rtl-logo 31
×
Drinks

De bedste rejsetips, du får i år

Skrevet d. 3 juli 2020 af Morten Rohde

© FOTO: PIXABAY

2020 er på alle måder ubetrådt grund. Mange af vores favoritferiemål er lukket land denne sommer, og mange af os har måtte se mod nye horisonter, når der skulle tænkes sommerferie. Hvis du stadig er i tvivl om denne sommers feriedestination, har vi samlet en række unikke tips til ekstraordinære ferier i Norge og Tyskland.

Selv om mange af flyene stadig står på landingsbanen i lufthavnene, og hotellerne er mere tomme end sædvanligt her til lands, er der stadig mulighed for at besøge nye græsgange denne sommer.

Du behøver nemlig ikke længere end til Norge eller Tyskland for at opleve verdener, du ikke troede, du skulle se.

Om du er til storslået natur og fuglefløjt eller til storbyferier og museumsture, er der noget for dig lige på den anden side af grænsen.

Nationalparken i Nordtyskland

Blot små 40 kilometer fra Gedser ligger nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft, der kan begejstre og betage ethvert strandmenneske og enhver naturelsker.

Den over 800 kvadratkilometer store naturpark er hjemsted for et rigt dyreliv, der tæller alt fra vildsvin og kronhjorte til gråsæler, svaner og store traner, der kan gøre himlen sort, når de flyver i tusindvis.

Når solen står højest på himlen, er stranden i nationalparkens vestlige ende et lille paradis. Her er sandet hvidt, bølgerne blå og stemningen næsten eksotisk, selv om Danmark begynder lige på den anden side af vandmasserne. 

Eksotisk strand i Vorpommersche Boddenlandschaft Nationalpark. Foto: pixabay

I nationalparkens østlige ende finder man den på steder urskovslignende Osterwald, der med sine mammuttræer og grønne idyl kunne snyde en til at tro, at man var havnet i Californiens Yosemite National Park. 
Vorpommersche Boddenlandschaft er ideelt for vandrere og for dagslange cykelture, hvor man undervejs kan smage delikatesser fra Østersøen i byerne i området omkring.

Er man krimifan, kan man også slå et smut forbi søfartsbyen Stralsund, der lægger scener til ZDF-krimien af sammen navn, og som byder op til en idyllisk gåtur blandt de fine gamle huse i byen.

Stralsund by. foto: pixabay

Der er altså masser af ferie at hente nogle få kilometer sydøst for Danmark

Oslo: Metropolen midt i naturen

Skal man have lidt mere storbyfølelse, men med et lille tvist af natur, er Oslo feriedestinationen for dig.

Ankommer man med færge, kan man ved indsejlingen til byen opleve den ufatteligt smukke Oslofjord, der udgør mange kilometer naturskøn idyl med sine utallige småøer og fine huse ved bredderne.

Selve byen, der gemmer sig dybest i fjorden, er lige dele storby, natur og arketype på, hvad Norge kan byde.

Indsejlingen til Oslo. foto: pixabay

Fjorden giver rig mulighed for mangt en sejltur, og der findes mange udbydere af bådfart i byen, hvad end man er til sightseeing-sejlads eller natursøfart.

Af museer kan man i byen både finde store kunstudstillinger som Vigeland-museet og Edvard Munch-museet eller se på skibshistorie på museet for polarudforskning Fram og på vikingeskibsmuseet, der også viser lidt om dansk vikingetidshistorie.

Shoppingmuligheder finder man også i både center og på gade. Her kan man gå mellem de fine gamle bygninger i Karl Johans Gate, der huser et væld af gode butikker, eller man kan kigge ind i Paleet, hvor man finder tidens chikkeste mode.

Storbyen Oslo. foto: pixabay

Overnatningsmuligheder er der mange af i den norske hovedstad, og en stillingskrig mellem flere store hotelkæder givet byen et udbud af hoteller, der kan tilbyde alt fra spa med havudsigt til citystemning i ungdommelige omgivelser.

