rtl-logo 31
×
Margrethe

Dronningen af Danmark fylder 80 år!

Skrevet d. 15 april 2020 af Rikke Heegaard Steen

© foto: svt

Når Danmarks dronning har fødselsdag, går det ikke stille for sig. Men alle officielle fejringer af majestæten er grundet coronavirussen blevet aflyst, og vi må nøjes med at hylde dronningen hjemme fra sofaen. Nabolandene viser flotte portrætter og udsendelser i den højtidelige anledning.

Hendes Majestæt Margrethe II: Hun ryger cigaretter, hun elsker sine gravhunde, hun designer kostumer, hun maler, skriver og fortæller: Vores folkelige og kreative dronning fylder 80 år.

Amalienborg Slotsplads fyldes traditionen tro med glade danskere i alle aldre, når kalenderen siger 16. april.

Men selvom dronningen fylder rundt, og der i allerhøjeste grad er noget at fejre, bliver festlighederne noget anderledes i år.

Kongefamilien plejer at fejre påsken på dronningens sommerresidens Marselisborg Slot i Århus – men i år har dronningen været på Fredensborg i påsken og fejrer derfor også sin fødselsdag på slottet i Nordsjælland.

SÅ TÆT BLIVER DET IKKE MULIGT AT KOMME PÅ DRONNINGEN I ÅR. FOTO: SVT

49 år på tronen 

Da Fredrik IX døde i januar 1972, blev regentparrets ældste datter Margrethe dronning af Danmark.

Margrethe satte sig for første gang på regenttronen i en alder af 31 år. På det tidspunkt blev den danske forfatning og tronfølgelov ændret, så hun kunne blive Danmarks dronning og statsoverhoved.

FOTO: SVT

Siden har hun stået i spidsen for Europas ældste monarki i næsten 50 år - hun har taget sit job alvorligt og arbejdet hårdt i alle årene.
Dronningen har siden sin tiltrædelse af tronen haft stor popularitet hos det danske folk, og hendes familie med to børn og 8 børnebørn har også vundet danskernes hjerter.

En (ud)dannet dronning

Dronning har bl.a. studeret arkæologi i Cambridge og statskundskab i Aarhus. Hun studerede også på Sorbonne Universitet i Paris og skrev om feministen Simone de Beauvoir, af hvem hun også oversatte værket 'Alle mennesker er dødelige' til dansk.

Margrethe støtter Danmarks åbensindede samfundsstrukturer. Hun er stolt over, at kvinder i Danmark er stærkt positioneret, og at familie og karriere let kan forenes.

FOTO: SVT

Hun giver kronprisessen vigtige opgaver i fællesskabets og velgørenhedens navn, og i sine nytårstaler efterlader hun ingen tvivl om sit verdenssyn.

Dronningen helliger sig kunsten

Dronningen har ikke kun gjort sig bemærket i sit royale virke. I sit private atelier i Nordsjælland maler dronningen smukke malerier til bestillingsarbejde eller til privat brug.

Også som designer har dronningen brilleret, når hun har lavet kostumer til teaterforestillinger og messehageler til særligt festlige anledninger i bl.a. Fredensborg Slotskirke, Kronborg Slotskirke, Århus Domkirke og Tasiilaq Kirke i Grønland.

I 1977 illustrerede dronningen under pseudonymet Ingahild Grathmer den danske udgave af JRR Tolkiens historie om ’Ringenes Herre’.

Dronningens interesse for kunst er stor, og det har alle dage været en grundlæggende nødvendighed for dronningen at udtrykke sig kunstnerisk. Hun har udstillet værker på adskillige på danske og udenlandske museer.

FOTO: SVT

Tillykke fra Danmarks nabolande

Nabolandene markerer selvfølgelig den store, runde fødselsdag, og du kan følge med både på vores kanaler, når der vises flotte portrætter af fødselaren.

SVT, 16. april klokken 20.00: ‘Dronning Margrethe 80 år'
NRK, 16. april klokken 22.00: ‘Dronning Margrethe 80 år'

Husk også, at du kan se det dybdegåede portræt af Elisabeth ll d. 21. april 20.15 på ZDF.

Hvis du er forhindret i at se programmerne på de oprindelige sendetidspunkter, kan du holde øje med genudsendelser i vores tv-guide.