rtl-logo 31
×

Den evige – og måske utopiske – jagt på lykke

Skrevet d. 19 februar 2019 af Jeppe Kejser

Betty Nansen Teatret har åbnet dørene og viser den sortsynede selvhjælpskomedie ’Kunsten at være lykkelig - 50 gåde råd til en tålelig tilværelse’. Der er dog hverken tale om sjæleoptimering eller om at forløse skjulte potentialer. Det handler om at leve tåleligt – og ikke mere end det.

’Kunsten at være lykkelig’ er teater til tiden og til det helt rigtige folk. Danmark er adskillige gange blevet udnævnt til verdens lykkeligste folk. Men hvad vil det sige at være lykkelig? Bliver vi lykkelige af at stræbe efter noget? Og må vi sætte næsen op efter at blive til noget? I løbet af stykket vil et par underfundige sessioner hos psykologen forsøge at svare på disse spørgsmål.

Stykket er dramatiseret af Rune David Grue frit efter den tyske filosof og pessimist Arthur Schopenhauers bog med samme navn, oprindeligt udgivet i 1851. Schopenhauer levede selv et tåleligt liv fra 1788-1860, og efterlod et manuskript, der skulle vise sig at være en form for selvhjælpsbog med 50 anbefalinger til et lykkeligt liv. Nu bliver de filosofiske leveregler gjort brugbare til hverdagslivet.

foto © CATRINE ZORN

Arthur Schopenhauer er ikke ligefrem berømt for sit lyse sind og gode humør. Men i ’Kunsten at være lykkelig’ giver han opskriften på et lykkeligt liv, hvis uomgængelige forudsætninger er et sundt legeme og den muntre tilstedeværelse i nuet.

”Den sande lykke ligger i ikke at forvente at blive lykkelig. På den måde kan man i det mindste sikre sig en nogenlunde tålelig tilværelse”. Således tolker i hvert fald instruktør og dramatiker Rune David Grue den verdensberømte filosof. 

foto © CATRINE ZORN

Findes lykken overhovedet?

’50 gode råd til en tålelig tilværelse’ fortæller meget godt, at man vil finde ud af, at lykken slet ikke findes. I virkeligheden findes kun smerte, lidelse, sygdom og bekymring, og det eneste der kan bryde disse elendigheder, er den komparative ’mindre smerte’ og en tålelig tilværelse. Lykken er, som Schopenhauer kort og smukt siger det, ’ikke andet end en drøm, og smerten er reel’.

Ifølge Schopenhauer handler lykken grundlæggende om at erkende sin sande, individuelle karakter, som ligger dybt i sjælens indre. I lyset af denne romantiske ‘lykken kommer indefra’-filosofi er det lettere overraskende, at lykkens årsag i høj grad tilskrives noget rent yderligt: kroppens sundhed.

Vi bør efterstræbe ’den høje grad af fuldkommen sundhed’ skriver Schopenhauer i leveregel nr. 13. Dette opnås ved at undgå for store udsvævelser og anstrengelser, og – ikke at forglemme – ved ”dagligt mindst to timers rask bevægelse i fri luft”.

foto © CATRINE ZORN

Nu over 20 år efter, at Schopenhauer skrev sine leveregler er listen af selvhjælpsbøger med råd til det optimale, lykkelige og sorgfrie liv uendelig lang. Vi lever i en tid, hvor drømmen om lykke og selvrealisering sætter dagsordenen, og vi skal optimere os selv på alle niveauer. Så måske er Schopenhauers anbefalinger til et tåleligt liv, frem for forventningerne om funklende lykke, i virkeligheden mindst lige så aktuelle nu, som dengang de blev skrevet.

Rune David Grue debuterede som instruktør i 2005 og var i perioden 2011-2016 fast instruktør i ensemblet ’Det Røde Rum’ på Det Kongelige Teater. Her instruerede han blandt andet forestillingen ’Kunsten altid at få ret’, også baseret på en bog af Arthur Schopenhauer.

Dramatiseringen på Betty Nansen Teateret opføres af Ena Spottag, Nicolai Dahl Hamilton, Anders Mossling, der, ihærdigt og uden succes, jagter deres personlige bud på lykke.

foto © CATRINE ZORN