31
×

Nabolandene beriger CPH:DOX

Skrevet d. 14 marts 2017 af Jeppe Kejser

© CPH:DOX/CITIZENFOUR SCREENING, 2014

I år er der en hel del nabolandsdokumentarister at finde på programmet – og det vil vi naturligvis gerne slå et slag for. Så om du er til et lille snævert indblik i en nordnorsk landsby eller du vil mærke historiens vingesus, når der graves i tysk historie, så er det bare med at få købt en billet til en af Europas største publikumsbegivenheder.

Fra den 16. – 26. marts løber dette års CPH:DOX af stablen. Copenhagen International Documentary Film Festival er en af verdens største dokumentarfilmfestivaller med over 200 film i de Københavnske biografer. Filmpaletten byder på alt fra internationale dokumentarister, der har sat sit præg på dokumentargenren længe, til unge spirende talenter fra ind- og udland. Festivallen byder på andet end film i form af blandt andet koncerter, kunstudstillinger og professionelle seminarer.

Tungeskærerne (Solveig Melkeraaen, 2017)
Langt oppe i Nordnorge, i torskekommunen Øksnes, er tungeskæring en gammel tradition. Her arbejder børn helt ned til femårsalderen som torsketungeskærere. Traditionen er yderst vigtig den dag i dag, da det handler om at rekruttere fremtidige fiskere i Nordnorge. Fiskeindustrien udgør en ekstraordinær stor del af erhvervsområdet på disse kanter. ’Tungeskrærerne’ fortæller historien om den niårige bypige, Ylva, der holder vinterferie hos sin mormor og morfar. Året forinden mødte Ylva den to år ældre dreng, Tobias, der allerede var en erfaren tungeskærer. Men i år er det tid til, at Ylva selv forsøger sig med tungeskæring. Se den smukke, norske natur og berig dig selv med viden om en gammel norsk tradition og et livsvigtigt erhverv.

tungeskaererne
© Tungeskærerne / CPH:DOX

Se filmen:

  • Torsdag 23. marts kl. 17.00 i Nordisk Film Palads
  • Lørdag 25. marts kl. 12.00 i Cinemateket (Mød Ylva og smag på stegte torsketunger).

Karl Marx City (Petra Epperlein og Michael Tucker, 2016)
Filminstruktøren, Petra Epperlein, tager, 25 år efter DDRs sammenbrud, tilbage til sin barndomsby, Chemnitz, i Østtyskland – bedre kendt som Karl Marx City. Efter murens fald rejste Epperlein til USA. Hendes forældre blev tilbage i den genforenede tyske nation, hvor mørke og hemmeligheder lurede under overfladen. I dokumentaren går hun på jagt efter sandheden bag sin fars selvmord i 1999, der affødte rygter om faderens fortid. Var Petra Epperleins far informant for Stasi? Petra stiller sig selv det traumatiske spørgsmål og om hele hendes barndom var ren frygt og facade. Med en stædig detektivtilgang går dokumentaristen, Petra, til værks i at afdække svaret blandt forskere, familiemedlemmer og i Stasis labyrintiske arkiver.

Karl Marx City© Karl Marx City/CPH:DOX
Se filmen:

  • Torsdag 16. marts kl. 09.00 Grand Teatret
  • Fredag 17. marts kl. 17.00 Gloria Biograf
  • Tirsdag 21. marts kl. 16.30 Cinemateket (Mød instruktøren + debat)
  • Onsdag 22. marts kl. 09.00 Grand Teatret

Rebellkirurgen (Erik Gandini, 2017)

Mød den dansk-svenske kirurg, Erik Erichsen, der som en anden missionær flyttede til Etiopien for at redde liv. På et lille felthospital arbejder Erichsen med absolut begrænsede ressourcer. Der er hverken råd eller adgang til ordentligt udstyr og han må derfor klare sig med, hvad han lige har ved hånden. Om det er billige boremaskiner, plasticstrips, cykeleger eller fiskesnører – alt tages i brug i kampen om liv og død. Der er rigeligt at se til for Doktor Erichsen og hans kone, med kun tre læger til rådighed for hver 100.000 indbyggere. På trods af alle udfordringerne insisterer Erik Erichsen på, at den mentale tilstand i Sverige er værre, end den materielle elendighed i Etiopien. ’The Rebel Surgeon’ er en passende titel til dokumentaren om kirurgen, der ikke lader noget så banalt som manglende medicin og operationsudstyr stå i vejen for ham.

Rebellkirurgen, The Rebel Surgeon© Rebellkirurgen/CPH:DOX
Se filmen: 

  • Onsdag 22. marts kl. 17.30 i Empire Bio (Efterfølgende jazzkoncert med Erik Erichsen)

Nabolandskanalerne kan varmt anbefale et smut forbi dokumentarfilmfestivallen, CPH:DOX, til dig, der trænger til et kulturelt udsyn, der strækker sig ud over vores egne landegrænse.