rtl-logo 31
×
Plakater fra Peer Gynt og Emil fra Lønneberg

To af Skandinaviens største forfattere nyfortolkes på de skrå brædder

Skrevet d. 24 oktober 2018 af Sebastian Sharif

© Gudmund Thai / Folketeatret

Denne sæson har Folketeatret premiere på to moderne fortolkninger af to store skandinaviske forfattere: Astrid Lindgren og Henrik Ibsen. Der er noget for børn og voksne, både genkendelighed og store teatralske overraskelser i ’Emil fra Lønneberg’ og ’Peer Gynt’. Og så rejser begge stykker ud i det ganske land.

Skal man fremhæve de største forfattere fra Sverige og Norge, så ville de første navne på manges læber helt sikkert være henholdsvis Astrid Lindgren og Henrik Ibsen. På hver sin måde har de defineret ikke blot Skandinaviens, men hele verdens litteratur.

Astrid Lindgren er med sine fantasifulde og fortryllende fortællinger, der rummer både leg og alvor og på magisk vis formår at være i øjenhøjde med børn og voksne på samme tid, elsket i hele verden. Henrik Ibsen er en pioner indenfor moderne teater – han er blevet kaldt den vigtigste dramatiker siden Shakespeare.

Cyron Melville & Mathilde Norholt i 'Peer Gynt'. Foto © Thomas Petri / Folketeatret

Det er Folketeatret udmærket klar over, og derfor har de i denne efterårssæson premiere på to nyfortolkninger af klassiske fortællinger fra de to forfattere, nemlig ’Emil fra Lønneberg’ af Astrid Lindgren og ’Peer Gynt’ af Henrik Ibsen, som både kan opleves på deres faste scene i København og på landsturné.

At være sig selv nok anno 2018

’Peer Gynt’ er en af Henrik Ibsens største klassikere. Stykket er meget anderledes end de mere realistiske stykker, han skrev senere (hvoraf den mest kendte nok er ’Et dukkehjem’), da det foregår i et fantasifuldt univers baseret på det norske folkeeventyr ’Per Gynt’.

Stykket er skrevet på dansk, som var sproget i Norge på tidspunkt, mens Ibsen var i selvvalgt eksil i Italien, og udkom i 1867 på det danske forlag Gyldendal.

Peer Gynt (Cyron Melville) overfor Troldkongen. Foto © Thomas Petri / Folketeatret

’Peer Gynt’ var egentlig med sin særlige digt-form, sin episke længde og det fabulerende sceneri, der både tager os forbi Troldkongens hal og Egyptens pyramider, ikke beregnet til at sætte op som et virkeligt teaterstykke. Det har dog vist sig blot at inspirere iscenesættere gennem tiden til at være særligt kreative – det gælder også hos Folketeatret!

Men selv med sit fantasiunivers er ’Peer Gynt’ evigt aktuel: Det er en klassisk fortælling om egoisme og om at være sig selv nok. Den unge Peer Gynt drager ud på en lang odyssé, og undervejs er han kun interesseret i det, der gavner ham selv. Det er ikke svært at relatere det til, hvad der sker i verden lige nu.

Den flotte scenografi fra 'Peer Gynt'. Foto © Thomas Petri / Folketeatret

Og så finder man i hovedrollerne to af de mest prominente herre inden for dansk skuespil: Cyron Melville som den unge Peer Gynt og Preben Christensen som den ældre Peer Gynt.

”Eeemiiiiil!”

De fleste af os kan scenerne fra Astrid Lingrens ’Emil fra Lønneberg’ på rygraden. Ida, der bliver hejst op i flagstangen. Kommandusen, der bliver fanget i ulvefælden. Emil, der får suppeterrinen på hovedet, og Emils far, der får tåen fast i musefælden.

’Emil fra Lønneberg’ er en væsentlig del af kulturarven, også den danske. Og hvilken bedre måde, at (gen)opleve det på, end som spillevende skuespil på teatrets skrå brædder? 

Emil (Michael Slebsager) med suppeterrinen på hovedet. Foto © Thomas Petri / Folketeatret

Historien om den lille Emil, der har så gode intentioner, men altid formår at kvaje sig og i skam blive sendt ud i træskuret, hvor han snitter træmand, er tidløs og går til alle aldre. Det er en oplagt måde at introducere en ny generation - måske barnet eller barnebarnet? – til Astid Lindgrens vidunderlige fortælling om den lille drengs spilopper i landsbyen Katthult.

Emil med alle sine træfigurer. Foto © Thomas Petri / Folketeatret

Emil spilles af talentet Michael Slebsager, der bl.a. har medvirket i ’Broen’.

Køb billet

’Peer Gynt’ havde premiere d. 20. september på landsturnéen og d. 24. oktober i Folketeatrets egne lokaler på Nørregade i København, men løber frem til d. 26. november (landsturnéen) og d. 22. december (på Nørregade).

’Emil fra Lønneberg’ har premiere fredag d. 26. oktober på Folketeatret og løber der frem til d. 16. december. Landsturnéen løber fra d. 15. januar til d. 20. marts.

Du kan læse mere om de to stykker og finde billetter på Folketeatrets hjemmeside.