rtl-logo 31
×
Twin

Nabolandene i dit tv og i din by

Skrevet d. 11 oktober 2019 af Morten Rohde

© FOTO: NRK/TWIN

Se, hvad efteråret kan byde på af fjernsynskiggeri og kulturaktiviteter, og bliv klogere på kunst, familieliv og historie med NabolandsKanalerne. Vi guider dig til de bedste oplevelser, uanset om du vil ind i varmen eller ud i verden.

Efteråret er over os. Det betyder masser af godt tv.

Men der er også mange kulturelle aktiviteter landet over den kommende tid. Aktiviteter, der fortæller om vores nabolande og vores fælles historie.

En længeventet norsk premiere, en svensk historieserie vender tilbage og en kendt serie, som nu udkommer i tysk format. Det er nogle af de ting, der er i vente de kommende måneder på NabolandsKanalerne.

Vi fortæller om de største kommende tv-premierer og giver et bud på de bedste begivenheder til dig, der gerne vil lidt ud i efteråret.

'Twin'

Serien, der havde sine eksklusive verdenspremiere på Series Mania i Frankrig i foråret, får tv-premiere i oktober.

I serien møder vi de to enæggede tvillinger Erik og Adam, der lever vidt forskellige liv. Erik er surfer og lever en ansvarsforflygtigende tilværelse, mens Adam er familiemand og driver en virksomhed i vækst.

Erik ønsker at ændre sit liv, og han opsøger derfor Adam, der dog afviser at hjælpe ham. De to brødre ender i håndgemæng over deres uenigheder, og da Adams kone Ingrid forsøger at skille dem ad, forvolder hun på tragisk vis Eriks død.

Hvad der er en forfærdelig ulykke, ligner et mord. For at redde sig selv fra fængsel overtaler Ingrid Adam til at overtage Eriks identitet.

FOTO: NRK/TWIN

Serien er et spændene tag på et klassisk plot om identitetsbyt, men skaberne har ønsker at lave et bud på en mere dyb og dragende serie i denne genre.

Seriens hovedrolle Kristofer Hivju, der altså spiller rollen som både Erik og Adam, er kendt for sin rolle som Tormund Giantsbane i kæmpesuccesen ’Game og Thrones’, og ’Twin' bliver hans første norske projekt siden ’Game of Thrones’.

’Twin’ har været på manges læber, siden NRK løftede sløret for produktionen, og serien får altså endelig premiere d. 27. oktober kl. 21.10 på NRK1.

'Vores tid er nu'

SVT’s fremragende historiske dramaserie vender tilbage med en tredje sæson.

’Vores tid er nu’ benytter samme koncept som den danske tv-serie ’Krøniken’. Det er en fiktiv fortælling om en familie, der tager udgangspunkt i historiske begivenheder i det 20.århundrede.

Seriens havde premiere i 2017, og her befandt vi os i årene omkring Anden Verdenskrigs afslutning i 1945, hvor vi følger familien Löwander, der driver en af Stockholms fineste restauranter.

I sæson 1 og 2 har vi fulgt restaurantens op- og nedture, og 3. sæson følger op, hvor 2. sæson sluttede: familiens matriark er gået bort, og hun har testamenteret restauranten til datteren Nina.

FOTO: SVT/VORES TID ER NU

Vi er nået til året 1969, hvor studenteroprøret og hippiebevægelsen varslede store omvæltninger i samfundet.

Nina ønsker også at drive restauranten ind i den nye tid, og det giver problemer med resten af familien så vel som med det omkringliggende samfund, der ikke er lige begejstrede for de nye tiders trender.

Serien er en kæmpeproduktion, og sansen for detaljen har skabt en serie, der er et enestående indblik i historien midt i 1900-tallet.

Der er premiere på tredje sæson mandag d. 28. oktober kl. 20.00 på SVT1.

FOTO: SVT/VORES TID ER NU

'Bonusfamilien'

Komedieserien ’Bonusfamilien’, der er skabt i et samarbejde mellem SVT og Netflix, er en stor seersucces. Derfor har Das Erste valgt at skabe en tysk pendant til den svenske serie.

I den tyske version møder vi Lisa og Patrick, der er et lykkeligt par, som gerne vil starte en familie sammen.

Der er dog det problem, at de begge allerede har skabt en familie med tidligere partnere. Selvom man går fra hinanden, forsvinder børn og relationer jo ikke lige over natten.

Derfor er de tidligere samlevere en ufravigelig del af deres hverdag. Det samme er børnene, som nu har dobbelt op på forældre, bedsteforældre og søskende.

FOTO: ARD/BONUSFAMILIEN

Børnenes tid er delt ligeligt: en uge hos mor, en uge hos far. Hvilken bonus det er, er ikke altid let at sige for bonusfamilien - hverken på den ene eller anden side.

Patricks søn William skal dele værelse med Lisas søn Eddie i ugerne hos Patrick og Lisa. William er et stille og reserveret barn, mens Eddie ikke er bange for at vise, hvad han synes om sin nye bonusbror og bonusfar: de er ingenting!

Der er derfor lidt besvær med at få en hverdag til at fungere, og sammensmeltningen af så mange familier leder da også til en mental sammensmeltning eller to.

Serien har premiere på d. 20. november kl. 20.15 på Das Erste.

Få nabolandene under huden hjemme i Danmark

Vil du lidt ud i efteråret, er der rundt i landet også spændende arrangementer, der belyser vores fælles kultur og historie med vores nabolande.

