31
×
Fallet

Er humor og mørk nordisk krimi foreneligt?

Skrevet d. 11 april 2017 af Sebastian Sharif

© SVT/Fallet

SVT har gang på gang vist, at svenskerne er brillante til krimier især inden for ’nordic noir’-traditionen. Men hvordan går det, når humor blandes med genren, der er kendt for at være både dyster og hårdkogt? I serien ’Sagen’, der har premiere d. 14. april, forsøger de sig med en ny krimi-komedie hybrid, og det er både med velkendte, typisk nordiske indslag og friske elementer udefra.

’Sagens’ ene hovedkarakter, Sophie Borg, er skåret direkte efter heltindefiguren i den nordiske krimihåndbog. Hun er en enspænder, der er skeptisk over for autoriteter og har problemer med at opretholde sine relationer til andre mennesker. Men lige så dårlig hun er til det sociale samvær, lige så skarp er hun naturligvis til sit arbejde. Og så er hun er ung og fuld af vigør.

Seriens anden hovedkarakter, Tom Brown, er Borgs diametrale modsætning. Han er en kluntet, konfliktsky landsbybetjent fra den lille britiske by St. Ives. Selvom han har et godmodigt gemyt, er han også en kende uduelig.

Det umage par i SVT’s nye krimikomedieserie har dog én ting til fælles: De har opbrugt deres respektive chefers tålmodighed. Sammen skal de løse et bestialsk mord, og hvis der er noget, krimigenren elsker at vise os, er det hvordan effektive partnerskaber kan blomstre, når modsætninger mødes.

Fallet
©​SVT/Foto: Fallet

Stærke krimitraditioner mødes
Så hvor kommer humoren ind i billedet? Jo, den ses allerede i mødet mellem to stærke, men også meget forskellige, krimi-traditioner – den mere hyggelige, afdæmpede britiske landsbykrimi som eksempelvis ’Broadchurch’ og ’Barnaby’ overfor den mørke, nordiske krimi - legemliggjort af de to hovedkarakterer.

De to hovedroller er da også blevet castet forrygende godt. Adam Godley har alene med sin ranglede statur og karakteristiske udseende masser af komisk potentiale. Han er desuden en utrolig alsidig skuespiller og har, udover en glorværdig teaterkarriere, haft mindre roller i masser af store internationale serier og film som bl.a. ’Breaking Bad’ og ’Charlie & Chokoladefabrikken’.

Lisa Henni (kendt fra bl.a. den svenske thriller ’Snabba Cash’) som Sophie Borg er med sit klassisk skandinaviske udseende, rå attitude og knap så forfængelige drengepige-look også lige i øjet -  tænk bare på Sara Lund fra Forbrydelsen, Saga Norén fra Broen eller Lisa Wallander.

Fallet
©SVT/Foto: Fallet

Klicheer vendes på vrangen
Så selvom den skandinaviske krimi er kendt for sin anderledes og på mange måder nyskabende tilgang til genren, er der i de seneste år opstået en del konventioner og greb, der går igen. Det er disse klichéer, som ’Sagen’ tager fat i og vender totalt på vrangen med absurd-komisk effekt.

Når så mange skandinaviske krimier er så tungsindige og mørke, er det forfriskende, at ’Sagen’ kan tage brodden af det og vise, at vi også har selvironi her i Norden!

Vi glæder os i hvert fald her på Nabolandskanalerne afsindigt meget til, at serien får premiere kl. 21:00 fredag d. 14. april på SVT. Serien sendes i 8 episoder, alle med danske undertekster.