rtl-logo 31
×
Schenk og Ballauf hører til blandt de mest populære kommissærhold. Her står de med politiskiltet fremme.

Et nyt år og nye mord for verdens længst kørende krimiserie

Skrevet d. 28 januar 2019 af Sebastian Sharif

© ARD / Tatort

I 2019 fortsætter den tyske krimiserie ’Tatort’ (på dansk ’Gerningsstedet’) ufortrødent på 49. år. Du kan stille om på ARD en (næsten) vilkårlig søndag kl. 20:15 og oplev et stykke tysk kulturhistorie. Vi giver dig her en begynders guide til Tatort – men selv garvede Tatort-fans vil kunne finde et stykke sjov fakta eller to.

Det hele startede med en taxa til Leipzig.

En aften i november 1970 sendtes første afsnit af, hvad der nu er den længestkørende krimiserie i hele verden.

Med Walter Richter som kommissær Trimmel blev ’Tatort’ sparket i gang, og i år 2016, 46 år efter, nåede serien afsnit 1000, der som hyldest var en genindspilning af dette allerførste afsnit, ’Taxi nach Leipzig’.
Det første Tatort-afsnit nogensinde: Taxi nach Leipzig.Still fra første Tatort-afsnit nogensinde, 'Taxi nach Leipzig'. Foto © NDR/Scharlau
Her i 2019, et år fra 50 års-jubilæet, er vi oppe på snart 1100 afsnit i alt, og serien viser ingen tegn på metaltræthed.

Så hvad er det, der har gjort, at den tyske serie har kunnet overleve så mange år trods store historiske brud i Tyskland?

Vævet ind i den tyske folkesjæl

Det er svært at beskrive den kulturelle betydning af ’Tatort’. Serien er som vævet ind i den tyske folkesjæl og har cementeret sig som et ikonisk stykke populærkultur, alle tyskere er bekendte med.

For store dele af den tyske befolkning er det et fast ritual, at familien samles, telefonen slukkes og husalteret tændes søndag aften, når Tatorts kommissærer endnu engang står med et nyt lig eller en ny forbrydelse i hænde. 

Også i Danmark er serien populær. Hør blandt andet, hvorfor Heidi fra Tønder er særligt glad for serien.

Seertallene taler sit eget klare sprog: Selv i dag med et væld af kanaler i tv-pakkerne og muligheder for streaming, kan de mest populære afsnit stadig trække op til 13 millioner seere.

Hele Tyskland i en nøddeskal

En af forklaringerne på holdbarheden er seriens bredde. Produktionen af afsnittene er således delt op, at alle Das Erstes regionale kanaler - NDR, WDR, BR osv. – foruden østrigsk og schweizisk public service kanaler skiftes til at producere afsnit hver især fra deres respektive geografiske område.

Denne regionale opdeling betyder, at byer fra hele den tysktalende del af Europa er repræsenteret med hver deres kommissær eller kommissærhold. På den måde får hvert afsnit et strejf af lokalkolorit via omgivelser, lokale dialekter osv. ’Tatort’ afspejler hele den brogede Bundesrepublik og mere til.
Münsters Thiel og Boerne er blandt de mest populære Tatort-kommissærer. De to tager Tatort til nye komiske højder.Den komiske duo Thiel & Boerne er blandt de mest populære kommissærhold. Foto © WDR/Markus Tedeskino
Udover mangfoldigheden, giver de mange forskellige producenter også serien en enorm variation i tone og stil.

Eksempelvis er Tatort Münster - en af de mest populære Tatort-versioner - med duoen Thiel & Boerne udpræget komisk i sit udtryk, mens Tschiller og Gümers afsnit fra Tatort Hamburg er actionfyldte og kredser typisk om organiseret kriminalitet i stedet for klassisk ”hvem gjorde det?”-krimi, som ellers er seriens typiske format. Münchens Batic & Leitmayr er oppe på 80 afsnit siden 1991 og er dermed nogle af de mest hårdføre kommissærer.Med 80 afsnit er Münchens Batic og Leitmayr den kommissærduo med flest afsnit. Foto © BR
Samtidig gør ’Tatort’ også en dyd ud af at være nede på jorden og familievenlig. Serien nedtoner blod og vold for i stedet at fokusere på selve efterforskningen og de relatérbare karakterer – noget, der også tilskrives tyskernes generelt fredelige gemyt.

Nostalgi og aktualitet på én og samme tid

En anden forklaring på seriens holdbarhed er, at den har formået at følge med tiden på forskellig vis. Udover den jævnlige udskiftning af kommissærer og udviklingen af forskellige formater, er der heller ikke berøringsangst i forhold til at tage aktuelle samfundsdebatter op som temaer i afsnittene.

Men selv med utallige hamskifter, har serien også et element af nostalgi i sig. 

Seriens 70’er-kitschede åbningssekvens, hvor seriens ikoniske sigtekorns-logo toner frem med billeder af et par febrilske øjne og en panisk løbende mand, står uændret siden seriens start, ligesom den jazzede temamelodi, komponeret af Klaus Doldinger (der bl.a. også har lavet soundtracket til den tyske klassiker ’Das Boot’), kun er blevet revideret et par gange gennem tidens løb. Seriens ikoniske introsekvens er stort set uændret siden 1970'erne.Seriens ikoniske introsekvens er stort set uændret siden 1970'erne. Foto © ARD
Vidste man ikke bedre, kunne man blive forledt til at tro, at man har slået over på en gammel spion-film.

Mange længes også stadig efter velmagtsdagene med den nok mest legendariske kommissær gennem tiden, den grovkornede og anti-autoritære arbejderklasse-kommissær Horst Schimanski, spillet af Götz George, der i sin tid fornyede serien.
 Götz George som Horst Schimanski, den vel nok mest legendariske Tatort-kommissær.Götz George som Horst Schimanski - den vel nok mest legendariske kommissær. Foto ©WDR/Michael Böhme
Ikke desto mindre er der i dag mere end nogensinde en Tatort-version for enhver smag – om man er til dystre, fåmælte kommissærer med ar på sjælen, skøre Gøg & Gokke-agtige makkerpar eller snarrådige handlingens mænd og kvinder.

Et samlingssted for danske Tatort fans

Selvom ’Tatort’ er et udpræget tysk fænomen, er serien også blevet kult flere steder i udlandet – inklusiv Danmark.

Nabolandskanalerne har gennem en årrække oplevet stor dansk tilslutning til og interesse for serien, både på sociale medier og her på hjemmesiden.

Er du kæmpe Tatort-fan – eller en Tatort-fan in spe – har vi stiftet en Facebook-gruppe, 'Vi elsker Tatort', hvor du kan diskutere alt Tatort-relateret og få nyt om kommende afsnit.Klaus Borowski (Axel Milberg) står blandt nogle af de mest roste afsnit i Tatorts historie. Klaus Borowski (Axel Milberg) fra tatort kiel hører til blandt de mest anmelderroste afsnit. Foto © NDR/Christine Schroeder​
Du finder gruppen ved at følge linket her.

Se også med søndag d. 3.  februar, når det næste Tatort-afsnit, 'Det forsvundne barn', sendes kl. 20:15!