31
×
En familie der taler sammen udenfor

Familie under forandring

Skrevet d. 29 januar 2018 af Eda Agzigüzel

© SVT / Bonusfamilien

Bonusfamilier er måske ikke noget nyt - men til gengæld et stigende - fænomen i både Danmark og mange af vores nabolande. Og ligesom med alt andet nyt, giver de nye familieformer bump på vejen. Måske særligt i starten. Man kan ikke undgå at trække lidt på smilebåndet, når den svenske komedieserie ’Bonusfamilien’ for anden gang viser os, hvordan en svensk sammenbragt familie tackler hverdagens mange udfordringer på godt og ondt.

Familien er en vigtig social enhed, og vi forstår den oftest bestående af medlemmer som: Far, mor, børn, hund, hus og Volvo. Men nogen gange, faktisk ret ofte, skilles kernefamilier ad. Og som resultat opstår bonusfamilien.

Kernefamilien er vendt på hovedet

Men hvad er en bonusfamilie egentlig, og er dette fænomen overhovedet en konstellation, man har lyst til at være en del af, når formlen pludselig ændres til dig, mig, dine, mine og vores?

Ifølge Danmarks statistik havde kun 3 procent af de 16-årige i 1980 papsøskende (dvs. børn af enten mors eller fars nye partner). I 2013 havde 14 procent af de 16-årige papsøskende.

Definitionen af familien, som vi kender den, er vendt på hovedet. Og selvom forandring fryder, så er det ikke uden udfordringer, når teenagere, småbørn og spædbørn skal gå op i en højere enhed.

Ungt par holder baby

© SVT / Bonusfamilien
Udannet relationscoach og stepfamily counselor i New York Sølvi Degnegaard mener, at en åben dialog er kernestenen i den sunde bonusfamilie.

”Det kræver en meget stor grad af ærlighed og åbenhed. Det er ikke alle mennesker, der kan se det, og derfor kan det blive nødvendigt, at man selv søger indsigt og er åben for, at man måske selv skal igennem en hård proces, før man bliver i stand til at tale åbent og ærligt sammen”.

Udfordringerne føles uendelige

Men det kan være svært, at sætte ord på sine følelser i bonusfamilien - specielt hvis man egentlig bare har lyst til at løbe skrigende væk.

Skribent, forfatter og bonusmor Sofie Gravesen giver et bud på, hvordan man kan tackle den hæsblæsende dynamik, der kan opstå i bonusfamilier.

”Jeg synes, man skal lade være med at løbe skrigende væk. Jeg har selv prøvet at være fuldstændig drænet, men så har jge erfaret at efter nogle dage, så har jeg haft et andet syn på tingene. Nogle gange skal tingene på afstand, før man kan se klart igen”.

Ung kvinde trøster lille dreng

© SVT / Bonusfamilien
Man kan argumentere for, at bonusfamilien nok aldrig rigtig bliver en klub, vi bevidst søger et medlemskab i. Dog deler de fleste overbevisningen om, at vores familie, uafhængig af bonus eller ej, giver os alle lyst til at løbe skrigende væk engang i mellem.

'Bonusfamilien' er tilbage

Anden sæson af den svenske hitserie har premiere på SVT1 mandag d. 29. januar kl. 21:00 – og sendes herefter hver mandag.  

I ti afsnit – med danske undertekster.

'Bonusfamilien' – Sæson 2

Se med!

Men vi gør det ikke, for vi elsker dem - også selvom fars kæreste for det meste er irriterende og papbror altid taler med mad i munden. Det er netop alle disse udfordringer den svenske komedieserie ’Bonusfamilien’ undersøger, når vi får lov at følge en utraditionel families op og nedture.

’Bonusfamilien’ – på godt og ondt

Den svenske hitserie ’Bonusfamilien’ byder os velkommen til anden sæson, og giver os endnu engang deres bud på livet i en sammenbragt familie – på godt og ondt.

1,3 millioner svenske seere fulgte med i hver uge, da første sæson løb over skærmen. Nu er det igen tid til at følge den folkekære families uforudsigelige hverdag, i serien hvor alvorlige emner som blandt andet skilsmisse og nye ægteskaber håndteres med både humor og varme.

Anden sæson af SVT-serien ’Bonusfamilien’ har premiere d. 29 januar kl. 21, og vi kan igen forvente grin og gråd, men også et hav af omvæltninger og nye oplevelser for den utraditionelle familie.