31
×

Imponerende svenske haver

Skrevet d. 26 april 2017 af Mette Børch

© SVT

Svenskerne har en særlig forkærlighed for botanik og skønne haver. Uanset om det er køkken- eller prydhaver, så evner vores kære naboer at skabe haver, der er noget helt specielt. Det er tid til at komme ud og få luftet de grønne fingre – og i ’Havetid’ på SVT1 er der er masser af inspiration at hente.

Hvis du vil skyde havesæsonen ordentlig i gang, så skal du bare en smuttur over sundet eller tænde for dit tv. Svenskerne er eksperter i at skabe overdådige køkkenhaver, planteskoler, væksthuse og magiske udendørs oaser, og forårssæsonen er for alvor landet, når SVT1 står klar med endnu en sæson af programmet ’Havetid’.

Ambitionerne er store, og der er masser af smukke haver, som skal indrettes og dekoreres med kaprifolier og andre pragtfulde blomster, og rosen skal stå skarpere end på engelsk tapet. Mon det lykkes at skabe den smukkeste svenske have i historien?


FOTO: SVT

Botanik i de svenske årer

Et stærkt forhold til planter og naturen ligger, historisk set, ikke langt fra svenskerne. Carl von Linné, den svenske læge, professor og videnskabsmand, er kendt som den første, der systematiserede planteverdenen. Han blev født for mere end 300 år siden og havde en stor kærlighed til naturen og i særdeleshed til planter. Han brugte planterne som en central del af både sin undervisning og forskning.

Linnés tidligere professorbolig er i dag indrettet som museum med en tilhørende botanisk have. Museet og haven ligger midt i Uppsala. Her kan man opleve den smukke have, som Linné anlagde tilbage i 1738, og som rummer ikke færre end 1300 forskellige planter.


Buste af Carl von Linné i Göteborgs Trädgårdsforening. FOTO: blondinrikard fröberg / flickr

Inspiration fra England

I årets sæson af ’Havetid’ skal vi også et smut til England på inspirationstur. Værten Pernilla Månsson Colt skal, sammen med gartneren John Taylor, opleve nogle af Englands mest fantastiske haver. Sammen med kokken Tareq Taylor og haveindretningsarkitekten Malin Persson, skal de nemlig få haven i Skåne til at blomstre i alt sin pragt i slutningen af sommeren. Målet er at komme med i den engelske have-”bibel”: ’The Yellow Book’.

Bliv klar til en spirende sæson, og få inspiration til masser af udeliv, når den nye sæson af ’Havetid’ får premiere tirsdag d. 2. maj kl. 20.00 på SVT1. Naturligvis med danske undertekster.