31
×

En af sportshistoriens største rivaliseringer på det hvide lærred

Skrevet d. 1 september 2017 af Sebastian Sharif

© Julie Vrabelová / Nordisk Film

D. 14. september får den svensk-producerede film om den legendariske, svenske tennisspiller Björn Borgs lige så legendariske rivalisering med amerikaneren John McEnroe premiere i Danmark. Filmen spås stort international potentiale, og så er det med dansk islæt - i instruktørstolen sidder nemlig danske Janus Metz.

Før Zlatan Ibrahimovic var der Björn Borg. Den legendariske tennisspiller er en af de allermest, hvis ikke den mest, funklende sportsstjerne på den svenske stjernehimmel gennem tiden. Ikonisk, ikke blot for hans karakteristiske lange hår og pandebånd eller hans navns optræden på en hel generation af danske mænds boksershorts, men for hans fantastiske præstationer på tennisbanen.

Udover hans utallige rekorder og sejre i de største turneringer, huskes han især for sin rivalisering mod amerikaneren John McEnroe. Det var en rivalisering, der blev gjort ekstra dramatisk på grund af de to spilleres ild-og-vand personligheder og deres lange, intense dueller, som de nærmest systematisk skiftedes til at vinde.

Denne rivalisering er nu blevet til en stort opslået svensk-produceret film, ’Borg’, med den svensk-islandske skuespiller Sverrir Gudnason i hovedrollen som den kølige Borg og amerikanske Shia LaBeouf som den temperamentsfulde rival McEnroe. I instruktørstolen sidder danske Janus Metz Pedersen, kendt fra bl.a. den meget omtalte og storroste Afghanistan-dokumentar ’Armadillo’.


© Julie Vrabelová / NORDISK FILM

Spås international hæder

’Borg’ spås rigtig gode chancer for at klare sig godt internationalt ikke mindst på grund af Hollywood-stjernen LaBeoufs medvirken, men også netop på grund af filmens sportshistoriske kildestof, der er omgærdet af både fascination og mystik og synes skabt til et stort drama.

Den er allerede godt på vej ud over rampen, idet den premierer som den første svenske åbningsfilm nogensinde på Toronto Film Festival, der er blandt verdens allerstørste og mest prestigefyldt af sin slags.


© Julie Vrabelová / NORDISK FILM
Der er al god grund til at tage ind og opleve en af den moderne sportshistories mest dramatiske kapitler udfolde sig i ’Borg’ fra d. 14. september, når den får premiere i Danmark.

 

Galleri

  • © Julie Vrabelová
  • © Julie Vrabelová
  • © Julie Vrabelová
  • © Julie Vrabelová
  • © Julie Vrabelová
  • © Julie Vrabelová