31
×

Grattis til Kronprinsesse Victoria!

Skrevet d. 3 juli 2017 af Sebastian Sharif

© Henrik Garlöw/Kungahuset.se

Den 14. juli fylder Sveriges Kronprinsesse Victoria 40 år. Vi tegner her et kort portræt af en stærk, moderne kvinde, der var så opsat på at træde ind i og udføre sin royale rolle til det fuldeste, at det endte med at koste hende personligt. Men også en kvinde, der er både folkekær og at kendere roses for være et oprigtigt og åbent menneske.

Selvom det at være født med blåt blod synes at være et privilegie med store gallafester, dyre kongebiler og snorklipning, så er det ikke blot en sovepude. Især ikke, hvis man er tronfølger og ser frem til et helt liv under konstant mediebevågenhed, hvor man skal repræsentere sit land gennem tykt og tyndt og ikke må træde ved siden af.

Det pres oplevede Sveriges kronprinsesse Victoria på egen hånd, da hun som blot 19-årig studerede i Frankrig og blev ramt af anoreksi.

Kongehuset selv nægtede i starten, at prinsessen fejlede noget, men måtte i efteråret 1997 krybe til korset og bekræfte rygterne, som opstod på grund af afslørende billeder af den skindmagre prinsesse.

Hun tog derfor til USA for at studere i 1998 – og for at få fred fra pressen, mens hun fik behandlet sin sygdom. I dag har hun for længst fået bugt med spiseforstyrrelsen og ønsker at hjælpe andre i samme båd.

Folkekær prinsesse

Denne vilje til at hjælpe kendetegner da også prinsessens personlighed. Hun roses af kendere for at være både oprigtig, empatisk og nærværende, og hun har sidenhen studeret et hav af forskellige uddannelser i bl.a. statskundskab, historie og diplomati for at imødekomme sine royale pligter.


©️ Kungahuset.se

Sammen med sin mand Daniel Westling (nu Prins Daniel), som hun blev gift med tilbage i 2010 og har børnene Prinsesse Estelle og Prins Oscar med, danner hun nu også et folkekært royalt par på linje med Frederik og Mary i Danmark.

Det var dog ikke et ægteskab, der er blevet til uden udfordringer. Der var nemlig en vis misbilligelse hos regentparret over, at Westling forinden ægteskabet var en hel almindelig svensker – og endda prinsessens personlige fitnesstræner.

Netop det faktum, at Westling var almindelig svensk borger, har ifølge eksperter dog bidraget til at gøre det kommende regentpar endnu mere jordnært, hvilket gør, at Victoria i dag er væsentligt mere populær end sin til tider skandaleombruste far, Kong Carl Gustav XVI.


©️ Mattias Edwall/Kungahuset.se 

Fødselsdagsfejring & intimt interview

Fremtiden lover godt for den evigt smilende Victoria som kommende monark. Nu runder hun så de 40 år, og der er lagt op til en stor folkefest.

I den anledning kan du opleve Victoria snakke mere dybdegående og åbenhjertet om anoreksien og den royale dont i et intimt interview på SVT på hendes fødselsdag d. 14. juli kl. 20:00.

Lige efter sendes ”Grattis kronprinsessan”, hvor vært Kalle Moraeus leder et underholdningsshow for at fejre fødselaren på Öland.


©️ Kate Gabor/kungahuset.se

Fredag den 14. juli, på Hendes Majestæts fødselsdag, kan du se programmet "Hendes venskabelige højhed" på SVT1 kl. 20.00.

Galleri

  • © Kate Gabor/Kungahuset.se
  • © Henrik Garlöw/Kungahuset.se
  • © Mattias Edwall/Kungahuset.se
  • © Kate Gabor/Kungahuset.se
  • © Kate Gabor/Kungahuset.se
  • © Kungahuset.se