31
×
Sechs auf einen Streich

Eventyrlige juletider på ARD

Skrevet d. 15 december 2016 af Stine Hamann Pedersen

© ARD/Sechs auf einen Streich

På niende år sender ARD eventyr-formatet 'Sechs auf einen Streich' i juledagene, hvor folkekære eventyr bliver nyfortolket og genfortalt på film. Vi bringer en guide til tre af de eventyr, som du kan forsøde juletiden med.

Julen bliver ofte forbundet med magi og sne, men på den tyske kanal ARD er juletiden bogstavelig talt eventyrtid. Det markeres med programformatet ’Sechs auf einen Streich’, der er blevet en nymodens juletradition til ære for hele familien. I stedet for den årlige julekalender, som vi kender den fra dansk, svensk og norsk tv, sender ARD klassiske folkeeventyr i helt nye versioner.

Fire på stribe

I ni år i træk har ARD sendt seks eventyr på stribe, ligesom titlen ’Sechs auf einem Streich’ antyder. Men i år kan de eventyrlystne i stedet se frem til fire eventyr i rap både 1. og 2. juledag fra kl. 11.45. I år åbner kanalen ballet med brødrene Grimms ’Kong Drosselskæg’ efterfulgt af historien om ’Klokkeblomst’ og hendes lange gyldne fletning.

De tre eventyr, som vi mener, at du absolut ikke bør gå glip af, er Grimms ’Eventyret om Slaraffenland’, ’Lykkehans’ og Christoph Martin Wielands ’Prins Himmelblå og feen Lupine’, der alle får premiere i år.

Sechs auf einen Streich

©ARD/Sechs auf einen Streich
’Prinz Himmelblau und Fee Lupine’

Den 25. december kl. 13.45 sendes eventyret ’Prins Himmelblå og feen Lupine’, der på bedste eventyrmanér indeholder en fin og ligetil morale - at ægte skønhed kommer indefra.

Eventyret er en fortolkning af den tyske digter Christoph Martin Wielands fe-eventyr af samme navn fra samlingen Dschinnistan, og det handler om Prins Himmelblå og feen Lupine, der begge må så grueligt meget igennem for at få hinanden til sidst. 

I rollerne som prins og fe finder vi de to stjerneskud på den tyske filmscene, Jonathan Berlin og Ruby O. Fee. De er begge unge skuespillere med et lysende talent, og der bliver holdt godt øje med dem i de tyske filmkredse.

Sechs auf einen Streich

©ARD/Sechs auf einen Streich
’Eventyret om Slaraffenland’ og ’Lykkehans’

Er man mere til Brødrene Grimms underfundige, skælmske og til tider absurde universer, så er der heldigvis nok at hente. I år sender ’Sechs auf einen Streich’ for første gang ’Eventyret om Slaraffenland’ og ’Lykkehans’, der begge må siges at være typiske Grimm eventyr, hvor de grådige, dumme og egocentriske får, så hatten passer.

I ’Eventyret om Slaraffenland’ ender den fattige Paul i landet Slaraffenland, hvor alt er overflod og man ikke behøver at løfte en finger. Men ødselheden har sin pris og kedsomheden trænger sig langsomt på. Så måske er Paul bedre tjent med et liv i den verden, han har forladt.

Og ’Lykkehans’, ja, han er træt af at arbejde som tyende hos en rig grønthandler og begiver sig ud på sit livs eventyr, hvor hesten bliver byttet til en ko, koen til et svin, svinet til en gås, gåsen til en slibesten – indtil Hans ender på bunden af en brønd.

Så er man til en eventyrlig jul, så er der nok at glæde sig til og griner af, når ARD sender ’Sechs auf einen Streich’ for niende år i træk 1. og 2. juledag. 

Hele programmet:

Første Juledag (25/12)

 • Kl. 11.45 ’Kong Drosselskæg’
 • Kl. 12.45 ’Klokkeblomst’
 • Kl. 13.45 ’Prins Himmelblå og feen Lupine’
 • Kl. 14.45 ’Det syngende, klingende træ’

Anden juledag (26/12)

 • Kl. 11.35 ’Mor Hulda’
 • Kl. 12.35 ’Askepot’
 • Kl. 13.35 ’Eventyret om Slaraffenland’
 • Kl. 14.35 ’Lykkehans’

Alle eventyr sendes med danske undertekster.
 

Galleri

 • © ARD/Sechs auf einen Streich
 • © ARD/Sechs auf einen Streich
 • © ARD/Sechs auf einen Streich
 • © ARD/Sechs auf einen Streich
 • © ARD/Sechs auf einen Streich