31
×

Barndom - verden set med børneøjne

Skrevet d. 29 august 2017 af Sebastian Sharif

© Margreth Olin

D. 6. september viser DOXBIO dokumentaren ’Barndom’ af den norske instruktør Margreth Olin. Det er en smuk dokumentar, der på observerende vis går helt tæt på børns leg i en skovbørnehave. Men filmen er også en kommentar til debatten om, hvordan vi giver børn den bedste start på livet.

”Naturen er det største, flotteste skab, synes jeg. Det burde alle synes. Men mennesker er ikke så taknemmelige for, at Gud skabte jorden.”

Sådan siger en af drengene i dokumentaren ’Barndom’ af den norske instruktør Margreth Olin, imens han står midt i skoven med en lille pind i hånden, som han leger er en mikrofon. I dag er han nyhedsreporter.

Drengen er blot en af børnene i den norske skovbørnehave, som Olin har fulgt på nær hånd. Mens børnene hopper, danser, farer rundt og bruger deres fantasi, som kun børn kan, har Olin sat kameraet til at filme det. Helt uden at interviewe hverken børn, pædagoger eller eksperter på området, som det ellers plejer at høre sig til i en dokumentar.

Resultatet er en mageløs, rørende film om børns fortryllende leg i nogle af de smukkeste naturomgivelser, Skandinavien mønstrer - de norske skove.

©️ Margreth Olin

En stille kommentar

Men selvom filmen ikke direkte sætter tingene på spidsen for at kritisere og starte debat, er den stadig en stille kommentar til den måde, vi i dag driver pædagogikken an på.

Ifølge Olin er der nemlig alt for meget fokus på konkurrence, præstation og tidlig indlæring, hvilket medfører at legen ofte kommer i anden række. Og det kan være skadeligt, påpeger forskningen, ikke blot for barnets sociale evner, men faktisk også for de færdigheder i f.eks. sprog og matematik, som man ellers prøver at styrke.

’Barndom’ er derfor en hyldest til legen og dens vigtighed for børnenes start på livet - og legen er præsenteret præcis, som den er, så man med selvsyn kan opleve, hvordan børn lærer at forstå verdenen.


©️ Margreth Olin

Se den i DOXBIO landet over

Den 6. september bringer DOXBIO den så til biografer landet over.

DOXBIO er et initiativ, der er sat i søen for at udbrede kendskabet til de bedste dokumentarer. Årligt sammensætter de derfor et program af dokumentarfilm, der vises i et landsdækkende netværk bestående af næsten 50 danske biografer – der er med garanti én i nærheden af dig!

Du kan læse mere og købe billetter på DOXBIOs hjemmeside.