rtl-logo 31
×
Have

Festivalen er aflyst, men det er de store tv-serier ikke

Skrevet d. 19 marts 2020 af Morten Rohde

© NRK/ATLANTIC CROSSING

Grundet coronasituationen i Europa i øjeblikket er den franske tv-seriefestival Series Mania i Lille blevet aflyst, mens Cannes’ seriefestival er udskudt til oktober. Begge skulle have været afholdt her i foråret. En ting er dog sikkert: De mange gode tv-serier, der skulle have været vist, de findes endnu - og de har enormt internationalt potentiale.

Vi bringer her en lille gennemgang af, hvad vores nabolande har bidraget med på de store tv-seriefestivaler.

De nordiske lande bidrager f.eks. med hele 4 ud af 10 bidrag til screeningen på Cannes’ seriefestival, mens flere samarbejder mellem skandinaviske lande og skuespillere skulle have været vist på Series Mania.

Enkelte kan du faktisk se lige nu via din tv-udbyders on-demand-tjeneste.

BAG OM SERIEN 'TYND IS'. FOTO: NRK

Nabolandsvindere på Series Mania

Seriefestivalen, der er strategisk placeret til at finde sted i Lille i kort afstand til både Bruxelles, Paris og London, har de seneste par år haft flere kendte nabolandsserier på plakaten.

I 2019 havde blandt andet norske ’Twin’ med Kristofer Hivju i hovedrollerne premiere der, og den ligeledes norske serie om frastødende rigmænd i Oslo ’Exit’ vandt prisen for bedste internationale serie.

Series Mania 2019: 'Exit' s simon berger og  øystein karlsen. foto: Nrk

Også Sverige og Tyskland har vundet de senere år. Blandt andet vandt ’German History X’ bloggerprisen i 2016, mens den svensk-franske ’Midnatssol’ vandt publikumsprisen samme år.

Vores nabolande er altså velrepræsenterede og løber også tit med en pris eller to.

2020-udgavens produktioner

På Series Mania 2020 skulle blandt andet den norske ’22. juli’ være blevet vist. En serie, der allerede har haft premiere på NRK, men hvis gribende egenskaber som filmatisering af terrorangrebet på Utøya i 2011 med sikkerhed ville have fået ros på den internationale festival.

FOTO: NRK/22. JULI

Den svensk-islandsk-grønlandske ’Tynd is’ skulle også have været vist på festivalen.

’Tynd is’ har ladet sig inspirere af klimakrisen og forskellige magtkampe forbundet med udvinding af olie i Arktis, og de umiddelbart genkendelige problemstillinger sammen med en superliste af skuespillere som Alexander Karim, Nicolas Bro og Nukuka Coster-Waldau kunne med garanti også have høstet en del ros på Series Mania.

Serien er da også blevet vist i samtlige nordiske lande samt i Frankrig.foto: tynd is/nrk

Tyskerne havde også en serie på fremvisningslisten på Series Mania, og det er med ’Unorthodox’, der er baseret på en trilogi af amerikansk-tyske forfatter Deborah Feldman.

I serien følger vi en ung kvinde, der flygter fra sin baggrund som ultraortodoks jøde og det dertilhørende tvangsægteskab, som er blevet planlagt for hende.

Bag serien står Anna Winger, der også er en af skaberne bag serien ’Deutschland 83’. En serie, der vandt bloggerjuryprisen på festivalen i 2015.

Om serierne stod til at vinde på festivalen, er selvfølgelig ikke sikkert, men det er muligt at finde flere af dem on-demand hos flere af landets tv-udbydere, og NRK har i øjeblikket ’Tynd is’ på sendefladen.FOTO: TYND IS/NRK

Der er derfor mulighed for at selv at vurdere, om nabolandenes serier skal vinde priser i din dagligstue, når nu de ikke får mulighed for at vinde priser på Series Mania, der altså først vender tilbage som festival i 2021.

Cannes flyttet til oktober – ny chance for nabolandene

De nordiske lande kommer til at være på alles læber, når Cannes’ seriefestival åbner til efteråret efter at være blevet udskudt fra dette forår. Her er nemlig 4 ud af 10 serier til visning på festivalen nordiske.

Foruden den danske ’DNA’ med bl.a. Anders W. Berthelsen og Nicolas Bro i hovedrollerne, er Sverige og Norge også repræsentanter for skandinaviske serier på Cannes.

Den svenske ’Top Dog’ er baseret på en trilogi af Jens Lapidus og har bl.a. Josefin Asplund kendt fra ’Vikings’ og 'Conspiracy of Silence’ og Alekej Manvelov kendt fra ’Inden vi dør’ i hovedrollerne.

I serien følger vi advokaten Emily Jansson og den nyligt løsladte Teddy, der bringes sammen efter en vigtig forretningsmands pludselige forsvinden.

Husk, at du kan lige nu vinde 'VIP-rummet', første bog i Jens Lapidus serieaktuelle trilogi i vores konkurrence.

Den norske ’Atlantic Crossing’ er også på plakaten, og især denne serie ser ekstremt lovende ud.

Serien er baseret på virkelige hændelser og viser den norske kronprinsesse Märthas flugt fra Norge under Anden Verdenskrig.

Hendes ægtemand, Kronprins Olav,  flygter til Storbritannien, hvor han kæmper for de allierede, mens Märtha flygtede til USA med parrets tre børn.

FOTO: ATLANTIC CROSSING/NRK

Her får hun et nært forhold til den amerikanske præsident Roosevelt og hans hustru Eleanor.

Märtha griber muligheden for at påvirke præsidenten på et tidspunkt, hvor de allierede desperat har brug for USA’s hjælp i kampen mod Hitler.

Serien er en koproduktion mellem bl.a. NRK, DR og SVT, og de otte episoder, som serien indeholder, har haft et stort budget bag sig.

Her Tobias Santelmann (også kendt fra 'Exit') med sofia helin. Foto: atalantic crossing/nrk

I rollen som Roosevelt er ingen anden en Kyle MacLachlan, som de fleste nok kender bedst som Dale Cooper i serien 'Twin Peaks'.

MacLachlan skal altså spille amerikansk præsident ved siden af en norsk kronprinsesse i form af Sofia Helin, som tidligere har spillet Saga i dansk-svenske 'Broen'.

Sidst men ikke mindst har vi Tobias Santelmann som prins Olav. En mand, som har vist sig at kunne spille mangt en rolle. Senest som hård faderfigur i det fremragende drama 'Ud og stjæle heste' og som mangemillionær med styr på det hele i tv-serien 'Exit'.

Derfor er der udsigt til en spændende serie, der byder den internationale scene op til dans med både spænding, drama og historiske begivenheder.

Serien får vi først at se i starten af 2021, men på Cannes skal det vise sig, om det ikke nok skal blive en anmeldersucces, som vi kan glæde os til resten af året.

Hvis du har lidt ekstra tv-tid dette forår

’Atlantic Crossing’ må vi altså endnu vente lidt på, men både ’Tynd is’ og ’22. juli’ kan der altså være mulighed for at se via on-demand-tjenester hos din tv-udbyder.

Kontakt din udbyder allerede i dag for at finde ud af, hvilke muligheder du har for at se disse store serie og mange andre fra vores nabolande.

Desuden finder du som sædvanligt masser af spritnye film og serier her på siden. Se blot anbefalingerne herunder, eller tag et kig på tv-guiden.