rtl-logo 31
×
Moka Efti Orchestra

Berlins beskidte og glamourøse 1920’ere

Skrevet d. 18 november 2019 af Rikke Heegaard Steen

Det originale husorkester fra ARD’s mest spektakulære serie nogensinde ’Babylon Berlin’ afholder livekoncert på Nationalmuseet. Berlins brølende 1920’ere lever videre, når ’Moka Efti Orchestra’ spiller op til dans i de smukke museumsomgivelser. Direkte fra tv-serien og ind på Nationalmuseets scene - og for første gang i Danmark.

Nationalmuseet og Tysklandsudstillingen tager dig med på en rejse gennem hele Tysklands historie. Helt fra det tysk-romerske rige til i dag – og der er mulighed for at gøre et pitstop i 20’ernes Berlin. Du kan nemlig opleve musikken fra den mest ambitiøse tv-serie i tysk filmhistorie – og så endda live.

Lyt til Berlin

Den musik som orkesteret skal spille til livekoncerten, er alle de gode sange fra ’Babylon Berlin’. Al musikken i serien er skrevet af de erfarne og anerkendte komponister Nikko Weidemann og Mario Kamien.

Weidemann og Kamien har vundet prisen ’Sound for media’ til ’Listen-to-Berlin-Award’ i 2019. Prisen tildeles for et særligt innovativt samarbejde inden for film- eller reklamesektoren.

Weidemann og Kamien føler sig ikke fremmede i musikbranchen, men opgaven med at producere al musik til ’Babylon Berlin’ betød, at de begge skulle bevæge sig på nyt territorium.

FOTO: ARD

De fik tilladelse af instruktørerne Tom Tykwer, Henk Handloetgen og Achim von Borries til at komponere al slags musik fra forskellige genrer: fra blues og instrumentale klaverstykker til chansons og den hurtige Charleston-genre med lyden af overdådigt bigband.

Til aske, til støv

Titelsangen til ’Babylon Berlin’ hedder ’To ashes, to dust’ (’Til aske, til støv’) og handler i højere grad om spillevende og stadig aktuelle følelser end om historisk korrekthed – følelser som er overførbare til i dag.

På titelnummeret spiller Weidemann selv klaveret og Kamien står for både guitar, banjo og percussion.

Weidemann, der er forankret i den internationale musikalske subkultur siden 80'erne, og Kamien som en del af Teil des Duos dZihan & Kamien i 90'erne, fik ikke kun til opgave at producere musikken til serien.

De skulle også samle et hold af gode musikere, som skulle spille den dugfriske musik under filmoptagelsen såvel som til lydsporoptagelserne. Sammen med den anerkendte saxofonist Sebastian Borkowski sammensatte de det 14-mand store ensemble ’Moka Efti Orchestra’.

FOTO: ARD 

Koncertpremieren for ’Moka Efti Orchestra’ blev fejret i maj 2018 på XJAZZ Festival Berlin, og i september 2018 spillede orkesteret til et stort show i Hamburg som en del af Reeperbahn-festivalen. Derudover gav de koncert til Day of German Unity ved Brandenburger Tor foran flere hundredetusinde mennesker.

Men nu kommer ’Moka Efti Orchestra’ altså for første gang på dansk grund den 30. november kl. 20.00 på Nationalmuseet.

Det beskidte Berlin

I 1920’erne var Berlin anderledes end den er i dag: på én og samme tid vild og beskidt, glamourøs og festlig.

I begyndelsen af 20’erne hvor første verdenskrig var tabt, og Tyskland skulle betale for alle ødelæggelserne, var det ikke lutter lagkage at være Berliner.

En by i opbrud: Økonomien, kulturen, politikken og den kriminelle underverden - alting er under omfattende forandring.

Spekulation og inflation tog hårdt på fundamentet af den stadig unge Weimar Republik, og der skete bl.a. det, at den daværende møntenhed reichmarken faldt i værdi, og folk fik deres løn udbetalt i trillebøre, så de kunne købe fx et brød for intet mindre end 3 milliarder mark.

Men da inflationen faldt til ro i 1924, og det værste rod var overstået, kunne de brølende 20’ere for alvor bryde ud i Berlin.

Frihed og musik frem for alt

1920’erne er generelt en fri og dynamisk periode i historien, og Berlin gik i front. Byen blev et fristed, hvor innovation og kreativitet blomstrede og hvor kvinderne blev uafhængige og selvbevidste. De fik stemmeret, smed korsetterne, kørte bil og klædte sig i boa og fjer.

FOTO: ARD

Også på den offentlige scene fik mændene kamp til stregen. Revystjernen Claire Waldoff førte an i en tid, hvor kabaret og varieté fyldte meget. I 20’erne kom der nemlig gang i musikken og Berlins natteliv, der sprudlede af kreativ energi.

Selvom musikken måske kan klinge lidt gammeldags i nogles ører, er det det hele værd at dykke en tur ned i 20’ernes musikalske kvaliteter, hvor man finder gode melodier, eminente musikere og en humoristisk tone.

I dag er den tyske orkesterleder Max Raabe og hans ’Palast Orchester’ en særlig berlinsk specialitet. Orkesteret er etableret i 1986 og har specialiseret sig i at skabe lyden af danse- og filmmusik fra Weimartiden i 1920'erne og 1930'erne – og det samme har ’Moka Efti Orchestra’.

FOTO: ARD

Maratonvisning af Babylon Berlin

Nationalmuseet varmer op til den glamourøse livekoncert med ’Moka Efti Orchestra’, når de viser Tom Tyckwers mesterværk ’Babylon Berlin’ – både sæson 1 og 2, der er baseret på Volker Kutschers romanserie om kriminalassistenten Gereon Rath.

Du kan være med til maratonet i Nationalmuseets biograf samme aften som livekoncerten (30. november) fra kl. 10.15-17.00.

Du kan læse vores artikel om Babylon Berlin her. 

Og her du kan læse om den kommende sæson, som har premiere i efteråret 2020.