rtl-logo 31
×
ARD / Efteråret 1929 - skyggen over Babylon

Bag om virkelighedens Babylon Berlin

Skrevet d. 7 oktober 2020 af Astrid Bugge

© ARD / Efteråret 1929 - skyggen over Babylon

Tredje og sidste sæson af ARD’s gigantserie ’Babylon Berlin’ har endelig premiere! I den anledning sender tv-kanalen en dybdegående dokumentar om den historisk politisk anspændte virkelighed i det Berlin, som tredje sæson foregår i.

Se hele sæsonen

Er du utålmodig efter mere spænding fra det magiske univers, kan vi glæde dig med, at hele tredje sæson af 'Babylon Berlin' bliver tilgængelig på ARD i løbet af blot halvanden uge.

I forlængelse af premieren på den længe ventede tredje sæson af ’Babylon Berlin’, følger ARD op med en dokumentar om den politiske situation i virkelighedens Berlin. 

Efteråret 1929, hvor den nye sæson foregår, var en spændingsfyldt tid i Berlin, byen blev et stadig mere og mere rødglødende knudepunkt for politiske konflikter.

Den globale økonomiske krise optrappedes og tillod at en mediemoguls alliance med nazister fik enorm betydning for hele byens og landets situation.

© FOTO: ARD / Efteråret 1929 - skyggen over Babylon

Samtidigt kunne en ”uskyldig” satiriker med tilpas spydige jokes, formå at provokere hele landets ledelse, og en chick showpige udviklede sig til en toneangivende skuespillerinde. Det var både mulighedernes og spændingernes tid, kreativitet og løssluppenhed sprudlede, men det gjorde spekulationerne om landets fremtid også. 

Starten på slutningen

Den unge Weimar Republik havde i efteråret 1929 netop fejret sit 10-års jubilæum, da mørke skygger for alvor begynder at diktere stemningen i landet og ikke mindst Berlin – det var starten på slutningen på den unge republik. 

© Foto: ARD / Efteråret 1929 - skyggen over Babylon

Rigsdagen kendetegnedes ved konflikter mellem på den ene side højreorienterede nationalister, der stadig led under nederlaget fra første verdenskrig og tabet af monarkiet, og på den anden side de nye demokratiske kræfter, der kæmpede for den unge nation og en fredelig fremtid i et forenet Europa.

Medieimperium finansieret af metalindustri

Som ledende skikkelse for de højreorienterede nationalister, stod mediemogulen Alfred Hugenberg, der også var leder af Universum Film AG (UFA) og dermed var en af de mest magtfulde og toneangivende stemmer i republikken. Hugenberg var herre i sit eget medieimperium, et imperium købt for en formue, som han havde tjent på tung metalindustri.

Overfor ham stod udenrigsminister Gustav Stresemann, der kæmpede vedvarende for den unge republik fremtid og var villig til at indgå de nødvendige kompromisser, der skulle til for at republikkens overlevelse i et fredeligt Europa. 

© FOTO: ARD / Efteråret 1929 - skyggen over Babylon

Da Hugenberg allierede sig med nazisterne, dermed indgik en pagt med Adolf Hitler og Joseph Goebbbels og sammen med dem satte alt ind på at gennemføre en folkeafstemning imod den unge republik, blev fronterne mellem de to modstridende interesser yderligere skærpede. 

I starten af oktober, da Stresemann døde af et slagtilfælde sørgede hans allierede, men Hugenberg og Goebbels gned sig i hænderne. Nu var der så godt som ingen hindringer for deres planer, og efteråret 1929 blev i særdeleshed en skæbnesvanger tid for Tyskland. 

Ledsaget af skuespillernes kommentarer

Dokumentaren er spækket med kommentarer fra centrale skuespillere fra dramaserien ’Babylon Berlin’, der bevægende fortæller om den omvæltende tid som tredje sæson foregår i, og som dokumentaren skildrer det historiske omfang af. 

En tid så fjern, og alligevel så nær, som du nu kan blive meget klogere på, når ARD sender dokumentaren ’Efteråret 1929 – Skyggen over Babylon’ søndag den 11. oktober kl. 22.30, med danske undertekster.

© FOTO: ARD / Efteråret 1929 - skyggen over Babylon

Er du utålmodig efter at se de sidste afsnit i tredje sæson af ’Babylon Berlin’, kan vi glæde dig med, at hele sæsonen sendes på ARD i løbet af halvanden uge, så ventetiden er snart ovre. Læs mere her.

Husk, at alle afsnit bliver tilgængelige i YouSees arkiv og VOD-univers efterhånden som de har været vist i flow-tv. Så kan du streame serien i sin fulde længde, lige når det passer dig. Mange andre tv-distributører tilbyder lignende tjenester, husk at undersøge hvad din egen distributør tilbyder.