rtl-logo 31
×

Nobelpriserne 2019

Skrevet d. 3 december 2019 af Rikke Heegaard Steen

© FOTO: SVT

Nobelfestlighederne er uden sammenligning årets fester i Sverige. Vinderne blev offentliggjort i oktober, og traditionen tro bliver den overdådige decemberbanket med den svenske kongefamilie i centrum vist på SVT.

Nobelugen er i fuld gang, og den 10. december bliver priserne uddelt. Priserne bliver som sædvanligt uddelt i kategorierne medicin, fysik, kemi, økonomi og litteratur - foruden den prestigefyldte fredspris. 

I forbindelse med prisoverrækkelserne afholdes ’verdens fineste middag’, som den traditionelle Nobelbanket bliver kaldt – og dette med god grund. Her samles verdens skarpeste hjerner, den svenske kongefamilie og andre markante personligheder til en hyldestmiddag, der er kreeret af Sveriges dygtigste kokke.

Her kan du læse om nobelprisen og festlighederne, og så kan du kan sidde med til højbords, når SVT sender direkte fra Stockholms Rådhus.

FOTO: SVT

Fredsprisvinder 2019

Den 16-årige svenske Greta Thunberg var bookmakernes favorit til at modtage dette års fredspris for sine klimaaktivistiske indsatser.

Men Nobels Fredspris 2019, som måske er den mest prestigefyldte pris af de seks, gik til Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, som modtog prisen for sin indsats med fredsprocesser i flere afrikanske lande.

Abiy Ahmed tildeles prisen på grund af sine indsatser for fred og internationalt samarbejde og særligt for sin indsats for at løse grænsekonflikten med nabolandt Eritrea, som han efter ti års krig og fjendskab har underskrevet en fredsaftale med.

Nobels fredspris uddeles nemlig til en modtager, der har arbejdet for "broderskab mellem nationer, for afskaffelse eller reduktion af stående militære enheder og til at afholde og promovere fredskongresser", lyder det i Alfred Nobels testamente.

Sammen med den flotte titel modtager Abiy Ahmed også ni millioner svenske kroner – det svarer til cirka 6,2 millioner danske kroner.

Over 100 år med Nobel

Den første Nobelpris blev uddelt i år 1901, hvor der var 113 mandlige gæster med til prisfesten. 

Prisen er navngivet efter den svenske ingeniør Alfred Nobel, som i sit testamente viede sin formue til uddelingen af en pris, der skulle gå til dem, der i det forgangne år har bidraget med den største gode for hele menneskeheden.

FOTO: SVT

Alfred Nobel ønskede, at der skulle uddeles en pris inden for hver af de ovenstående områder. Desuden bemærkede han, at der ingen hensyn skulle tages til prismodtagernes nationalitet, men at enhver værdig modtager skulle tages i betragtning.

SVT sender live

Den 10. december sender SVT direkte fra den festlige banket for den prestigefyldte Nobelpris.

Kommentatorerne Cecilia Gralde og Gustav Källstrand guider os traditionen tro gennem aftenen og sidder sammen med et større hold af værter klar til at gå dybt ned i den festlige aftens detaljer.

FOTO: SVT

Jessika Gedin og Victoria Dyring møder års nobelprismodtagere og gør os klogere på deres opdagelser og arbejde, som diskuteres med gæster i Stadshuset, Stockholms Rådhus.

Sidst men ikke mindst snakker Pernilla Månsson Colt med sine gæster om festen, tøjet, maden og smykkerne ved den store festmiddag.

Sid klar ved tv’et og tune ind på SVT1, når der er optakt og prisshow den 10. december fra kl. 18.00.

SVT sidder klar på Stockholm Rådhus sammen med deltagere og gæster før festlighederne begynder.

Læs mere i programbeskrivelsen.