31
×

Dansk islæt i tysk mordsag

Skrevet d. 14 marts 2017 af Jeppe Kejser

© ZDF

’Clüver og den dødelige affære’ er sjette film i rækken ’Nord Nord Mord’ om politikommissær Clüver. Filmrækken foregår på den tyske ø Sild (på tysk; Sylt), en lille ø tæt på den danske vestkyst. Som serien selv beskriver det: Et idyllisk landskab akkompagneret af frisk havluft, skrigende måger og syngende sæler, der hviler sig tæt op ad den lille havneby. Her på øen hersker ro og orden. Men mellem stråtagshytterne og de fine haver lurer ondskaben.

’Nord Nord Mord’ er en filmserie bestående af, indtil videre, seks afsluttede film. Du kan dermed sagtens følge med uden at have set de foregående fem film. Hovedkaraktererne er de samme, men sagerne og de øvrige medvirkende skiftes ud.

Nord nord mord© Nord nord Mord / ZDF

Danske aner

I den sjette og kommende film bliver kommissær Clüver og hans hold sat til at opklare et mystisk mord - et mord uden et lig. Da Clüver forelsker sig i sagens hovedmistænkte, bliver hans sans for at opsnuse kriminalitet svækket. Jagten på det forsvundne lig leder holdet til naboøen, danske Rømø, hvor de tyske og danske politikolleger arbejder sammen. Her møder vi seriens danske islæt, Sofie Lassen-Kahlke og David Owe, der udgør det danske politimakkerpar.
 
Det er bestemt ikke første gang, at danskere optræder i tyske film eller serier. Så sent som i 2016 havde Jesper Christensen en stor hovedrolle i filmen, ’Den Anden – en familiehistorie’, der blev vist på ZDF. Også Charlotte Munck (’Meeres stille’), Trine Dyrholm (’Who Am I - Kein System ist sicher’) og Thure Lindhardt (’3096 dage’) har gjort sig på det store lærred hos vores naboer syd for grænsen.
 
Sild, der er omtrent lige så stor som Samsø, byder på andet end mystiske mordsager. Hvis man slukker for tv-skærmen og drager til den lille vadehavsø, vil man opdage, at øen er præget af, selvfølgelig, tysk, men også dansk kultur.

Oprindeligt var en stor del af øen bosat af folk fra det frisiske mindretal i Tyskland. På trods af øens minimale størrelse, varierer sproget en del. Den sild-frisiske dialekt er et anerkendt officielt sprog ved siden af standardtysk men med en del låneord fra det danske sprog. Oveni det, så kan man også opfange dansk tale med aner til det sønderjyske i den nordlige del af Sild.

Nord nord mord
© Nord Nord Mord / ZDF

En anden virkelighed

Ifølge serien, ’Nord Nord Mord’, lurer ondskaben lige rundt om hjørnet på den lille ø. Men man kommer vist ikke længere væk fra virkeligheden end dette. Øen har i en del år været trækplaster for det tyske jetset, der søger tilflugt på den stille, vindblæste ø. Her kan de leve i fred og ro i deres million-villaer, der strækker sig langs øens uendelige sandstrande. Tysklands tre dyreste boliger ligger på Sild, der også kan bryste sig af 9 Michelin-stjerner og stort set ingen kriminalitet.
 
Så hvis du trænger til lidt mere dramatik i hverdagen, så er ’Nord Nord Mord’, anført af Kommissær Clüver, lige sagen. Tag med ud på den lille tyske ø, opklar mord og lad dig vikle ind i det komprimerede landsbyliv.

’Nord Nord Mord - Clüver og den dødelige affære’ bliver vist mandag d. 20. marts kl. 20.15 på ZDF med danske undertekster.