rtl-logo 31
×
Michelle Grabowski sidder i sin bil bag en dugget rude

Krimi, drama og ’coming-of-age’-fortælling

Skrevet d. 19 oktober 2017 af Anne Kristensen

© Das Verschwinden / ARD

Den nye tyske miniserie ’Forsvundet’ har premiere på ARD d. 22. oktober. Med en mors eftersøgning af sin forsvundne datter som centrum blander serien elementer af krimi, følelsesmæssigt drama og coming-of-age. Serien giver tilmed et både troværdigt og realistisk billede af de sociale relationer og den lille by, hvor dramaet udspiller sig.

Ny tysk miniserie

'Forsvundet' har premiere søndag d. 22. oktober kl. 21.45 på ARD.

Miniserien består af i alt 4 afsnit. Bemærk, at afsnit 2, 3 og 4 sendes i rap ugen efter hhv. d. 29., 30. og 31. oktober.

Se med

Vi befinder os i en fiktiv provinsby nær Bayern i Sydtyskland, tæt på den tjekkiske grænse. Forstenau, som byen hedder, er ved første øjekast en søvnig og kedelig plet på landkortet, men da en 20-årig kvinde pludseligt forsvinder sporløst, bliver det klart for os, at byen er et brændpunkt for narkotikasmugling til Tjekkiet, og at hun var dybt involveret i dette.

Den forsvundne kvinde er Janine Grabowski, som boede alene i en lille lejlighed. Da hun er forsvundet på sin 20-års fødselsdag, kontakter hendes mor, Michelle, straks politiet. Politiet er dog tøvende, ingen tror på, at en der kan være sket en forbrydelse – ikke her.

Michelle hænger 'savnet'-plakater op.

© Das Verschwinden / ARD 

Hemmeligheder og løgne

Rygtet siger, at Janine har vendt den lille provinsby ryggen, og draget afsted på egen hånd, men det nægter Michelle at tro på. I stedet tager hun efterforskningen i egen hånd, og det viser sig snart at afsløre mørke og hidtil ukendte sider af datterens liv.

Jo mere Michelle lærer om sin datter og hendes omgivelser, desto mere indser Michelle, at hendes egen adfærd har været med til at spinde et net af løgne og hemmeligheder, som Janine ikke er den eneste, der er fanget i.

Det bliver klart for Michelle, at hendes datter er indblandet i smugling af stoffet krystal methamfetamin over den tjekkiske grænse, og at veninderne Manu og Laura også er involverede. De kommer imidlertid i alvorlige problemer, da utilfredse og utålmodige kunder gør krav på deres varer, som er forsvundet sammen med Janine. Mens Michelle kæmper for at finde spor efter sin datter, sætter Manu og Laura alt ind for at finde de forsvundne narkotikavarer.

 © Das Verschwinden / ARD 

Præcis og nuanceret historiefortælling

”’Forsvundet’ skal fortælle spændende, præcise og differentierede historier om menneskets liv i nutiden”, siger producent Britta Knöller. For at være så præcis og nuanceret som muligt, er miniserien, dens karakterer og plot udviklet over en periode på 3 år – men, imponerende nok, filmet på kun 90 dage.

Vi har på den ene side historien om en forbrydelse og en kvinde, der tager efterforskningen i egen hånd, og som i processen tvinges til at konfrontere sin egen fortid, og sin uvidenhed om datterens liv og mørke sider.

På den anden side har vi en serie, som på malerisk vis tegner en række nuancerede familieportrætter, og samtidig med dramatisk flair viser, hvad der sker i en provinsby, når den pludselig rystes af en forbrydelse

© Das Verschwinden / ARD 

Genreblanding og samfundsskildring

Selvom serien kredser om kriminalitet og forbrydelser i det lille samfund, er det svært at genrebestemme miniserien entydigt. Vi ser nemlig træk af forskellige genrer som krimi og drama, med henholdsvis opklaringssagen, narkokriminaliteten og den følelsesmæssige relation mellem forældre og børn, som er et af seriens store tematiske omdrejningspunkter.

Skildringen af det tætte – men også problemfyldte – venskab mellem Janine, Laura og Manu, rummer også ’coming-of-age ’-elementer, om den svære og turbulente overgang fra barn til voksen.

Derudover tegner ’Forsvundet’ præcise, troværdige og nuancerede billede af det lille provinssamfund og de sociale mønstre og strukturer, der hersker nær den tysk-tjekkiske grænse, hvor der eksisterer reelle problemer med narkotikasmugling og –handel.