rtl-logo 31
×
Unge og ældre Brecht

Helaften om den legendariske dramatiker Bertolt Brecht

Skrevet d. 20 marts 2019 af Rikke Heegaard Steen

Er man tilhænger af eller nysgerrig på den legendariske tyske dramatiker Bertolt Brecht, kan man godt glæde sig. ARD har nemlig helliget en hel aften til Brecht med et spændende tre timer langt dokudrama, som skildrer store dele af den tyske storheds liv. Ikke nok med det, viser ARD også dokumentarfilmen ’Brecht und das Berliner Ensemble’. Bliv klogere på manden og myten – og tv-programmerne - her.  

Der er god grund til at sætte kryds i kalenderen på onsdag den 27. marts. ARD har nemlig sat hele aftenen af til både film og dokumentar om Bertolt Brecht.

Det er en tv-begivenhed af dimensioner i Tyskland. Den tyske dramatiker, forfatter og systemkritiker er nemlig en af de vigtigste skikkelser i moderne tysk teater og litteratur, og var i mange år den mest opførte skuespilforfatter i Tyskland. Nu kan du blive klogere på, hvem han var, og hvad der drev ham.

Episk teater og kamp mod nazisme

Eugen Berthold Friedrich Brecht er født i Bayern i 1898. Efter sin gymnasietid, påbegyndte han medicinstudiet i München, men viede kort efter sit liv til forfatter- og teaterverdenen. Det gennemgående tema i hans skuespil var kritik af det borgerlige og kapitalistiske samfund, og blandt han mest kendte værker er ’Trommer i natten’ fra 1919 og ’En mand er en mand’, om hvilken han for første gang anvendte betegnelsen ’episk teater’ - en særlig type teater, han krediteres for at have opfundet.

I 1928 giftede Brecht sig med den østrigske skuespiller Helene Weigel, som han arbejdede sammen med resten af livet.

FOTO: ARD

Brecht var aldrig medlem af det tyske kommunistparti, men måtte alligevel forlade sit hjemland, da nazisterne overtog magten. Han tilbragte sin eksiltid i Danmark, Sverige, Finland og USA. Brecht kastede sig ind i kampen om antifascismen, og skrev både digte og skuespil som bl.a. omhandlede, hvordan Hitler ved hjælp af tilfældigheder formåede at tilrane sig magten.

FOTO: ARD

Under sit sidste ophold i landeflygtighed i UAS, blev den kritiske forfatter anklaget for uamerikansk virksomhed, hvilket resulterede i, at han måtte rejse tilbage til Europa. Han flyttede tilbage til Østtyskland, hvor han startede sin egen teatergruppe ’Berliner Ensemblet’.  

Fra fremadstormende gymnasieelev til et liv i eksil

Det første af de to programmer på ARD dedikeret til Brecht er dokudramaet om ’Brecht’. Filmen sendes i to dele, som dog sendes lige efter hinanden, hvor dokumentariske optagelser med den tyske dramatiker og historiske optagelser fra nogen af hans mest berømte skuespil krydsklippes med fiktive optagelser. Filmen er instrueret af den tyske tv-dokumentarist Heinrich Breloer.

Første del af dokudramaet omhandler den fremadstormende gymnasieelev Brecht. Brecht lider af megalomani – en sygelig vrangforestilling om sin egen storhed. Vi møder Brecht i en periode, hvor han er overbevist om, at han har det rigtige syn på, hvordan verden i virkeligheden ser ud.

FOTO: ARD

I anden del af ’Brecht’ bliver vi præsenteret for en af de mange elskerinder - som legemliggøres af den virtuose danske skuespillerinde Trine Dyrholm. Dyrholm spiller nemlig rollen som Brechts danske veninde og elskerinde, Ruth Berlau, som følger Brecht og hans kone Helene Weigel i deres eksil.

Brechts karriere vendes på den anden ende. Alt hvad han hidtil havde skabt og opnået, bliver tabt på gulvet, og hvordan det ender med Brecht, kan du læse mere om i vores programanbefaling her.

De endelige år

I dokumentaren om Brechts teatergruppe Berlinger Ensemble, er det igen Heinrich Breloer, der er på spil, når han går på jagt efter historier om manden og kunstneren Brecht. Dokumentarfilmen fokuserer på perioden fra 1949 til 1956 - tidspunktet for Brechts og Helene Weigels tilbagevenden fra eksil.

En skuespillerinde, en instruktørassistent og en dramaturgiassistent husker tilbage til det fælles arbejde på scenen, og fortæller om den intense stemning, der var til prøverne. De beskriver Brecht som den revolutionerede klippe mellem marxistiske idealer og det eksisterende DDR.

Læs mere i vores programanbefaling her.

FOTO: ARD

Tyske Filmdage 2019

Brecht er såmænd også at finde på plakaten til dette års ’Tyske Filmdage’, som løber af stablen 7.-10. april i Århus (Øst for Paradis), Odense (Café Biografen) og København (Grand Teateret).

Tirsdag den 9. april kl. 18:30 præsenteres ’Mackie Messer – Brechts Dreigroschenfilm’ i alle tre biografer.

’Mackie Messer’ er en tysk-belgisk film fra 2018, hvor instruktør Joachim A. Lang har skabt en historie i flere lag. F.eks. består Brechts dialog i filmen af sætninger, han er citeret for i det virkelige liv. I hovedrollen som Brecht er det Lars Eidinger, som vi kender fra Babylon Berlin.

I ’Mackie Messer’ møder vi Brecht i en succesfuld periode af sin karriere. Efter premieren på sit teaterstykke ’Dreigroschenoper’ forsøger Brecht at realisere sin store kunstneriske vision om at filmatisere sine værker. Men filmproducenterne er primært interesserede i produktionens økonomiske succes.

Brecht nægter imidlertid at underkaste sig deres specifikationer, regler og økonomiske begrænsninger. Han ønsker at skabe en kompromisløs og radikal version. Som følge heraf sagsøger han produktionsselskabet og kæmper for sin kunstneriske frihed.

Du kan følge med her på Nabolandskanalerne.dk, hvor vi i den kommende tid vil skrive mere om Tyske Filmdage.
Du kan dog allerede nu se programmet og holde dig opdateret på Tyske Filmdages Facebookprofil – her