rtl-logo 31
×
SVT / Nobelmønten

Nobelpriser overrækkes i vindernes hjemlande

Skrevet d. 9 december 2020 af Astrid Bugge

© SVT / Nobelmønten

Lige straks er det tid til at uddele den internationale hæderspris – Nobel prisen – inden for seks forskellige områder. Og selvom det i år kommer til at foregå på en anden måde, end den sædvanlige Nobelbanket, også kendt som ”verdens fineste middag”, bliver priserne markeret med bravur. I år kommer prisuddelingen nemlig til at foregå via digitale sendinger, og forhåbningen er at nå ud til endnu flere på den måde. 

Nobelugen er normalt – og også i år – en helt særlig festuge, hvor videnskaben og banebrydende opdagelser og indsatser, der har ændret vores alles historie, hædres. Det er en festuge, der i særdeleshed markeres hos vores svenske naboer og præsenteres for folket med en række tv-programmer på SVT, som allerede er i fuld gang.

© FOTO: SVT / Nobelaftenen

Kulminationen på festugen er sædvanligvis den store Nobelbanket, hvor priserne, der blev offentliggjort i oktober, uddeles. Her deltager normalt verdens skarpeste hjerner, den svenske kongefamilie og andre markante personer til en hyldestmiddag kreeret af Sveriges dygtigste kokke. Normalt transmitteres festen, som det store gallashow den også er, direkte på SVT. 

Prisoverrækkelse i vindernes hjemlande

Selve prisuddelingsceremonien kommer i år til at foregå i Gyllene Salen i Stockholms stadshus og direktesendes digitalt over hele verden. Publikum i selve festsalen vil bestå af en lille udvalgt skare af Nobelkomiteens nærmeste, mens prismodtagerne ikke engang er til stede. 

De ærefulde priser – medaljer og diplomer overrækkes samtidigt til prisvinderne i deres respektive hjemlande.

© FOTO: SVT / Nobels fredspris - World Food Programme

Selv uddelingen af Nobels fredspris, der normalt uddeles i Oslo, bliver overrakt delvist digitalt fra aulaen på Oslo Universitet. Også her er det forhåbningen, at man med den direkte digitale transmission kan nå ud til endnu flere. De andre priser, bliver under normale omstændigheder uddelt i Stockholm.

Enhver værdig modtager i betragtning 

De seks områder, som den internationale hæderspris uddeles indenfor, er fysik, kemi, medicin, litteratur, økonomi samt fredsprisen, og priserne anerkender en væsentlig videnskabelig eller kulturel indsats indenfor disse områder. 

Prisen er opkaldt efter svenskeren Alfred Nobel (183-1896), der selv opfandt dynamitten, og som indstiftede de fem oprindelige priser i sit testamente. Dengang var økonomi ikke med, men den er siden blevet indstiftet af Sveriges Rigsbank i 1968 og er siden blevet betragtet på niveau med de oprindelige priser.

© FOTO: SVT / Alfred Nobel

Siden 1901 er priserne blevet uddelt på Nobels dødsdag den 10. december, og helt i tråd med Alfred Nobels eget ønske, uddeles priserne uden hensyn til prismodtagernes nationalitet. Det lå nemlig Alfred Nobel meget på sinde, at alle værdige modtagere skal tages i betragtning.

Nobelfejringen synlig i Stockholm   

Ud over selve prisoverrækkelserne den 10. december, bliver prismodtagerne også hyldet gennem hele ’nobel-ugen’ med alt fra lysinstallationer i Stockholm til digitale udstillinger, koncerter og fordybende samtaler. Igen vil de digitale version af de forskellige events, gøre dem dem tilgængelige for mange flere.

Det eneste som helt og holdent udskydes til næste år er Nobelbanketten. Her forsikrer Nobelkomiteen eftertrykkeligt, at årets prismodtagere vil blive inviteret til næste års Nobelbanket. 

© FOTO: SVT / Nobelprisen i litteratur - Louise Glück 

I stedet åbnede Nobel Prize Museum en udstilling om selve Nobelbanketten i sidste ugen, nemlig den 5. december 2020, som handler om Nobelfesten som fænomen og folkelig tradition. 

Se med fra din stue

Du kan selv tage del i den store Nobelfest hjemme fra din stue, og på selve Nobelaftenen den 10. december anbefaler vi dig at slå over på SVT1 kl. 20.00 og følge med i prisuddelingen. 

Her er der lagt op til den helt store festaften hvor prisvinderne, deres banebrydende opdagelser og vigtige arbejde skal hædres. 

SVT’s fire programværter Cecilia Gralde, Jessika Gedin, Pernilla Månsson Colt og Victoria Dyring vil se tilbage på de mest minderige og funklende Nobelstunder fra tidligere Nobelbanketter, og Nobelhistorikeren Gustav Källstrand og nogle af de kunstnere, som tidligere har optrådt ved prisfesten vil deltage i den storslåede aften.

Smukke toner til prisvindernes hæder

Senere på ugen er det tid til årets Nobelkoncert. Her vil Sveriges Kongelige filharmonikere indtage scenen i Stockholms Koncerthus, hvor de skal dirigeres af den franske dirigent Stéphane Denève. 

© FOTO: SVT / Nobelkoncerten - Stéphane denève 

Aftenens solist er den russisk-tyske pianist Igor Levit, der har specialiseret sig i værker af Bach, Beethoven og Liszt. Så kan man jo kun gætte på, hvad aftenens repertoire kommer til at indeholde. 

Der er i hvert fald lagt op til en storslået musikalsk oplevelse, og det er lørdag den 12. december kl. 19.05 på SVT2. 

Rigtig god fornøjelse!