rtl-logo 31
×

Den hundredårige fylder år og er klar til nye eventyr

Skrevet d. 21 november 2018 af Sebastian Sharif

Med over 10 millioner solgte eksemplarer verden over er Jonas Jonassons ’Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt’ en af de største svenske bestsellere i nyere tid. Nu er Jonasson tilbage med opfølgeren. Den hundredårige, Allan Karlsson, er i mellemtiden fyldt 101 år – og han er klar til en ny fantastisk rejse, der involverer alverdens statsledere og magtfulde mennesker.

Jonas Jonassons ’Den hundredårige der kravlede gennem vinduet og forsvandt’ er en af Sveriges største litterære succeshistorier nogensinde.

Bogen udkom i 2009 og blev hurtigt en international bestseller. Den er solgt i op mod 10 millioner eksemplarer og filmatiseringen blev den tredje mest indtjenende svenske film nogensinde.

Nu er filmrettighederne til en genindspilning tilmed solgt til Hollywood. 

Still fra filmatiseringen af ’Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt’. Foto © Music Box Films.

Men historien om den hundredårige Allan Karlsson er ikke slut. D. 22. november rammer opfølgeren ’Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget’ boghandlerne i en dansk oversættelse gennem forlaget Modtryk.

Allan Karlsson lever stadig!

I første bog fik vi fortalt Allan Karlssons skingrende skøre livshistorie: Han var både med til at udvikle atombomben, kom ved et tilfælde til middag hos den spanske diktator Franco og til fest med Stalin, som senere smed ham i arbejdslejr. Forrest Gump kan godt gå hjem og vugge.

Det kan næsten ikke blive mere fantastisk, tænker man. Men åh jo. Nu er Jonassons satiriske pen skarpt rettet mod det 21. århundrede, og han er klar med et, om muligt, endnu mere vanvittigt eventyr. Mon ikke han rammer plet?

I ’Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget’ er Allan endt på Bali. Ved et tilfælde, selvfølgelig. Han fejrer sin hundrede og et-årsfødselsdag, men han keder sig sådan. 

Still fra filmatiseringen af ’Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt’. Foto © Music Box Films.

Så vennen Julius forsøger at muntre ham op med et par flasker champagne og en tur i luftballon. Før de ved af det, havner de midt ude i Det Indiske Ocean, strandede og fortabte. Lige indtil et nordkoreansk skib nærmer sig i de fjerne …

Det er starten på en rejse, der tager Allan forbi Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel. Blandt andet.

Den uforløste forfatter

Jonas Jonassons personlige historie er den klassiske fortælling om den uforløste forfatter.

Siden ungdomsårene drømte han om at være forfatter, men før han vidste af det, gik livet sin gang. 20’erne blev til 40’erne. I den tid arbejdede han som drevent karrieremenneske først som journalist, og stiftede senere mediebureauet OTW, der sidenhen voksede til et af nordens førende.

Men en dag vågnede han op, totalt udbrændt. Han solgte sine aktier i firmaet og flyttede sydpå til Schweiz. Her, i en alder af 46, færdiggjorde han sin debutroman, som han havde skrevet på i flere år. Det var såmænd ’Den hundredeårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt’. Resten er historie.

Hold øje med boghandlerne fra d. 22. november, og giv dig i kast med Allan Karlssons eventyrlige og urkomiske univers!