rtl-logo 31
×

Fra gymnasieprotest til national skandale

Skrevet d. 5 november 2018 af Rikke Heegaard Steen

© Angel Films / To minutters stilhed

D. 8. november er der premiere på ’To minutters stilhed’, et tysk historisk drama om mod, samhørighed og den kolde krig. Det begynder med en spontan solidarisk aktion hos en gruppe gymnasieelever i efterkrigstidens Østtyskland. Men det ender i en politisk skandale, som når helt op i regeringens øverste lag.

Året er 1956. Tyskland er opdelt, og Østtyskland er afgrænset fra resten af omverdenen. Nettet bliver strammet i hele Østeuropa, og opgøret i Ungarn bliver slået hårdt ned.

© FOTo: Julia terjung / angel films 

De to gymnasieelever Theo og Kurt beslutter sig derfor for at holde to minutters stilhed i solidaritet med de faldne og deres protest spreder sig til hele klassen – til deres lærers store forfærdelse.

Skoleledelsen indblandes og sagen spreder sig helt til regeringens top. Snart er hele gymnasieklassen truet med bortvisning. Budskabet er klart: Systemkritik tolereres ikke! 

’To minutters stilhed’ er en film om sammenhold og venskab. Om at tænke frit eller indordne sig under systemets rammer. Om fædre og sønner og fortidens synder. Og om at stå sammen, selv når det bliver allersværest.

Bygget på virkelige hændelser

Det er ikke første gang, at den tyske filminstruktør Lars Kraume tager Tyskland i årene efter Anden Verdenskrig under kyndig behandling. I 2015 var det med prisvindende ’Fritz Bauer: En fjende af staten’, der handlede om den jødiske advokat Fritz Bauer.

Og ligesom ’Fritz Bauer: En fjende af staten’ er ’To minutters stilhed’ baseret på en virkelig historie, hvor en østtysk gymnasieklasse kom i alvorlige vanskeligheder efter en tilsyneladende uskyldig protest. 

Filmens manuskript er baseret på Dietrich Garskas roman ’Das schweigende Klassenzimmer’ (’Det tavse klasseværelse’) fra 2006.

Dietrich Garskas er født i Berlin i 1939 og gik i skole i Storkow. Historien om ’Det tavse klasseværelse’ har han skrevet med sin egen gymnasietid i erindringen.

© foto: Julia terjung / angel films 

Garskas var nemlig selv en af de studerende, hvis liv tog en drejning efter de to minutters stilhed, og romanen er altså skrevet som en personlig rapport om den dramatiske virkelighed i DDR-diktaturet.

Efter sin gymnasietid studerede han tysk sociologi og geografi. Han arbejdede som gymnasielærer og sidenhen som lektor indtil sin død i april 2018 – kun knap to måneder efter tysk premiere på ’To minutters stilhed’.

’To minutters stilhed’ har premiere i udvalgte biografer landet over torsdag den 8. november.