rtl-logo 31
×
Ulrikke Falch

Fra SKAM-stjerne til feminismeforkæmper

Skrevet d. 13 september 2019 af Morten Rohde

© FOTO: NRK/F-ORDET

I ny NRK-serie er Ulrikke Falch taget til et gymnasie i Mysen syd for Oslo, hvor hendes mission er at få alle elever til at definere sig som feminister. Falch er nemlig en handlingens kvinde, der gang på gang formår at bruge sin folkegunst til en platform for aktivisme.
 
Da de 12 drenge på linjen ’Teknik og industriel produktion’ på Mysen videregående skole bliver spurgt, hvad de tænker om, at der ikke er nogen piger i klassen, falder svaret hurtigt fra en af eleverne: ”det er fandeme dejligt!”.
 
Ulrikke Falch befinder sig ellers på skolen for at overbevise alle eleverne om, at de skal definere sig som feminister.
 
Ikke en god start for Falch, der ligeledes må slå sig til tåls med, at bare 183 ud af skolens 900 elever ville kalde sig feminister, hvis de blev spurgt.

FOTO: NRK/F-ORDET MED ULRIKKE FALCH

Således starter den nye NRK-serie ’F-ordet med Ulrikke Falch’. En serie, hvor Falch, der nok er bedst kendt som Vilde fra den ekstremt populære TV-serie ’SKAM’, forsøger at skabe en debat om feminisme ved at tage en række emner om ligestilling op.
 
Falch har i længere tid været en fortaler for feminismen og for ændringer i vores måde at tænke køn og ligestilling på. TV-serien er derfor blot det seneste indspark i en debat, hvor Falch længe har været en kendt stemme.

TV-stjerne, forfatter og Insta-feminist

Siden sin rolle som den spiseforstyrrede Vilde i ’SKAM’ er Falch debuteret som medforfatter på den feministiske bog ’Jenteloven’ sammen med folkeskolelærer og komiker Sofie Frøysaa.
 
Forfatterne kalder selv bogen for feministisk førstehjælp, og den er skrevet som en række råd til teenagepiger. Råd, som forfatterne gerne ville have kendt til, da de selv var teenagere.
 
Falch har også benyttet sin berømthed til at nå ud til mange mennesker via sociale medier. Åbner man hendes Instagramkonto, finder man blandt andet videoer af hende, hvor hun danser letpåklædt, og andre videoer, hvor hun græder foran sit kamera.
 
Disse videoer har ifølge skuespilleren til formål at afseksualisere kvindekroppen og at vise, at skrøbelighed er okay, samt at ikke alt i verden ser ud, som man nogle gange snydes til at tro, når man ser de mange succesrige bloggere og influencere på Instagram.

foto: gyldendal/jenteloven

En debat i Norge kan blive et argument i Danmark

’SKAM’ blev et hit i Norge, men også i resten af Skandinavien og flere steder i udlandet. Ulrikke Falch et kendt ansigt her i landet, og bogen ’Jenteloven’ blev derfor også diskuteret i de danske medier – med blandede reaktioner. Det samme var tilfældet i hjemlandet, hvor modtagelsen ifølge forfatterne selv var mestendels negativ.
 
Det er ikke et nyt fænomen, at vi i de skandinaviske lande skæver til hinanden i vores samfundsdebatter. Og uanset hvad man måtte mene om Falchs synspunkter og metoder, kan vi varmt anbefale hendes nye serie ’F-ordet med Ulrikke Falch'.
 
Det er nemlig ikke blot en platform for feministiske synspunkter. I serien hører vi i høj grad også hvad bevæggrundene er for dem, der ikke på nogen måde er enige med Falch.
 
Forfattere, samfundsdebattører og lignende har tidligere skabt debatter, der har ledt til ændringer i hele Norden, og derfor er diskussioner af denne slags vigtige.
 
Da den norske forfatter Amalie Skram i slutningen af 1800'tallet fik udgivet en række bøger i Danmark, var hendes synspunkter i lige så høj grad provokerende for mange, som Falchs er i dag. Men de ændringer i kvindesynet og i psykiatrien, som Skram var en katalysator for med sine bøger, er der næppe nogen, der vil ryste på hovedet af i dag.

FOTO: NRK/F-ORDET MED ULRIKKE FALCH

Hvorvidt Falch og andre stemmer i feminismedebatten leder til et andet moderne gennembrud, må tiden vise.
 
Indtil da kan vi anbefale ’F-ordet med Ulrikke Falch’ på NRK som et indblik i den ophedede samfundsdebat om feminisme, som Falch er en af forløberne i – i Norge såvel som Danmark og Sverige.
 
De første to episoder af ’F-ordet med Ulrikke Falch’ sendes på NRK1 d. 18. september kl. 21.50.