rtl-logo 31
×
En festivalgænger ligger i græsset ude foran Louisiana med programfolderen på hovedet.

Mød de største nabolandsforfattere på Louisianas litteraturfestival

Skrevet d. 17 august 2018 af Sebastian Sharif

© Klaus Holsting / Louisiana Literature

D. 23-26. august løber museet Louisianas årlige litteraturfestival Louisiana Literature af stablen.

På festivalen kan du møde de ypperste forfattere og største skikkelser inden for hele verdens litteratur.

Blandt dem er også nogle af de skarpeste litterære hoveder fra vores nabolande og deres sprogområder: Du kan opleve hele tre norske forfattere, en svensker og to repræsentanter for den tysktalende del af verden.

En glemt dagbog, terror efterskælv og sproglig legesyghed

Vores norske naboer kommer på festivalen med hele tre forfattere, alle med meget aktuelle bøger.

Niels Fredrik Dahl er en af Norges mest anerkendte forfattere. Han vandt i 2002 to af Norges mest prestigefyldte litteraturpriser, Brage Prisen og Ibsenprisen, for sin roman ’På vej til en ven’.

Dahl er på Louisiana Literature aktuel med ’Mor om natten’, der udkommer på dansk d. 22. august. Den blev kaldt en af de bedste norske bøger 2017, og er en dybt personlig og hudløst ærlig bog. Bogen er lige dele selvportræt og et portræt af hans mor baseret på en dagbog, hun forærerede ham inden sin død, men som han har ladet blive i skuffen i mange år. 


Niels Frederik Dahl. Foto © Baard Henriksen / Forlaget oktober.
Den anden norske forfatter er Jan Kjærstad, som mange danskere måske kender fra romantrilogien om figuren Jonas Wergeland bestående af ’Forføreren’, ’Erobreren’ og ’Opdageren’, der hittede tilbage i 90’erne og blev lavet til en tv-serie på NRK ved navn ’Erobreren’ tilbage i 2012.

Nu er Kjærstad aktuel med romanen ’Storefjeld’, som søger at behandle det nationale traume om tragedien på Utøya – uden overhovedet at nævne begivenheden ved navn. Romanen handler om en familie i toppen af Det Norske Arbejderparti og deres krise i kølvandet på et terrorangreb i Norge.

Gunnhild Øyehaug kommer derimod med en helt anderledes forfatterstil, som er både legesyg, munter og knivskarp. Hun er aktuel med en dansk oversættelse af novellesamlingen ’Knuder’ fra 2004, en enormt populær bog i hjemlandet, som blev nomineret til Brage-prisen. 

Gunnhild Øyehaug. Foto © Magne Sandnes / Kolon Forlag

Gaden og finkulturen mødes hos svensk-ugandisk forfatter

Sverige er repræsenteret på festivalen af svensk-ugandiske Johannes Anyuru, der er blevet rost for sin behandling af indvandrerlivet i Sverige med et sprog, der låner fra både klassisk litteratur og hip-hoppens urbane sprog.

 Johannes Anyuru. Foto © Mercies May / World Editions

Tre gange er han blevet nomineret til August Prisen, Sveriges fornemmeste litterære pris. Tredje gang var lykkens gang, da han i 2017 vandt for ”De kommer til at drukne i deres mødres tårer”, der skildrer en dyster fremtidsudgave af Sverige, hvor muslimer skal underskrive specielle kontrakter med staten for ikke at blive forfulgt.

En notorisk provokatør og en bestseller

 
Den tysksprogede del af verden har to forfattere på festivalen.

Schweiziske Christian Kracht er en mand, der trækker overskrifter og skaber debat i de tysksprogede medier med sine ironiske, provokerende romaner. Især romanen ’Imperium’ fra 2012 blev anklaget for at ophøje højreekstremisme, men blev samtidig forsvaret lidenskabeligt af mange af de største tysksprogede forfattere.

Han er aktuel med den både anmelderroste og prisvindende roman ’De døde’, som netop er udkommet på dansk. Bogen er en helt unik skildring af den hektiske filmbranche i 30’ernes Berlin – og et fatalt møde mellem en fiktiv instruktør og en virkelig japansk officer. 
 
Den anden tysksprogede forfatter er Daniel Kehlmann, en storsælgende tysk-østrigsk stjerneforfatter, hvis roman ’Opmålingen af verden’ er solgt i over 3 millioner eksemplarer alene i Tyskland.


Daniel Kehlmann. Foto: Heike Huslauge-Koch, udgivet under Creative Commons licens.
På festivalen kommer han med sin nye roman, ’Tyll’. Det er en unik og filosofisk roman, som er en fortælling om trediveårskrigen baseret på Till Eulenspiegel, en spøgefugl, der går igen i en række folkefortællinger fra tiden.
 
Det lyder måske sært utidssvarende eller støvet, men romanen er blevet kaldt hans bedste hidtil – og det på trods af ’Opmålingen af verden’ regnes for en af de bedste moderne tyske romaner.

Overflødighedshorn af skøn litteratur

Louisiana er måske i manges bevidsthed kendt som en relativ elitær og finkulturel institution, men Louisiana Literature er for alle, der elsker bøger.
 
Mangfoldigheden i forfatterudvalget er så bredt, at den både rummer folkelige bestsellere og smalle anmelderdarlings. Og så byder festivalen også på fantastiske optrædener, samtaler og oplæsninger både indendørs og udendørs blandt museets smukke arkitektur, natur og billedkunst. 

 der er mulighed for at nyde de skønne udendørsarealer. Foto ©Klaus Holsting / Louisiana Literature

Der er med andre ord god grund til at tage et smut forbi Humlebæk d. 23. til 26. august! Læs mere på museets hjemmeside.