rtl-logo 31
×

Europas bedste cykelrute ligger i Sverige

Skrevet d. 25 juli 2018 af Jeppe Kejser

© Adde/Region Halland

Tidligere i år modtog Kattegatleden i det vestlige Skåne og Halland, altså klos op ad Danmark, en prestigefyldt europæisk pris for at være Europas bedste bud på en cykelrute.

Planlagt eller spontan type?

Kattegatleden er skiltet hele vejen, så det er nemt at hoppe på cyklen og pedalere derudad. Hvis du føler, du har brug for lidt inspiration er der også hjælp at hente.

Læs mere

Kattegatleden, der åbnede i 2015, får prisen for at være højkvalitativ, naturskøn og med gode faciliteter på hele ruten.

På cykel- og vandringsudstillingen “Fiets en Wandelbeurs”i Holland blev Kattegatleden den 2. marts hædret som Europas bedste cykelrute i 2018, og der er tale om en prestigefyldt pris, hvis målsætning er at motivere til publikumsvenlige cykelruter af høj kvalitet.

”Analyser har vist, at Sverige er et land, som danskerne frem for alt forbinder med natur og outdoor oplevelser i uendelige skove, med dybe søer og masser af frisk luft, hvad enten man er på cykelferie, i campingvogn, på kanotur eller bare kører tværs gennem landet i bil på opdagelse. Nu hædres den fine cykelrute, Kattegatleden, som den bedste af sin art i Europa, hvilket understreger Sveriges voksende cykelturisme og herudover vidner om stor europæisk interesse”, siger Anna Kron Boysen.


© Foto: Region Halland
I 2015 åbnede Kattegatleden, en 395 kilometer lang cykelrute med størsteparten af ruten asfalteret. Kattegatleden var Sveriges første nationale cykelrute og slanger sig mellem Helsingborg i syd og Gøteborg i nord.

Kattegatledens kilometer går langs med den smukke vestkyst og gennem byerne Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Båstad, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka og Gøteborg. Cykelryttere skal blot følge røde og hvide skilte med nummer 1 påtrykt, hvorved man forbliver på den pittoreske rute, og der er ydermere meget kulturelt at opleve undervejs. Man kan køre den længde og etape, man ønsker, og man kan starte på ruten, hvor man finder den mest spektakulær, interessant, nem eller svær.

En kriteriefyldt pris

En del kriterier skal opfyldes, hvis en cykelrute skal nomineres og ikke mindst vinde den prestigefyldte pris. Cykelruten skal være indviet for ganske nylig eller for nylig blevet væsentligt fornyet eller udvidet. Den skal bestå af et vidtforgrenet net af større og mindre cykelstier, og så skal ruten være naturskøn og varieret i sit udtryk. Et vigtigt krav er endvidere, at ruten skal ligge på afsondrede stier eller på meget stille landeveje, og der må ikke være trafikstøj eller larm fra industrivirksomheder i nærheden. Hvis ruten krydser en større vej, skal der være et sikkert kryds for cyklisterne. Og så skal der også være gode faciliteter undervejs som bænke og velegnede skovturs-borde. Ruten skal naturligvis også være nem at køre efter, så man ikke farer vild. Kattegatleden lever op til samtlige kriterier.

© Foto: OSkar albrektson

Dag Hultefors, formand for regionstyrets vækstudvalg, Halland Region, modtog prisen i Utrecht. Han er glædeligt overrasket over prisen og budskabet bag.

"Kattegatleden er en succes, og interessen stiger konstant, ikke mindst internationalt. Vores fokus på international markedskommunikation giver nu resultater. Cykelruten er endvidere blevet en vækstmotor i turismen til regionen, mens den er også et stort aktiv for de lokale”.

Pia Jönsson Rajgård, administrerende direktør for turismen i Skåne, er enig.

”Cykelturisme er en vigtig del af vores turisttilbud, og en nylig publikumsundersøgelse viser, at vores besøgende er meget tilfredse med deres ophold, og de vender heldigvis tilbage. At vi kommunikerer internationalt i fælleskab med Region Halland på markeder som Danmark, Norge, Tyskland og Holland gør, at vi klarer os godt og hele tiden optimerer vores ressourcer”.

Yderligere fakta om Kattegatleden

Kattegatleden giver en række store - og små – oplevelser ud over cykelturen. Et fantastisk kystlandskab med nærhed til smukke sandstrande og fine udsigtspunkter er bl.a. det, man kan glæde sig til. Herudover passerer man maleriske, små, gamle fiskerlandsbyer og hyggelige byer. I løbet af turen vil man også runde flere historiske steder, som kan være interessante at studere.

Sofiero, som var vor egen Dronning Ingrids svenske sommerparadis igennem utallige år og fyldte 150 år for nylig, ligger fx på Kattegatleden. Slottet er et skønt sommerpalads, som Dronning Ingrid elskede at opholde sig på, og cykler man i maj og juni står parkens verdensberømte rhododendron-buske i flor.


© Foto: Adde
Der er caféer og restauranter på hele ruten, og mange af stederne serveres de lokale svenske råvarer. Når benene synes ømme, er der et hav af forskellige overnatningsmuligheder at vælge imellem - alt fra campingpladser og Bed & Breakfasts til hoteller. Der er også mange kurbade og badehoteller langs kysten, hvor man kan få hjælp til både ømme led og muskler eller bare nyde det for en stund, inden cykelturen går videre.

Kattegatleden blev åbnet i 2015 for at udvikle den voksende cykelturisme i Sverige og samtidig bidrage til erhvervsudvikling, økonomisk vækst og skabelsen af nye arbejdspladser i området.