31
×

Nordisk litteratur i verdensklasse

Skrevet d. 3 januar 2018 af Jeppe Kejser

© Modtryk/Gyldendal/Rosinante/Lindhardt & Ringhof

Vores nabolande flyder over af fortællestærke forfattere, der formår at tryllebinde deres læsere gang på gang. På BogForum i efteråret 2017 fangede vi fire af tidens mest populære forfattere.

Størst af alt…

Malin Persson Giolito vandt med romanen ’Størst af alt’ prisen for nordens bedste krimi i 2016. Det kickstartede den forhenværende jurists forfatterkarriere.

”Jura er for mig, hvad religion er for en troende person”, siger Giolito. Og netop det vidner denne rettergangsroman om. Stemmen i bogen er den unge pige, Maja Nordberg, der på bogens første sider fortæller, at hun har skudt og dræbt sine klassekammerater i et skoleskyderi. Et yderst aktuelt emne, men alligevel handler romanen ikke nær så meget om skoleskyderiet, som den handler om indre konflikter, skyldsspørgsmål og tanker om et samfund, vi ikke længere selv kan kontrollere. 

Et personligt vidne

Det store århundrede syner lidt af et vanvidsprojekt, hvor Jan Guillou vil skrive 10-bind om 1900-tallet på ti år. ”Min kone spurgte mig, hvorfor jeg tror, der ikke er nogle moderne forfattere, der skriver familiesagaer mere”, og med det spørgsmål klingende i hovedet kastede han sig ud i bogprojektet, der skal berette et helt århundredes historie igennem én familie og dens efterkommere.

”I modsætning til de andre bøger er jeg nu et personligt vidne”, siger Guillou om ’1968’ – syvende bind i serien, Det store århundrede. Titlen på bogen vidner om, at vi nu befinder os i det sagnomspundne år, hvor en venstreradikal bølge spredte sig og havde enorm indflydelse på både politik og kultur i den vestlige verden. En epoke som den dengang 24-årige svenske journalist, Jan Guillou, befandt sig midt i.

En langvarig arvestrid har splittet familien Lauritzen ad, men i ’1968’ forenes to af familiens medlemmer under en Vietnamdemonstration, fordi de begge mener, at den fælles kamp for socialismen er vigtigere end gamle arvestridigheder.

Feel good-bog om døden

Lidt udenfor Trondheim i Norge kan vi støde på Neshovgården, hvor Anne B. Ragdes Berlinerpoplerserie tager sit udgangspunkt. ’Liebhaverne’ er femte binde i Ragdes bestsellerserie, en serie fyldt med karakterer, som Ragde selv beskriver som sin udvidede familie. ”Når jeg sidder ved havet og skriver spørger min venner altid, om jeg ikke er ensom. Det er jeg ikke. Jeg har jo stuen fuld af mennesker!”, siger Anne og smiler over hele femøren.

Anne selv er meget tilfreds med den norske kritiker, som kaldte ’Liebhaverne’ for en feel good-bog om døden. Et af bogens budskaber er da også, at vi ikke skal trækkes ned i mørket af, at døden findes forude, men hellere op i lyset og nyde den tid vi har.

Heldigvis for læserne er Anne ikke færdig med serien, som hun aldrig ved hvordan arter sig. ”Jeg sørger altid for at stoppe skriveprocessen midt i en dialog, for så kan jeg ikke vente med at skrive videre dagen efter”. Det eneste hun netop nu kan fortælle om sjette bind er, at det overordnede emne skal være håb.

Energien ligger i det uforløste

Maren Uthaug er af halv samisk, halv norsk oprindelse, født og opvokset nord for Polarcirklen. I maj 2017 udkom hun med bogen ’Hvor der er fugle’ – en slægtsroman om kærlighed og indavl. Med sit forfatterskab hyller Uthaug absurditeter og det nære ved relationer mellem mennesker.

”Jeg synes det er cool at skrive politiske romaner, men det ligger bare ikke til mig.”

Helt deroppe nordpå, hvor man må binde sine børn fast, for at de ikke blæser i havet, er Maren selv opvokset for derefter at flytte til Danmark med forældrene som ganske lille. Dette faktum har skabt noget uforløst i Maren, som hun igennem sine bøger har måtte gennemskrive. Bogen er en skæv fortælling om virkeligheden set med forskellige øjne. Om en søn, der tror han er kalv og en datter, som er besat af mænd. ”En dunkel nordic noir og en gotisk gyser” (Weekendavisen).

Måske har du allerede stiftet bekendtskab med et par af forfatterne, måske ikke. Vi anbefaler i hvert fald på det kraftigste at tage et kig på disse fire bøger. God læselyst!