31
×
Die Dasslers - Pioniere, Brüder und Rivalen

Dassler-brødrene – en evig kamp

Skrevet d. 11 april 2017 af Mette Børch

© ARD/Die Dasslers - Pioniere, Brüder und Rivalen

Et broderskab båret af ekstrem konkurrence, førte de to brødre Adolf og Rudolf Dassler sammen – men også fra hinanden. Der er lagt op til det helt store familiedrama, rivalitet og intriger, når ARD viser denne storslået miniserie i to dele. 

De fleste kender sportsmærkerne Adidas og Puma, men det er nok de færreste, der kender til familiestriden bag de to virksomheder.

ARD’s nye miniserie ’Brødrene Dassler – pionerer, brødre og rivaler’ viser den sande historie om de to brødre Adi og Rudi Dasslers grænseløse ambitioner, der først ledte til stor succes og senere bittert fjendskab.

Die Dasslers - Pioniere, Brüder und Rivalen
©ARD/Foto: Die Dasslers - Pioniere, Brüder und Rivalen​

Tysklands største familiesaga
Historien om de to Dassler-brødre er uden tvivl den største familiesaga i nyere tysk historie.

Serien stiller skarpt på de helt nære følelser, og ikke mindst på den svære balance mellem det private og det professionelle, i to, tilsyneladende, succesfulde virksomheder.

Det hele startede i den lille bayerske by, Herzogenaurach, hvor de to brødre udviklede den familieejede forretning, til en lille fabrik. Sammen begyndte de at producere sko under navnet Gebrüder Dassler – der senere skulle blive til det verdenskendte brand Adidas.

Die Dasslers - Pioniere, Brüder und Rivalen
©ARD/Foto: Die Dasslers - Pioniere, Brüder und Rivalen​

Et stridigt konkurrencegen
Adi og Rudis forhold til hinanden nød godt af deres fælles interesse for sport. Men deres ligheder førte også til stridigheder, ikke mindst pga. deres udprægede konkurrencegen. Faktisk blev de så rygende uvenner, at storebroren Rudi, i vrede, etablerede konkurrenten Puma.

Siden blev de to virksomheder så store konkurrenter, at fodboldstjerner enten fortrak eller nægtede at spille i et af de respektive mærker.

Fjendskabet mellem de to brødre forsatte og striden mellem dem stak så dybt, at de aldrig kom til at tale sammen igen.

Die Dasslers - Pioniere, Brüder und Rivalen
©ARD/Foto: Die Dasslers - Pioniere, Brüder und Rivalen​

Stærkt hold bag
Instruktørduoen Cyrill Boss og Philipp Stennert kombinerer en episk og følelsesmæssige familiehistorie med forhistorien om de to verdens-konglomerater Adidas og Puma.

Serien havde premiere sidste år ved filmfestivalen i München, hvor den indbragte de to herrer Bernd-Burgemeister tv-prisen.

Skuespilleren Christian Friedel spiller den detaljeorienterede og eftertænksomme lillebror, Adi Dassler. Friedel er desuden kendt fra filmen Urmageren’, som åbnede Tyske filmdage i 2015. Her portrætterer Friedel hovedpersonen Georg Elser, der forsøgte at angribe, og derved stoppe, Hitler i 1939. Mens skuespilleren Hanno Koffler spiller den kække livsnyder Rudi Dassler, som har god sans for forretning.

Serien om brødrene Dassler stiller spørgsmålstegn ved, hvordan det kunne gå så galt mellem de to – og hvordan de samtidigt formåede at skabe to gigantiske sportsfirmaer, som, den dag i dag, stadig er blandt de største i verden.

Se med, når seriens første del har premiere på ARD den 14. april kl. 20.15.