rtl-logo 31
×
Trabant

Dansk-tysk venskabsår på Nationalmuseet

Skrevet d. 4 november 2019 af Rikke Heegaard Steen

© FOTO: PIXABAY

Danmark og Tyskland har mange centrale grundværdier til fælles, og i 2020 markeres det historiske og fremtidige samarbejde med dansk-tysk kulturelt venskabsår. I forbindelse med 30-året for Berlinmurens fald i 2019 og Genforeningsåret i 2020 åbner Nationalmuseet d. 9. november en særudstilling om Tyskland. Udstillingen belyser Tyskland som nation, og hvad der har skabt Tyskland og tysk identitet gennem 600 år.

I århundreder var det vores tyske landfaste naboer, som gav os poesien, frie tanker og fremdrift i både videnskab og industri. Men store verdenskrige skilte os fra hinanden, og det kulturelle fællesskab blev fremmedgjort og gik i glemmebogen.

På trods af historien og årelange adskillelser har Danmark og Tyskland en tradition for et indbyrdes bånd, der gennem århundreder har været stærkt: Idéer, visioner og strømninger har præget kulturlivet og samfundets udvikling i begge lande.

FOTO: Nationalmuseet

Det dansk-tyske bånd

Danmark og Tyskland er ikke blot tætliggende naboer, men solide partnere i både politik, historie, økonomi og kulturfællesskaber. For at understrege dette stærke fællesskab lanceres et kulturelt venskabsår mellem Danmark og Tyskland i 2020.

2020 er 100-året for den nuværende grænsedragning mellem Danmark og Tyskland, og både socialt og politisk er vi tætte venner med vores naboer i syd.

Ligeledes er det i marts 2020 65 år siden, at man mellem Tyskland (dengang Vesttyskland) og Danmark indgik København-Bonn-erklæringerne, der fastsætter nogle visioner for rettighederne for mindretallene, der bor på hver side af grænsen. Erklæringerne er i dag en insipiration i EU-sammenhænge, når der er konflikter mellem andre nationer, hvor en hvis del af indbyggerne bor uden for landets grænse. Grænsesamarbejdet er altså generelt stærkt mellem Danmark og Tyskland og et forbillede i flere andre sammenhænge.

Derfor er 2020 et år med masser af glæde over det dansk-tyske venskab, og der vil i løbet af året være ekstraordinær mulighed for at se teater, høre musik og opleve film, der har rod i Tyskland og fælles dansk-tysk kultur.

Nationalmuseets nye Tysklandsudstilling varmer op til venskabsåret og viser de bedste af Tysklands kulturelle perler: Goethe, Bauhaus, Gutenberg, Volkswagen, Rittersport og meget mere.

FOTO: Nationalmuseet

Unik historie om et sammensat land

Udstillingen tager de besøgende gennem Tysklands mange politiske og kulturelle forandringer. Fra Det tysk-romerske Rige over det mørke 20. århundrede og til nutidens økonomiske magtcentrum i Europa

Udstillingen præsenterer en mangfoldig samling af genstande, der fortæller historien om et sammensat land, hvor grænserne bevæger sig konstant. Både landegrænser og menneskers grænser.

FOTO: Nationalmuseet

På udstillingen kan du bl.a. opleve de første udgaver af Brødrene Grimms værker, billeder af de tyske malere og billedhuggere Georg Baselitz og Gerhard Richter, et stykke af Berlinmuren, en kopi af jernporten til koncentrationslejren Buchenwald og ikke mindst Luthers helt egen bibel.

Hvis du kunne tænke dig at blive klogere på særudstillingen, kan du læse om et udpluk af de unikke, udstillede genstande på Nationalmussets hjemmeside. 

Tyske pølser og succesforfattere

I anledningen af Tysklandsudstillingen har Nationalmuseet også præsenteret en lang række fællesskabsorienterede arrangementer.

Du kan bl.a. smage tyske specialiteter og drikke bajersk øl. Du kan også blive klogere på tyske filosoffer, lytte til tyske komponister og synge danske sange, der i virkeligheden er tyske, med det stærke musikalske geni og medlem af Højskolesangsbogsudvalget Mathias Hammer.

FOTO: Nationalmuseet

Du kan høre øjenvidneberetninger om at flygte fra Østtyskland og høre om kendte danskere, der fortæller om deres forhold til Tyskland.

Der er foredrag med fremtrædende forfattere, der er dannelsesdiskussioner, og der er nøje udvalgte tyske film og serier – herunder maratonvisning af ARD’s ’Babylon Berlin’.

Gå på opdagelse i det spændende program og køb billetter via museets hjemmeside. 

Udstillingen kan opleves fra 9. november 2019 til 1. marts 2020.

NabolandsKanalernes konkurrence

Vi holder dig løbende opdateret med de bedste begivenheder, der markerer venskabsåret 2020.

Hvis du har lyst til at besøge Nationalmuseet og tysklandsudstillingen, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev nederst på denne side og deltage i konkurrencen om to billetter til udstillingen.