rtl-logo 31
×
NRK1/Nobel - Fred for enhver pris

Fred for enhver pris

Skrevet d. 23 september 2019 af Stine Hamann Pedersen

© NRK1/Nobel - Fred for enhver pris

Norsk dramaserie går tæt på krigens konsekvenser, magtens rænkespil og de nære familierelationer, der er fanget midt imellem krigens gru og håbet om en bedre fremtid. I ’Nobel. Fred for enhver pris’ rykker krigen ind i nordmændenes egen baghave, og det tegner til at blive en hæsblæsende affære.

En gruppe soldater er netop hjemvendt fra krig. Midt imellem dem sidder løjtnant Erling Riisner, han er træt og udmattet efter sin femte udsendelse til det krigshærgede Afghanistan.

Han føler sig splittet, fordi han bærer på sorgen over tabet af sin barndomsven Jon Petter, som ikke er med på flyet på vej hjem til modtagelsen i Oslos lufthavn, men også fortrøstningsfuld, fordi han endelig skal gense sin kone og søn efter mange måneders adskillelse. Men Erling når kun at få én rolig nat tilbage i de hjemlige omgivelser, før den krig, han netop har forladt, pludselig er rykket helt ind i hans privatliv.

NRK1/Nobel - Fred for enhver pris
© NRK1 / Nobel. Fred for enhver pris​

Moderne krigsdrama

Med historien om den hjemvendte løjtnant Erling Riisner, garanterer NRK et storstilet moderne krigsdrama, der ikke blot tager os med helt tæt på krigens rædsler, men også viser hvordan det politiske magtspil er en del af agendaen. Og måske vigtigst af alt, så kommer vi helt tæt på de nordmænd, som berøres direkte af krigen.

Med andre ord er ’Nobel. Fred for enhver pris’ en skarpskåren og dramatisk fortælling med nuancerede perspektiver, og den er instrueret af en Norges mest prominente instruktører og har en perlerække af Skandinaviens bedste skuespillere i hovedrollerne.

Tæt på virkeligheden

Instruktøren bag ’Nobel. Fred for enhver pris’, Per-Olav Sørensen, er kendt for at lave realistiske og dragende dramaer med afsæt i virkelighedens dramatiske begivenheder. Han er også manden bag den anmelderroste miniserie ’Kampen om det tunge vand’, der trak mere end 1 million nordmænd til tv-skærmen.

Og man forstår godt hvorfor, at folk er så begejstret for Per-Olav Sørensens arbejde. På dragende vis formår han gennem spektakulære scenarier og fokus på de nære relationer at fortælle historien om, hvordan Europas våbenkapløb under 2. Verdenskrig pludselig involverede norsk grund. Og ’Nobel. Fred for enhver pris’ er af samme gribende og storstilede kaliber.

Kendte skuespillere og et enkelt dansk stjerneskud

I rollen som løjtnant Erling Riisner finder vi den alsidige norske skuespiller Axel Hennie, der herhjemme er bedst kendt for storfilmen ’Max Manus’. Forud for rollen som Erling, gik Axel Hennie i bedste ”method acting”-stil i træning hos en gruppe norske specialsoldater. Han ønskede at få helt styr på både våben- og kampteknikker, så hans karakter vil fremstå så troværdigt som muligt.

I rollen som Erlings kone, Johanne, ses den svenske skuespillerinde Tuva Novotny, der ikke blot kan tale flydende svensk, norsk og dansk, men også har en del store produktioner på cv’et såsom ’Krigen’ og ’Den sorte madonna’.

Sidst, men bestemt ikke mindst, så byder ’Nobel. Fred for enhver pris’ også på lidt dansk islæt i form af Danica Curcic, der snart er biografaktuel i den noske film 'Ud og stjæle heste'. Hun har høstet begejstring fra både anmeldere og publikum herhjemme og i udlandet for sit skuespiltalent, der lover en stor karriere.

Nobel. Fred for enhver pris
© NRK1 / Nobel. Fred for enhver pris​

Ren fiktion

Selvom omdrejningspunktet i ’Nobel. Fred for enhver pris’ er den faktiske norske indsats i nutidens Afghanistan, så er seriens plot og karakterer dog fuldstændig fiktive. Alligevel håber Per-Olav Sørensen, at den vækker genlyd. Og han har tidligere udtalt til en norsk avis, at han ønsker, at folk skal debattere emnet krig og international intervention efter at have givet sig i kast med serien.

Under alle omstændigheder kan man roligt glæde sig til otte hæsblæsende afsnit af den norske serie, der har repremiere den 27. september på NRK1.

Galleri

  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris
  • © NRK/Nobel. Fred for enhver pris