31
×

Nordisk Salon - en hyldest til Edith Södergran

Skrevet d. 8 maj 2017 af Jeppe Kejser

En kvindelig frontfigur før sin tid

I 1923 døde den bare 31-årige digter, Edith Södergran. Født og opvokset i Rusland, men svensk var sproget hun skrev sine digte på.
 
Edith Södergran var enebarn i en lille familie, der var præget af sygdom, økonomiske bekymringer og alkoholisme. Forældrene adopterede en pige fra en nabofamilie i byen, de selv boede i. Pigen fik hjemve og drog hjemad. Södergran-familien tog ud for at leve efter Singa, som pigen hed, og fandt hende påkørt og dræbt nær togskinnerne i byen. Tabet af søsteren går igen i mange af Ediths digte og har i høj grad taget hårdt på den unge pige.

Foto: the society ofswedish literature in finland (Edith södergran 1912-1914)

En svær opvækst

Som meget ung mistede Edith sin far, Matts Södergran, der døde af lungetuberkulose. Året efter faderens død bliver Edith selv ramt af lungebetændelse og får som 16-årig ligeledes konstateret tuberkulose. Dødeligheden var utrolig høj i starten af 1900-tallet. Derfor blev unge Edith Södergran indlagt på samme hospital, Nummela Sanatorium, hvor faderen døde. Edith søgte tilflugt fra de indespærrede rammer i dagdrømmerier, langt væk fra den virkelige verden. Edith delte ud af sine fantasier blandt sanatoriets medpatienter og blev opfattet som psykisk forstyrret.

Foto: the society of swedish literature in finland (nummela sanatorium 1910-1920)

Sygdom og verdenskrig

Med sygdommen og hostens forsvinden, kunne Edith, som en 22-årig ung kvinde, vende hjem igen. Men med Første Verdenskrigs indtog i efteråret samme år vendte også sygdommen retur. To år senere udkom Ediths første digtsamling, Dikter, der blev latterliggjort af anmeldere. Mest kendt fra denne samling er linjerne: ”Du søgte en blomst og fandt en frugt. Du søgte en kilde og fandt et hav. Du søgte en kvinde og fandt en sjæl – du er skuffet.”

Foto: the society of swedish literature in finland (edith södergran i sygesengen, 1911)

Krigen buldrede ikke langt fra Ediths hjem i Raivola. Herfra udkom hendes anden digtsamling, hvortil forordet lød: ”Min selvsikkerhed beror på, at jeg har opdaget mine dimensioner. Det anstår mig ikke at gøre mig mindre, end jeg er.”
 
Efter et kort liv døde den unge digter, der regnes blandt en af de første modernister inden for svensk litteratur. Hun nåede aldrig at nyde godt af den påskønnelse hun senere hen vandt for hendes litteratur.

Nordisk salon

Den 15. maj kl. 19:00 på Østre Gasværk kan du opleve Edith Södergrans digte fortolket og læst op af den svensk-finske skuespillerinde, Stina Ekblad, og den dansk-svenske sangerinde, Anna Kruse. Sidstnævnte har udgivet to albums med sange til Edith Södergrans digte. Musikken er poetisk, akustisk vokaljazz med tydelige spor af svensk visetradition og nordisk melankoli.

 Køb billet og læs mere her.
 

Galleri