31
×

Nabolandenes særlige tv-traditioner

Skrevet d. 19 december 2017 af Sebastian Sharif

© PennFilm

Julen er traditionernes tid – også når det gælder tv. Og vores nabolande har helt særlige tv-traditioner og årligt tilbagevendende programmer, som man samles omkring i stor stil. Læs mere om dem her.

Du har sikkert dine egne fjernsynstraditioner i julen, hvad enten det er at se ’Alene Hjemme’, ’Disneys Juleshow’ eller ’The Julekalender’ hvert evig eneste år for at komme i det helt rigtige humør. For mange er det nærmest helligbrøde at gå glip af disse årligt tilbagevendende tv-begivenheder.

På samme måde har vores nabolande det. Faktisk flyder Nabolandskanalerne i december måned over med underholdende, gåsehudsfremkaldende og hjertevarm jule-tv, hvoraf en stor del vender tilbage år efter år.

Der er både programmer og koncepter, som vi kender herhjemme, men også indslag, der er helt unikke for nabolandene. Èn ting er sikkert: Der er garanti for julestemning.

Disneys juleshow

© foto: Framegrab

Kalle Anka og den svenske juls Robin Hood

I Sverige og Norge er de ligesom i Danmark vilde med ’Disneys Juleshow: Fra alle os til alle jer’. Om eftermiddagen juleaften sidder vores med-skandinavere også klinet til skærmen for at se ’Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul’ (Sverige) eller ’Donald Duck og vennerne hans’ (Norge).
Men der er naturligvis også tv-traditioner, som stammer direkte fra Skandinavien. En anden fast bestanddel af den skandinaviske juleaftens-tv er nemlig den svenske tegnefilm ’Karl-Bertils Jonssons Juleaften’ om den 13-årige idealistiske dreng, Karl-Bertil, der tager sagen i egen hånd for at sikre, at Stockholms fattigste får en god jul.

Læs mere om den svenske juleklassiker, der sendes i både Norge, Sverige og Finland, her.

I Sverige stimler man også sammen, når der hvert år transmitteres afsnittet ’God jul’ fra den folkekære komedieserie ’Svensson, Svensson’ om en helt almindelig svensk familie – og en juleaften, der byder på lidt af hvert. Læs mere om serien og juleafsnittet her.

Et væld af juleshows

Ligesom i Danmark har nabolandene også en tradition for store juleshows, hvor cremen af de respektive landes sangere, skuespillere og entertainere udfolder sig med storslåede bigbands og orkestre eller intimt fortolker juleklassikere. 

NRKs juleparty

© Foto: NRK / NRKs juleparty

Især NRKs programflade bugner med spektakulære livetransmissioner og seværdige udsendelser. ’NRKs juleparty’, ’Julekoncert med Odd Nordstoga’ og ’Koncert med Aurora fra Nidasrosdomen’ er blot nogle af de juleshows- og koncerter NRK i år sender og har sendt henover julen.

I Tyskland er det helt store show ’Helene Fischer-showet’, der har været sendt hvert år d. 25. december siden 2011. Her inviterer den folkekære tyske entertainer og popsanger Helene Fischer et overflødighedshorn af optrædende i mange forskellig genrer med på scenen. Du kan læse mere om showet i vores programanbefaling.

Eventyrlig tysk jul

En af de helt store tyske jule-tv-traditioner er kavalkaden af eventyrfilm, ’Seks på stribe’ der sendes om formiddagen og tidlig eftermiddag på ARD 1. og 2. juledag.
Her bydes der på moderne fortolkninger af klassiske eventyr fra såvel brødrene Grimm som H. C. Andersen. I år er ’Seks på stribe’ endda blevet til syv, da der 1. juledag sendes hele fire film i streg i stedet for de sædvanlige tre.

Das Wasser des Lebens

©  Foto: ARD/Das Wasser des lebens

Læs mere om ’Seks på Stribe’ her.

Nabolandskanalerne ønsker også godt nytår

Men december er jo ikke kun julemåneden. D. 31. december står den på nytårs-tv, og her hører der sig tv-traditioner til, også hos nabolandene.

Her må det som sjov fakta nævnes, at ’90 års fødselsdagen’ ikke blot er en klassiker i Danmark, men også kult i Tyskland (hvor den faktisk oprindeligt stammer fra), Sverige og Norge. Alle disse lande, og flere, sender den ligeledes nytårsaften med undtagelse af Norge, hvor den bliver sendt lillejuleaften.

De skandinaviske kanaler byder naturligvis som i Danmark også på royale tv-traditioner i forbindelse med nytåret. Her er den norske Kong Haralds nytårstale ekstra seværdig, da vi har at gøre med en enormt populær monark med talegaverne i orden og et meget moderne livssyn. Det sås især i 2015, da hans tale om norskhed og mangfoldighed gik viralt verden over.

Nytårstalen sendes direkte på NRK 19:30, så du kan tilmed nå både Dronning Margrethes og Haralds taler - og få et indblik i, hvad der fyldte i nordmændenes bevidsthed i år.