rtl-logo 31
×
Komikere

Farligt sjov komik

Skrevet d. 18 december 2019 af Morten Rohde

© FOTO: SVT

25. december sender SVT det første program af tre om de to komikere Hasse og Tage. Her kan du læse historien om en komikerduo, der formåede at samle det svenske folk med humor, men som samtidig næsten blev en farlig politisk magtfaktor.

I september 2019 var der i Sverige premiere på en film, der i begyndelsen havde haft arbejdstitlen ’Hasse og Tage – med humoren som våben mod dumheden’.

Filmen, der dog inden premieren i stedet havde fået undertitlen ’En kærlighedshistorie’, er en dokumentar om de to komikere Hans Alfredson og Tage Danielsson, der var enormt elskede blandt svenskerne fra 60'erne og indtil Danielssons bortgang i 1985.

Nu er filmen blevet til en tv-serie, og SVT viser i tre episoder, hvordan de to komikere blev nationale darlings.

FOTO: SVT/HASSE OG TAGE

Men serien viser også, hvordan humoren nærmest blev et politisk våben, i takt med at også Alfredson og Danielssons politiske kommentarer og synspunkter blev populære.

De blev nemlig så populære, at det svenske sikkerhedspoliti kortvarigt overvågede Tage Danielsson i frygt for hans potentielle politiske indflydelse.

I denne artikel kan de læse mere om de to komikere, om serien og om den lidt mærkværdige overvågningssag.

Tre årtiers komik

De to komikere mødtes første gang på Sveriges Radio i 1950’erne, og venskabet voksede hurtigt mellem de to.

Hasse og Tage, eller 'Hasseåtage', som aviserne kaldte makkerparret i starten af deres karriere, blev hurtigt landskendte for deres produktioner, og sammen startede de selskabet ’AB Svenska Ord’, som blev platformen for udgivelse af deres materiale.

Fra sluthalvtredserne til Danielssons død i midt-80'erne skrev, instruerede og medvirkede de i både film og revyer.

Selv til Melodifestivalen i 1967 - det svenske svar på Melodigrandprix - var de medvirkende sangskrivere, og i samarbejde med Gunnar Svensson opnåede deres sangbidrag ’En Valsfan’ en andenplads.

FOTO: SVT/HASSE OG TAGE

Lige lovlig farligt kendte

Komikerparret vandt allerede i løbet af tresserne flere store priser, bl.a. for ’Årets sjoveste komiker’ i 1964 og Karl Gerhards hæderspris i 1968.

Det syntes, at deres succes ingen ende ville tage. 

Men med succes kommer også magt, og Hasse og Tage var ikke blege for at tage politiske spørgsmål op.

Til tider endte de endda med at virke mere oplyste og velartikulerede end politikerne.

Et klip i serien viser en afslappet Tage Danielsson i samtale med den svenske statsminister Olof Palme om atomkraftspørgsmålet, hvor Palme ikke just kan tale sig ud af de synspunkter, som Danielsson pådutter ham.

År efter deres storhedstid kom det frem, at selveste Säpo, det svenske sikkerhedspoliti, havde overvåget Danielsson.

Ræsonnementet havde været, at den svenske komikers holdninger havde været lige lovligt venstreradikale, og sammen med den enorme indflydelse, han havde haft i form af sin berømmelse, fandt Säpo det altså bedst at overvåge ham for en kort periode.

TAGE DANIELSSON . FOTO: SVT/ Att angöra en brygga

Vores allesammens Hasse og Tage

På trods af sikkerhedspolitiets bekymringer og en krigerisk uenighed mellem svenske toppolitikere og Tage Danielsson huskes duoen Hasse og Tage dog primært som en forenende kraft blandt det svenske folk.

Instruktøren bag serien, Jane Magnusson, beretter til Hufvudstadsbladet, hvordan hun og hendes far, der ellers var bragende uenige om det meste, begge kunne bryde ud i latter, når de sammen så Hasse Alfredson opføre en ’Lindeman-sketch’ - en sketch om en aktuel nyhed eller personlighed.

På den måde så hun et Sverige i samhørighed, hvor man grinede sammen og kunne være sammen om noget, og ikke bare sammen mod noget.

Serien består derfor foruden klip med Hasse og Tage også af en række klip af store svenske forfattere, komikere og politikere, der fortæller, hvordan deres forhold til komikerduoen var, og hvordan makkerparret formede det Sverige, som var engang.

FOTO: SVT/HASSE OG TAGE

Se med på SVT

Følg med i serien fra 25. december kl. 20.00 på SVT1, og bliv ikke bare klogere på Hasse og Tage, men også på en nationalfølelse i det svenske samfund, på en tid med store ideologier og på udviklingen i det 20. århundrede.

Læs mere om første afsnit her.