rtl-logo 31
×
Lars Monsen med hund og fuld oppakning.

Kom med på en rå tv-transmitteret naturoplevelse

Skrevet d. 28 juni 2018 af Sebastian Sharif

© NRK

Siden slutningen af 00’erne har NRK gjort ”slow-tv” - eller ”sakte-tv”, som de selv kalder det - til et kæmpe fænomen. Det er roligt og afdæmpet tv, der skal inspirere til koble helt af. Her til sommer kommer så det nyeste program i rækken, hvor Lars Monsen tager os med på vandretur i idyllisk norsk natur. Og så i realtid!

Skal du med på vandretur?

Du kan følge turen på tv, men du kan også snørre vandrestøvlerne og selv tage med til enten Hardangervidda​, Jotunheimen​, Vesterålen​ eller Indre Troms i ugerne 28-31.

Læs mere

​Vi ser nyheder for at få en hurtig opdatering, en komedieserie for at blive underholdt uden at forpligte os til mere end halv time.

Men skal man rigtigt synke ned i sofaen og lade skuldrene slippe, skal der en helt anden fordybelse til. Længes du efter meditative tv-oplevelser, er slow-tv måske lige sagen.

Sommersatsning med norsk eventyrer

Denne sommer er NRK klar med et rendyrket slow-tv-program. Og det endda med et veritabelt norsk folkeeje i form af eventyreren og friluftsmanden Lars Monsen i centrum.

Monsen er kendt og elsket for sine natur- og ekspeditionsprogrammer, senest programmet ’Monsen på vildspor’, hvor han med bind for øjnene blev placeret et tilfældigt sted i Norge, hvor han skulle navigere fra. 


Lars monsen i programserien 'monsen på vildspor' Foto © NRK
Fælles for Monsens programmer er værdsættelsen af og respekten for naturen. Med ham som guide er der garanti for fantastiske og opslugende naturoplevelse via tv-skærmen.

Få stillet dit naturfiks

På samme måde bliver ’Monsen – minut for minut’ en slow-tv-satsning, hvor du kan få stillet dit naturfiks på anden hånd – og så endda i realtid.

Ud over at programmet er designet til at være afslappende tv af høj kvalitet, skal det også være lærerigt og styrke vandrekulturen.

NRK har nemlig inviteret det norske folk med på vandretur ved at opfordre alle til at slutte sig til Lars Monsen denne sommer. Den Norske Turistforening, som fylder 150 år, er med i samarbejdet og står klar med lokale vandrehold, praktisk information og hjælp til de interesserede.

Monsens vandreture strækker sig over 4 uger, fra uge 28 til og med uge 31, og her kommer han forbi nogle af de mest naturskønne områder i Norge.

Så tag en siesta fra sommerheden og følg med fra uge 28 på NRK1, hvor turen går til Hardangervidda, Norges største nationalpark. Hvem ved – måske får du selv lyst til at tage en tur op i de norske fjelde!

Et norsk fænomen

’Monsen – minutt for minutt’ indskriver sig i en efterhånden veletableret tradition hos NRK for såkaldt ”sakte-tv”, et særligt norsk fænomen.
 
Tilbage i slutningen af 00’erne sendte NRK2 programmet ’Bergensbanen minutt for minutt’, hvor man fulgte toget fra Bergen til Oslo i de 7 syv timer, rejsen tager, kun afbrudt stedvist af arkivklip og interviews med bl.a. historikere og togbanens personale.

Programmet, der blev sendt i anledning af Bergenbanens 100-års jubilæum, blev en overraskende succes med ca. 175.000 seere i gennemsnit hele vejen igennem og over 1,2 millioner seere i alt i løbet af programmet.


I 'Bergensbanen - minutt for minutt' blev der filmet, så man oplevede det som om at sidde i toget selv. Foto © NRK

’Bergensbanen’-programmet dannede bund for ’minutt for minutt’-serien, hvor man typisk har fulgt et fartøj på hele dens rute.  Serien er også blevet udvidet med indslag som eksempelvis rensdyrflytning og et sangprogram, hvor den norske salmebogssang blev sunget igennem fra ende til anden. Og nu altså også et vandretursprogram.

 Billede fra en af opførelserne i 'Salmeboka - minutt for minutt'. Foto © NRK

”Slow-tv” eksisterede også før – hvem kender ikke videoen med julepejsen, der knitrer? - men NRK må siges at have populariseret og genopfundet genren og gjort den til deres adelsmærke. Programmerne er endda blevet så stort et nationalt fænomen, at ”sakte-tv”, det norske ord for genren, blev årets ord i Norge 2013.

Rammer tidsånden

NRK har ramt noget i tidsånden, og nøglen skal findes i betydningen af det norske ”sakte-tv”, som, modsat den engelske oversættelse ”slow-tv”, både kan betyde langsomt og afdæmpet, og programmerne må siges at være begge dele.

I virkeligheden ligger slow-tv ikke langt fra folkekære danske tv-udsendelser som eksempelvis det årlige Tour de France-løb eller programmer med Søren Ryge. Programmer, hvis tiltrækningskraft lige så meget ligger i den helt specielle stemning, de behagelige stemmer og det rolige tempo, som det gør i underholdningsværdien.


Nogle af 'minutt for minutt'-programmerne er udviklet sig til sande folkefester. Her: 'Hurtigruten - minutt for minutt'. Foto © NRK
Slow-tv sigter efter en næsten terapeutisk effekt i en tid, hvor stress er en folkesygdom. Man er trit i med tiden ved at gå i mod den. Tune ind på NRK d. 12. juli fra kl. 11:00 af, når den første tur skydes i gang, og oplev det selv.