rtl-logo 31
×
Alba August, datter af Bille og Pernilla August, spiller hovedrollen som en ung Astrid Lindgren i 1920ernes Sverige. Her cykler hun ud af en landevej i Vimmerby i Småland, hvor hun kom fra.

Dansk-svensk storfilm om Astrid Lindgren får premiere

Skrevet d. 25 januar 2019 af Sebastian Sharif

© Erik Molberg Hansen / Nordisk Film Distribution

D. 31. januar får ’Unge Astrid’, filmen om Astrid Lindgrens unge år før forfatterskabet tog fart, dansk premiere. Filmen har en stærk dansk kerne med dansk instruktør, danske manuskriptforfattere og en dansk-svensk skuespillerinde i hovedrollen. Den er ved urpremieren blevet rost til skyerne, men er også blevet mødt af kritik fra Astrid Lindgrens egen datter.
 

Før Astrid Lindgren var Astrid Lindgren, var hun Astrid Ericsson, en pige med store drømme og en ditto begavelse fra en streng kristen familie i den lille by Vimmerby i Småland.

Hendes sproglige evner blev tidligt tydelige. Som blot 13-årig skrev hun essays, der blev udgivet i den lokale avis ’Vimmerbytidningen’, og allerede som 16-årig blev hun på grund af sine evner ansat samme sted som sekretær.

Her indledte hun en affære med chefredaktøren Reinhold Blomberg, far til 7 børn og midt i en skilsmisse med sin anden kone.

Henrik Rafaelsen som Reinhold Blomberg. Foto: Erik Molberg Hansen © Nordisk Film Distribution.

Da hun i en alder af kun 18 år ved et uheld blev gravid med Blomberg, blev hun sendt til Stockholm for at tage en sekretæruddannelse for ikke at bringe skam over familien i lokalsamfundet.

Som 19-årig fødte hun så sønnen Lars, kaldt Lasse, i Danmark for at undgå at skulle angive faderskabet, og Lars voksede i flere år op hos en dansk plejefamilie. En hårdt prøvet Lindgren måtte valfarte frem og tilbage mellem Sverige og Danmark for at besøge sønnen.

Det er denne meget formative del af Astrid Lindgrens liv før hun blev forfatter, som ’Unge Astrid’ tager fat i: Hvordan hun som ung kvinde i 1920’erne kæmpede for sin selvstændighed – og sit barn.

Sparsomme detaljer om Lindgrens liv

Der kendes kun de store linjer fra Astrid Lindgrens ungdom, da hun værnede om sit privatliv. Hvad der reelt skete, hvad hun tænkte osv. står for det meste hen i det uvisse.

Hun har dog antydet, at disse år havde stor betydning for hendes forfatterskab. Særligt det at få et barn i en så tidlig alder gav hende, ifølge filmens danske instruktør Pernille Fischer-Christensen, en sensitivitet over for børn og deres opvækst, der har præget hendes forfatterskab. 

astrid (alba august) og lasse (marius damslev). Foto: Erik Molberg Hansen © Nordisk Film Distribution.

De store linjer var dog alt, ægteparret Fischer-Christensen og Kim Fupz Aakeson havde at gå ud fra i deres manuskript til filmen. Filmen er altså, understreges det, en dramatisk fortolkning.

Lindgren ville ikke have tilladt den

Lige netop denne fortolkning faldt Astrid Lindgrens datter, Karin Nyman, for brystet, og allerede inden filmen fik svensk premiere, var hun ude at kritisere den.

Hun udtalte til den svenske avis Expressen, at filmen aldrig ville kunne være lavet, mens Lindgren selv levede. 

astrid (alba august) og lasse (marius damslev). Foto: Erik Molberg Hansen © Nordisk Film Distribution.

Netop fordi, at Lindgren var så notorisk privat, ville hun have betragtet perioden som alt for intim til offentlig skue. Og så fortalte hun, ifølge Nyman, aldrig nogen - heller ikke sine børn - om, hvad hun tænke og følte i den givne periode.

Ikke desto mindre anerkender Nyman, at denne periode, særligt fødslen af sønnen Lasse, var afgørende for hendes videre skæbne.

Skuespilkomet & garvet dansk stjerne

Uagtet om filmen er 100% virkelighedstro, har den allerede høstet store roser siden den havde urpremiere på Berlinalen i starten af 2018.

Filmens billedside har fået et utal af superlativer kastet efter sig af anerkendte internationale filmmedier, ligesom Fischer-Christensens instruktion er blevet fremhævet som værende blændende. Filmen er blevet nomineret til 6 priser til ”Guldbaggen”, bl.a. for bedste film – en prisuddeling, der er for Sverige, hvad Bodil-prisen er for Danmark og Oscars er for USA.

Men også den dansk-svenske hovedrolleindehaver Alba August, datter af Bille og Pernilla August, er blevet rost til skyerne for sin præstation. Som kronen på værket er hun tilmed nomineret for en ”Guldbagge” for bedste kvindelige hovedrolle. 

alba august som astrid lindgren. Foto: Erik Molberg Hansen © Nordisk Film Distribution.

Udover det danske islæt på manuskriptet, instruktørstolen og hovedrollen, finder man også Trine Dyrholm – i hendes 5. samarbejde med Fischer-Christensen - i rollen som Lindgrens søn Lasses danske plejemor.

Filmen er en mageløs skildring af kvinders vilkår i 1920’ernes Sverige - og en tilblivelseshistorie for en af verdens mest elskede børnebogsforfatter.

Oplev den i biografer landet over fra d. 31. januar.