rtl-logo 31
×
Christiane Hörbiger i rollen som Madeleine Montana i Morderens Muse.

Hvem er tv-ikonet Christiane Hörbiger?

Skrevet d. 5 oktober 2018 af Sebastian Sharif

© ZDF

Tillykke til Christiane Hörbiger!

ZDF og ARD ønsker begge tillykke til Christiane Hörbiger med de 80 år og sender to gode film med hende i hovedrollen.

’Morderens muse’ sendes på ZDF d. 8. oktober kl. 20:15. 

’Én gang søn, altid søn’ sendes på ARD d. 12. oktober kl. 20:15.

Østrigske Christiane Hörbiger er en af mest populære tysksprogede tv-skuespillere med en lang glorværdig karriere bag sig. Nu fylder hun 80, og både ZDF og ARD hylder hende ved at vise udvalgte film med hende i hovedrollen. Vi har lavet et portræt i samme anledning.

Navnet ringer måske ikke lige en klokke hos de fleste danskere. Men i den tysktalende del af verden er Christiane Hörbiger et skuespiller-ikon.

Danskernes manglende kendskab er der en logisk forklaring på. I næsten hele sin karriere har østrigske Hörbiger nemlig hovedsageligt spillet med i film- og serier produceret direkte til tysk tv. 

Christiane Hörbiger i rollen som Madeleine Montana i 'Morderens muse'. Foto © ZDF

Det er film og serier, som sjældent distribueres ud over de tyske grænser, men til gengæld er vanvittigt populære i hjemlandet, hvor de største programmer kan samle over 5 millioner seere.

Så hvis du har set tyske tv-film og –serier på nabolandskanalerne ARD og ZDF, kender du hende helt sikkert – hvis ikke af navn, så af ansigt.

Skuespillerblod i årerne

Hörbiger har i den grad skuespillerblod i årerne. Forældrene Paula Wessely og Attila Hörbiger var begge nogle af Østrigs mest kendte og elskede skuespillere.

Hörbiger drømte tidligt om at blive skuespillerinde, men forældrene ønskede andet for hende. Hun blev derfor sendt på handelsskole, så hun kunne lære at drive det konditori, forældrene købte til hende. 

Christiane Hörbiger i rollen som Lilo Maertens i 'Engang søn, altid søn'. Foto ARD

Men konditoriet gik nedenom og hjem, og forældrene indså, at det var nytteløst at stå i vejen for Hörbigers drøm om at blive skuespillerinde.

Lang, glorværdig karriere

I 1955 landede hun sin første filmrolle og kom efterfølgende på skuespillerskole, men måtte droppe ud, da hun fik endnu en filmrolle, og i 1959 fik hun sin teaterdebut.

I mange år var de skrå brædder hendes hjemsted, kun afbrudt sporadisk af tv-arbejde, og det var først med tv-serien ’Das Erbe der Guldenburgs’ (”Guldenburgernes arv”), der løb fra 1987-1990, at det folkelige gennembrud kom.

Her spillede hun grevinde Christine von Guldenburg i den fiktive aristokratiske familie Guldenburg, og det er en rolle, mange stadig kender hende for i dag. 

Christiane Hörbiger i rollen som Lilo Maertens i 'Engang søn, altid søn'. Foto ARD

Siden da har hun spillet med i et utal af tv-film og –serier foruden enkelte biograffilm. Blandt glansrollerne er hovedrollen i serien ’Julia – Eine ungewöhnliche Frau’ (”Julia – en usædvanlige kvinde”) og rollen som Freya von Hepp i den Oscar-nominerede komediefilm ’Schtonk!’.

Grand old lady

I dag er Hörbiger tysk tv-films grand old lady - en alsidig skuespillerinde, der både kan være hylende morsom og gravalvorlig og altid indtager sine roller med bravur og diva-agtig autoritet.

Christiane Hörbiger i rollen som Lilo Maertens i 'Engang søn, altid søn'. Foto ARD

Hun har vundet hele tre af de prestigefyldte Goldene Kamera statuetter, der gives til de største navne indenfor tysk film- og tv, hvoraf den sidste er den såkaldte ”Lebenswerk”-pris, der gives for at ære et helt livsværk i branchen. 

Og så har hun modtaget den såkaldte Bundesverdienstkreuz, den fornemmeste æresorden, man kan blive tildelt i Tyskland.

TV-hyldest på ZDF og ARD

Nu hylder de to tyske kanaler ZDF og ARD Christiane Hörbiger og hendes lange glorværdige karriere og sender to af hendes bedste tv-film fra de seneste par år i anledningen af hendes 80-årsfødselsdag.

I ’Morderens muse’, der sendes på ZDF d. 8. oktober kl. 20:15, spiller hun en afdanket tidligere bestseller-forfatter, som kommer i rampelyset igen, da en seriemorder kopierer mordene i hendes bøger. Læs mere i vores programanbefaling her. 

Christiane Hörbiger i rollen som Madeleine Montana i 'Morderens muse'. Foto © ZDF

I ’Engang søn, altid søn’, der sendes på ARD d. 12. oktober kl. 20:15, er hun Lilo Maertens, en selvgjort succesfuld kvinde med ét eneste problem: Skuffelsen over sin søn. Nu vil hun hjælpe ham med at få hans ingeniørvirksomhed op at køre. Vel at mærke uden at han ved det. Læs mere i vores programanbefaling.

Det er to roller, hun stråler i og som viser hendes dramatiske spændvidde.

Vi ønsker Christiane Hörbiger stort tillykke med de 80 år d. 13. oktober!