Kom tæt på Gud i Vestnorge

Har man sagt Norge, må man også sige natur, og på Norges vestkyst finder man fjorde og fjelde så utrolige, at man skulle tro, man var noget mere end nogle hundrede kilometer fra Danmark.

I den sydlige del finder man blandt andet Stavanger, der foruden sin naturskønne placering er en by, der har sat Norge på det gastronomiske verdenskort.

I slutjuli forløber Gladmat-festivalen, der ærer den norske madscene og viser, hvad Norge kan tilbyde af fantastiske smage og forunderlige egnsretter. Her kan man smage, hvad det vil sige at være norsk – lige fra de små familierestauranter til de exceptionelle Michelin- og Bib Gourmand-restauranter, som der findes flere af i byen.

Det norske køkken er rig på spændende smage. her er det elg med tyttebær. foto: pixabay

Skal man have oparbejdet en appetit, inden man slår sig løs i byen, der rummer små 150.000 indbyggere, kan man tage på vandring i området nær det 604 meter høje fjeldplateau Preikestolen, hvor man både kommer nærmere Gud og nærmere den norske folkesjæl.

Her kan man i klart vejr beskue mange kilometer frem og se, hvordan de blå fjorde møder de grønne toppe og de mosbevoksede bjergsider.

Preikestolen, 605 meter over havet. foto: pixabay

Norges vestkyst er et naturunder, der kan blive den ferieoplevelse, du aldrig glemmer.

Flensborg og det historiske grænseland

Er Norge i den forkerte retning, kan du i stedet kigge mod Danmarks sydgrænse, hvor Flensborg kan tilbyde fantastiske shoppinggader og en flot historisk havnekant, hvor der findes gode restauranter og flotte skibe.

På søfartsmuseet i byen kan man se modeller og læse om skibsbyggeri, og på det eksperimentarium-lignende Phänomenta finder man knap 3.000 kvadratmeter interaktiv morskab og forundring for både børn og voksne.

Flensborg by. foto: pixabay

Flensborgvisittet kan med fordel kombineres med et besøg på de mange steder af historisk interesse i dette 100-år for Danmarks genforening med Sønderjylland.

På den danske side af grænsen finder man Kruså-mindestenen, hvor dansksindede Flensborgborgere i juni 1920 mødtes med kong Christian d. 10. for at vise deres skuffelse over at skulle forblive tyske. Og man finder i Aabenraa de fine lyskryds, der forestiller Christian d. 10. på hest, og som kan guide en til Folkehjemmet, hvor tusindvis af danskere mødtes i årene op til 1920 for at diskutere genforening.

Det er steder, der viser dansk-tyske relationer i fordums tid, og som fortæller, hvorfor både Danmark og Tyskland ser ud, som de gør i dag.

På den tyske side finder man små tre kvarter syd for Flensborg Danevirke Museum. På museet finder man information og fortællinger om slaget, der fandt sted i området, da Danmark mistede Slesvig-Holsten i 1864, og om, hvordan det var og er at være dansk i Tyskland hele vejen fra slagene i de slesvigske krige til i dag.


Forsvarsværk Danevirke. foto: Szilas
Der er altså masser af historie i Slesvig Holsten, og Flensborgturen kan med fordel kombineres med et besøg på de historisk vigtige steder og med ture rundt i Nordtyskland, der rummer mangt en overnatningsmulighed og mulighed for gode ferieminder.

Sikre rejser blandt naboer

Uanset om du bliver hjemme i landet med de brede bøge, eller du skal ud disse måneder, så håber vi, du får en fortrinlig sommer

Vi henviser til Udenrigsministeriets rejseanbefalinger for enhver udlandsrejse og ønsker dig en sikker og behagelig rejse.

Vi venter klar herhjemme med de bedste tv- og kulturtips til vores nabolande.