Aalborg Teater har to velkendte skuespil på plakaten, begge skrevet af nogle af de største forfattere af alle tider fra to af vores nabolande.

Og du kan ydermere opleve udstillinger om Tysklands design- og kunsthistorie.

ARoS i Aarhus udstiller kunst, der viser verdenssituationen i 80'erne, og Designmueseum Danmark i København udstiller tysk design, der ændrede designeres tankegang for altid.

Kunsten op til Murens fald på ARoS

AROS KUNSTMUSEUM. FOTO: OLAFUR ELIASSON

Aarhus prægtige kunstmuseum ARoS, der med sin farvestrålende top kroner bybilledet i Jyllands største by, har dette efterår en eksklusiv udstilling om kunstnere, der malede deres reaktion på 80’ernes politiske og kulturelle landskab.

80’erne bar stadig præg af den mur, der havde delt Tyskland i Øst-Vest og kommunisme-kapitalisme i årtier.

Vesten i 80’erne var præget af poppens allestedsværende pompøsitet, og mainstreamkulturen var på mange måder præget af skødesløs fest og dertilhørende pangfarver.

Mange kunstnere i denne periode valgte på den ene side at bruge populærkulturens farverige udtryksform, men på den anden side blev kunsten også en ironisk kommentar og en distanceskaber til denne.

Maleriet, der var blevet lidt yt i løbet af 70’erne, blev igen in som udtryksform, og derfor er kunsten fra denne periode et virvar af genreblandinger med referencer til kunstformer fra mange tider.

ARoS udstiller en række danske kunstnere, der var toneangivende for tiden, men der er også flere udenlandske kunstnere at finde i udstillingen, blandt andet den tyske ’Junge Wilde’-maler Helmut Middendorf.

AROS. Helmut Middendorf, The Singer

Udstillingen ’Before the Fall of the Wall’ kan opleves på ARoS indtil 5. januar 2020.

Bauhaus-udstilling på Designmuseum Danmark

Den tyske Bauhaus-skole eksisterede i mindre end 15 år, men ideerne, den frembragte som designskole, lever den dag i dag.

Skolen, der grundlagdes i Weimar, er grundlægger af funktionalismen, og dens ideer har inspireret nogle af de allerstørste designere i Tyskland såvel som i Danmark.

På designmuseet i Bredgade i København har man kunne opleve deres særudstilling om Bauhausstilen siden d. 14. marts, og det er derfor ved at være sidste chance for at opleve den.

Et af Bauhaus-skolens vigtigste træk er funktionalismen, hvor funktionen af designet vægter højere end det at skabe et exceptionelt dekorativt udtryk.

En devise for Bauhaus-skolen var også at gøre design til allemandseje.

Mange af de strømninger, som Bauhaus-skolen hjalp til at etablere, kan man genkende i dansk design, og meget af det design, vi kender herhjemme, har derfor også en rod i Bauhaus-tankegangen.

Udstillingen 'Bauhaus- #Itsalldesign' giver derfor et unikt indblik i nogle af rødderne til moderne dansk design, og udstillingen kan hjælpe til at forstå ideerne bag det danske design, man kan finde på museets permanente udstillinger.

Udstillingen er skabt i samarbejde med de tyske Vitra Designmuseum og Bundeskunsthalle Bonn og kan ses frem til d. 1. december.

DESIGNMUSEUM DANMARK. FOTO:  PERNILLE KLEMP

Lindgrens Ronja Røverdatter på Aalborg Teater

Aalborg Teater har flere stykker af nabolandsforfattere på plakaten den kommende tid.

Foruden Henrik Ibsens ’Et Dukkehjem’, som vi allerede har skrevet om her, kan du opleve den eventyrlige fortælling om røverbørnene på Mattisbjerget i Astrid Lindgrens ’Ronja Røverdatter’.

Stykket er en fortælling om venskab, kærlighed og frygt.

Frygten for den mørke skov, hvor farer lurer, frygten for social udstødelse og frygten for springet fra barn til voksen.

Men stykket er naturligvis i lige så høj grad en fortælling om hjertevarme og kammeratskab, og om hvordan Ronja og Birk, der er født i to rivaliserende røverslægter, ender med at sætte en stopper for spliden gennem deres venskab.

Den meget menneskelige karakter i stykket giver et skuespil, som både børn og voksne kan nyde.

AALBORG TEATER, RONJA RØVERDATTER. FOTO: LARS HORN

Historiens elegante spil mellem godt og ondt, frygt og tryghed, ven og fjende er det, der gør Astrids Lindgren til en enestående forfatter.

’Ronja Røverdatter’ kan opleves på Aalborg Teater 15.-19. oktober.

Husk, at du til og med d. 13. oktober kan være med i konkurrencen om to billetter til Ronja Røverdatter på Aalborg Teater. Se mere på konkurrencesiden.

Et rigtig godt efterår

Vi håber, de mange kulturelle tilbud, der findes her i efteråret, har fanget din interesse.

Tv-premiererne er kun et udpluk af de mange fremragende produktioner, der sendes i løbet af efteråret.

Vi bringer fortsat nyheder om de bedste film, bøger og tv-udsendelser fra vores nabolande. Følg med her på siden, og abonner på vores nyhedsbrev her nedenunder, hvis du vil være først til at høre om storslået nabolandskultur.