rtl-logo 31
×
ARD / Hemmeligheden om de dødes skov

Mystiske forsvindinger og makabre dobbeltmord

Skrevet d. 27 november 2020 af Astrid Bugge

© ARD / Hemmeligheden om de dødes skov

Med en række brutale dobbeltmord indfinder frygten sig i de store statsskove i Niedersachsen i sommeren 1989. Det er de virkelige hændelser – en sensationel mordsag, der i dag betragtes som en af Tysklands mest spektakulære straffesager – der danner baggrund for ARD-serien. En thriller, der både underholder og inviterer seeren til at reflektere over egne handlinger og fejl.

’Hemmeligheden om de dødes skov’ hedder ARD-serien, der rummer både dybdegående familiedramaer, en politimands forsvundne søster, mystiske forbrydelser og en makaber seriemorder. Og så relaterer den sig til en virkelighed, der skabte overskrifter i de nordtyske aviser for knapt 30 år siden. Alt sammen noget der lover godt for ægte krimifans.

Hemmeligheden om de dødes skov // Trailer

Men serien er meget mere end en almindelig krimi. Blandt andet fordi seriens kameravinkel gør brug af skiftende perspektiver. Det er med til at bringe ofrene og deres lidelser i fokus og giver de efterladte, der skal leve med frygt, bebrejdelser og fortvivlelse en stemme. 

Både betjent og pårørende

Et af perspektiverne følger karakteren Thomas Bethge, han er godt nok også LKA-chef i Hamborg politidistrikt, men han havner i en alvorlig personlig knibe, da hans søster Barbara forsvinder i de store skove i Niedersachsen – et andet men nærliggende politidistrikt, og hans svoger mistænkes for at være skyld i hendes forsvinden. 

Bethge har gennem længere tid været bekymret sin søsteren, der havde udviklet en drikfældig og ustabil opførsel. Nu bliver det altafgørende for Bethge at finde søsteren. 

© FOTO: ARD / Hemmeligheden om de dødes skov
Udfordringen er imidlertid, at han som chef i et andet politidistrikt, ikke har lov til at bidrage til opklaringen af søsterens forsvinding. Han er bundet på hænder og fødder og som offerets pårørende kan han kun se passivt til og forsøge at henlede sine kollegers opmærksomhed på det ene indlysende spor efter det andet. 

Se serien når du vil

Husk, at flere tv-distributører tilbyder onlinestreaming eller catch up-tjenester. Undersøg, om dette gælder din distributør, hvis du vil se eller gense serien fra start til slut.

I det skjulte fortsætter Thomas Bethge dog sin efterforskning gennem de næste tre årtier, og først som pensioneret politimand lykkes det ham at pågribe den mystiske seriemorder.

Alt imens begår Bethges kolleger i Niedersachsen politidistrikt den ene efterforskningsfejl og udeladelse efter den anden.

Troværdigt tidsbillede

Her giver ’Hemmeligheden om de dødes skov’ et billede af en tid med konservative og hierarkiske arbejdsstrukturer, hvor ledelsens udmeldinger var lov og man blot fejede problemerne ind under gulvtæppet.

Det kommer også til udtryk ved, at den eneste kvinde på efterforskningen i Niedersachsen bliver mødt at en mur af fordomme, knapt bliver taget alvorlig af sine mandline kolleger og behandles nedladende selvom hun bidrager med vigtige gennembrud i efterforskningen. Alt sammen noget der ville have været en metoo-sag værdi i vore dage.

© FOTO: ARD / Hemmeligheden om de dødes skov
Men fordi seriens handling strækker sig over en periode på 30 år, skal den give et troværdigt tidsbillede af den gamle forbundsrepublik i 1980’er og 90’erne, hvor manden dominerede og alt var styret af patriarkalske strukturer, på en måde vi i dag næppe kan undgå at se som en bevidst kritisk kommentar.  
 
Den tidssvarende afspejling gør sig heldigvis også gældende visuelt og æstetisk, hvor et stilsikkert retro-look fører os tilbage til de ikoniske 1980’ere og 1990’ere. Det er creme for den visuelt kræsne. 

Inviterer seeren med

Ud over at spille på alle krimiens virkemidler inviterer ’Hemmeligheden om de dødes skov’ også sine seere til at reflektere over egne handlinger – eller mangel på samme. Serien vil have os til at tænke over de udeladelser vi mere eller mindre bevidst lader passere, og over de fejl vi begår – og ikke mindst, hvordan vi håndterer dem. 

© FOTO: ARD / Hemmeligheden om de dødes skov
Der er altså på alle måder lagt op til en helt særlig serie-oplevelse. 

Baseret på virkelige hændelser

’Hemmeligheden om de dødes skov’ bygger på de virkelige dobbeltmord i Göhrde-statsskov i Niedersachsen, som fandt sted i sommeren 1989. En sensationel sag der i dag betragtes som en af Tysklands mest spektakulære straffesager. 

Serien sendes i tre afsnit den 2., 5. og 9. december kl. 20.15 på ARD, med danske undertekster. Den 9. december afslutter ARD fortællingen med en dokumentar om den sande historie, som danner grundlag for miniserien.