rtl-logo 31
×
Terror ihr urtiel

ARD stiller skarpt på retfærdighed i temauge

Skrevet d. 9 november 2018 af Rikke Heegaard Steen

Fra 11.-17.november afvikler ARD igen deres tilbagevendende temauge. Denne gang er det retfærdighed, der er det store tema, og via kanalens sendeflade sætter ARD ugen igennem fokus på en række problemstillinger vedrørende begrebet. Der er lagt op til alt fra nervepirrende mordgåder til 70’ernes kamp for ligestilling.

Begrebet retfærdighed er ikke entydigt. Retfærdighed kan være en abstrakt størrelse, som kan være svær at definere, og hvad der er retfærdigt kan være dybt subjektivt.

Slår man ’retfærdighed’ op i ordbogen, møder man flere definitioner. Men mest af alt forbindes retfærdighed med ret og moral.

Et billede på retfærdighedsbegrebet kunne være, hvis to personer skal dele en kage og man skærer den over på midten. De to personer får en lige stor andel af kagen. Det ville de fleste nok mene ville være retfærdigt.

Men spørgsmålet er, om man ville mene det samme, hvis de to halvdele blev delt ud til henholdsvis en rig og en fattig person, en ung og en gammel, en tyk og en tynd eller en sulten og en mæt person?

Still fra: Polizeiruf 110: Für Janina © FOTO: Christine Schroede​

Evigt aktuelt emne

Helt tilbage til de gamle grækere var man optaget af spørgsmålet om retfærdighed. Nogle af de ting, som de gik og diskuterede er stadig aktuelle i dag. 

Eksempelvis kunne man se på retfærdighed som et begreb, der findes i vores hverdag, men også som et begreb der findes i et større perspektiv i vores sociale sameksistens - både nationalt og globalt.

I forbindelse med ordet retfærdighed dukker der måske ord som balance og lighed op i bevidstheden. Spørgsmålet er, om man kan forestille sig en verden uden retfærdighed. Og kan man tale om retfærdighed på tværs af alder, køn, velstand, etnicitet osv.?  

Nogle af disse komplekse spørgsmål forsøger de at svare på i løbet af temaugen. Alle ARD stationer er gået sammen og har kreeret et varieret program til temaugen om ’retfærdighed’.

ANNE WILL © FOTO: wOLFGANG BORRES

Traditionen tro

Temauge på ARD er en fast tradition. Hvert år siden 2006 har kanalen rettet opmærksomheden mod et stort aktuelt emne i en hel uge.

I løbet af denne temauge får det valgte emne lov til at fylde store dele af sendefladen, og der tages gerne forskellige genrer, kanaler og medier i brug.

I 2017 blev der afholdt temauge med temaet ”Hvad tror du på?” Her blev der sat fokus på troens mange nuancer lige fra sportsudøverens ukuelige tro på egne evner til den religiøses tro på en højere magt - og alt derimellem.

Still fra: kEINER SCHIEBT UNS WEG © FOTO:  tHOMAS KOST

Polizeiruf 110: Für Janina
Søndag den 11. november kl. 20.15
En DNA-test afslører moderen på en gammel, uopklaret sag, som kommissær Röder stod i spidsen for. Bukow og König genoptager efterforskningen og nu står det klart: Guido Wachs, som ikke blev dømt dengang, var rent faktisk morderen på den unge pige.

Anne Will
Søndag den 11. november kl. 21.45
Den erfarne og dygtige journalist Anne Will har sit eget talkshow og debatprogram, hvor der bliver diskuteret politiske processer, økonomiske sammenhænge og sociale trends. Emnet er ”retfærdighed”, og der er rigeligt at tage fat i fra et debat-perspektivet!

Keiner schiebt uns weg
Onsdag den 14. november kl. 20.15
En sand fortælling om Lilli og hendes kollegaer, der i slutningen af 1970’erne i Ruhr-regionen modigt og trods alle odds kæmper for ligeløn mellem mænd og kvinder. En film om kampen for retfærdighed, for lighed og om modet til at kæmpe for det.

Slå over på ARD fra 11.-17. november og oplev endnu flere spændende programmer med retfærdighed som bærende tema.