rtl-logo 31
×
Helena Mikkelsen / Hjemmebane

Kønskamp på grønsværen

Skrevet d. 1 marts 2018 af Jeppe Kejser

© NRK / Hjemmebane

I Argentina findes personer, der beder til Diego Maradona, i Spanien når fodbolddebatten politiske højder og i England mødes hooligans i weekenden for at tæve løs på hinanden. Fodboldverdenen er forunderlig, men også smuk. Børn tryllebindes fra barnsben og voksne mødes på stadion og siger ”Vi”, når deres hold spiller godt.
 

International interesse

'Hjemmebane' blev udvalgt som én af ganske få tv-serier til at blive vist på Berlinalen 2018 – verdens mest besøgte filmfestival. Her modtog serien stående applaus fra en fyldt sal, da seriens hovedkarakter, Helena Mikkelsen, modsætter sig og ikke vil tage i mod tilbuddet som assistenttræner.

Se mere

Noget, der tales meget lidt om er, hvor mandsdomineret denne verden er. Det kan godt være, at det er mere interessant at se mænd løbe rundt på grønsværen og finte hinanden og løfte pokalen med tårerne trillende ned ad kinderne. Men hvorfor i grunden det? Og hvorfor ser vi aldrig kvindelige trænere for et herrehold?

Dette spørgsmål – og meget andet – tager en ny norsk dramaserie op. ’Hjemmebane’ hedder den nye store tv-satsning fra Norge, der tager udgangspunkt i fodboldens univers, men som i den grad er en tv-serie for andre end fodboldinteresserede.
 
Seriens budskab, problematik og drivkraft ligger nemlig i debatten om ligestilling mellem kønnene, og følger Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp), som bliver den første kvindelige fodboldtræner for et herrehold i den norske Eliteserie.

NRK / Hjemmebane

© NRK / Hjemmebane

’Der er så meget kvinder ikke forstår’ – et eksempel på, at fodbold sågar brandes på kønsforskelle.
 
”Fodbolden danner ramme om kønsproblematikken, der tages op i serien,” siger Dahl Torp, der påpeger, at det ikke kun er i fodboldverdenen, at ulighed mellem kønnene opstår.
 
Inden for skuespilbranchen stilles der forskellige krav til kvindelige- og mandlige karakterer hævder Dahl Torp, ”Hvis en kvindelig karakter ikke er varm og passer ordentligt på sit barn, så kan vi ikke lide hende, men hvis en mand derimod har samme træk, men trods alt viser, at han kan udrette ting, så betyder det ikke noget, og dét siger noget om den verden vi lever i i dag,” mener Ane Dahl Torp.
 
John Carew (tidl. landsholds- og Premier League-spiller) er i serien Mikkelsens rival til trænerjobbet. I sine 15 år som professionel fodboldspiller har Carew aldrig haft en kvindelig træner. ”Jeg ville ønske jeg havde haft det. Jeg håber, at serien kan byde ind med noget positivt og jeg tror, det er en rigtig vigtig serie for denne debat.”

Kønnets betydning

Fodboldmiljøet i serien sætter tingene på spidsen og tydeliggøre budskabet om ligestilling. Det er ren fiktion, dog muligvis et realistisk bud på, hvordan virkeligheden kunne se ud.
 
I serien møder Helena Mikkelsen enorm modstand fra fans, spillere og kollegaer, der både truer og foragter hendes eksistens som fodboldtræner, blot fordi hun er kvinde – og det virker egentlig ikke så urealistisk. Gad vide, hvor meget vægt der ville blive tillagt kønnet, hvis det danske herrelandshold missende en slutrunde og træneren i spidsen var en kvinde?​

Der er fysisk forskel på mænd og kvinder og det giver mening, at disse ikke konkurrerer mod hinanden i samme sportsgren. Men taktisk oplæg, forståelse for spillet, spillerpleje og pressehåndtering kan vel lige så godt lægges på skuldrene af en kvinde som en mand. Dette er ’Hjemmebane’ et godt eksempel på.
 
Uden at blinke opgiver Helena Mikkelsen sit trænerjob hos et norsk kvindehold med international succes til fordel for herreholdet Varg, med et tvivlsomt spillerkartotek, der netop er rykket op i den bedste norske række.
 
Det realistiske syn på, at herrefodbold er mere betydningsfuld end kvindefodbold fremhæver seriens troværdighed og ligeledes øges fokus på den absurditet, der ligger i, at kvindernes bedrifter ikke værdsættes på samme niveau som herrernes.

Nyt syn på debatten

Dette faktum trækker paralleller ind i virkelighedens verden, hvor bl.a. det danske kvindelandshold i fodbold nåede EM-finalen 2017. Tænk engang, hvor stort det havde været slået op i medierne og hvor længe vi havde talt om det, hvis mændene nåede der til. Polemikken omkring den enorme lønforskel hos kvinder og mænd, der blussede op sidste år, vidner dog om, at der er fokus på forskelsbehandlingen, men også om, hvor hurtigt debatten blev slået ned igen.
 
Ligestillingsdebatten er nu udformet som dramaserie, der i sagens natur har en anden tilgang, og belyser emnet anderledes, end pletvise indslag i aviser og tv-nyheder.

NRK / Hjemmebane

© NRK / HJEMMEBANE

Hjemmebane blev udvalgt som en af få tv-serier til at blive vist på verdens mest besøgte filmfestival, Berlinalen, i Tyskland. Her var modtagelsen rigtig god. ”Folk rejste sig op i salen og begyndte at klappe, da Helena Mikkelsen sagde: ”Jeg vil ikke være assistent. Jeg vil være cheftræner!”,” siger John Carew, der påpeger, at timingen af serien ikke kunne være bedre.
 
Du kan følge serien, der sendes i 10 afsnit på NRK1 fra søndag d. 4. marts med danske undertekster.