rtl-logo 31
×

CPH:DOX: nordiske film i festivalens virtuelle biograf

Skrevet d. 19 marts 2020 af Rikke Heegaard Steen

© CPH:DOX / KAROLINE HILL

Københavns årlige dokumentarfilmfestival CPH:DOX er netop startet - men i år sker det i en digital udgave. Nabolandene er flot repræsenteret og nomineret i flere kategorier. Læs om udvalgte dokumentarfilm og samarbejder fra Norge, Sverige og Tyskland.

Copenhagen International Documentary Film Festival er en af verdens største dokumentarfilmfestivaller. Fra i onsdags den 18. marts og elleve dage frem, skulle de københavnske biografer og andre udvalgte kulturinstitutioner have været forvandlet til et slaraffenland for dokumentarinteresserede filmentusiaster.

Men årets festival må selvsagt, som alt andet i disse tider, tilpasse sig COVID-19 situationen og bliver derfor afviklet digitalt. På cphdox.dk vises filmene i en virtuel biograf, så det er altså stadig muligt at fordybe sig i dokumentargenren og dens mange facetter hjemme fra stuerne. CPH:DOX viser selvfølgelig en række film fra nabolandene på årets digitale filmpalet, som du kan gå på opdagelse i.

Kampen om Grønland (DK, NO, GL)

Det, der skulle have været årets åbningsfilm var ’Kampen om Grønland’, som er et samarbejde mellem Danmark, Norge og Grønland. Filmen handler om fire unge grønlændere, der på hver sin måde drømmer om forandringer. Den unge grønlandske generation er nemlig splittet i spørgsmålet om uafhængighed, men fælles for dem er, at de står overfor en uvis fremtid, hvor meget vil ændre sig på verdens største ø.

​FOTO: Kampen om Grønland / CPH:DOX

I filmen møder vi den unge rapper Josef, som stiller spørgsmålstegn ved Grønlands relation til Danmark i sin musik. Han og hans kæreste er med til at vække den gamle grønlanske tradition til live, ved at få lavet traditionelle grønlandske ansigtstatoveringer. De bliver kendte som et vildt par, der bryder den sociale arv med alkoholiske og fraværende forældre.

Det er en film om selvstændighed og løsrivelse i et land, som er midt i en brydningstid. Et land som pludselig lander på internationale forsider.

Self Portrait (NO)

Norge er på plakaten med en rystende og debatskabende film, som handler om den kvindelige kunstner Lene Marie Fossen. Hun lider af svær anoreksi, en sygdom som allerede startede da hun som 10-årig stoppede med at spise.

FOTO: Self Portrait / CPH:DOX

Lene Marie konfronterer omverdenen med sin sygdom gennem sit skånseløse fotografiske selvportrætprojekt, hvor hun klæder anoreksien af og viser den frem i sin reneste forstand.

De tre norske instruktører Margreth Olin, Katja Nørregaard Høgset, Espen Wallin har lavet en smertefuld og poetisk film om kunstens og overlevelsens kraft, der samtidig rejser vigtige spørgsmål om behandlingen af anoreksipatienter.

Oeconomia (DE)

’Oeconomia’ er et tysk bidrag til festivalen og en film der ved at gå til kilden og spørge kapitalisterne selv fortæller, hvad du gerne vil vide om penge.

Uligheden vokser. Bankernes kriser bliver betalt af kunderne. Pengene stiger til tops, men jordens ressourcer er på vej i bund. Men hvorfor det er sådan?

FOTO: Oeconomia / CPH:DOX

Med tysk grundighed, humor og kreativitet føres vi ind i hjertet af en verden af glas og beton, hvor økonomer, bankfolk og CEOs med svingende held forsøger at forklare det kapitalistiske system.

Sammen med 13 andre danske og internationale film er ’Oeconomia’ udtaget til festivalens hovedkonkurrence DOX:AWARD, som er sponsoreret af DR.

En splittet familie (DK, SE)

Et samarbejde mellem Sverige og Danmark er blevet til denne dybfølte og empatiske beretning om de flygtninge, som i bogstavelig forstand er fanget mellem to verdener.

Filmen handler om en syrisk familie, som efter en lang og streng flugt, strander i tre forskellige verdenshjørner. Familien må kæmpe en kamp mod bureaukratiet for at blive genforenet.

FOTO: En splittet familie / CPH:DOX

Den splittede familie består af ægteparret Rana og Muhkles og deres to små drenge. Rana ender i Assens, Muhkles ender i Canada og sønnerne i Tyrkiet. Og udsigterne til en genforening virker håbløse i et rigidt system, hvor man skal råbe meget højt for at blive hørt.

Gennem små hverdagsøjeblikke, Skype-opkald og hjemmevideoer skildrer instruktør Mira Jargil en familie splittet af krig - og deres insisteren på retten til at være sammen.

foto: cph:dox

cphdox.dk kan du se filmene i en virtuel biograf, hvor publikum kan købe billetter til lukkede filmvisninger.

Præcis som i den fysiske biograf, vil der være begrænset kapacitet, billetprisen er imidlertid halveret, så vinsningerne nu koster 45 kr. og kan ses af alle, der er bosat i Danmark.  Biografen er åben i hele den planlagte fersivalperiode fra 18. til 29. marts. 

Rigtig god fornøjelse!