på hans vigtigste pointer fra værket. Vi er med ham på vandring i hans elskede skove, men også på tur i boghandlere og kulturhuse, hvor han møder sine læsere. Og så runder vi både Vancouver i Canada, hvor der arbejdes med nye former for skovbrug, og Sverige, hvor forfatteren valfarter til det angiveligt ældste træ i verden!

Da Hitler stjal den lyserøde kanin

Caroline Link har filmatiseret Judith Kerrs selvbiografiske bestseller om en pige og hendes familie, som tvinges i landflygtighed kort før 2. verdenskrig. Vi er i Tyskland i 1933. 9-årige Anna er ikke klar over, hvem Hitler er. Hun har for travlt med skole og venner til at bemærke Hitlers ansigt, der pryder plakater over hele Berlin. Men da hendes far en dag forsvinder, og familien i al hemmelighed forlader Tyskland, begynder Anna at forstå, at manden på plakaterne er ved at ændre hele Europa, og at livet aldrig bliver det samme igen.

© FOTO: Da Hitler stjal den lyserøde kanin

Annas liv i landflygtighed er ikke nemt. Turen går over Schweiz og Frankrig til England. Undervejs skal hun lære nye sprog, skikke og manerer, mens hun må vænne sig til savnet af sine venner og kære – og ikke mindst sin elskede lyserøde stofkanin, som hun måtte efterlade i Berlin.

Tyske Filmdage 2020 er igen i år arrangeret i et samarbejde mellem Goethe-Institut Dänemark, Den Tyske Ambassade, Grand Teatret, og Copydan Verdens TV.