31
×

Norges kamp mod besættelsen

Skrevet d. 3 februar 2017 af Mette Børch

© CAMERA FILM

Den norske historiske storfilm ’Kongens valg’ har ramt de danske biografer. En film om den tyske besættelse af Norge under 2. verdenskrig. I absolut topform ses danske Jesper Christensen i hovedrollen som Kong Haakon. Filmen udspiller sig over tre dramatiske døgn i Oslo i april 1940, hvor den tyske militærmagt forsøgte at besætte landet. Modstanden var markant stærkere end i Danmark, og det norske kongehus stod overfor et skæbnesvangert dilemma med konsekvenser for hele nationen.

Se trailer samt Jesper Christensens åbningstale til forpremieren i Danmark nederst i artiklen.

’Kongens valg’ er instrueret af Erik Poppe, som tidligere har stået bag film som ’A Thousand Times Good Night’, ’De Usynlige’, ’Hawaii Oslo’, ’Schapaa’ m.fl. Han er en af Norges mest rutinerede og prisvindende instruktører både nationalt og internationalt, og dette på trods af, at han oprindeligt er uddannet fotograf. Med filmen ’A Thousand Times Good Night’, med Juliette Binoche og Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollerne, og ’Hawaii, Oslo’ har Poppe vundet den norske filmpris Amanda i kategorien ”årets bedste film”, mens han både vandt publikumsprisen og prisen for bedste film for ’De Usynlige’ ved Hamptons International Film Festival.

’Kongens Valg’ følger trop, idet den blev udvalgt som det norske bud på en Oscar-kandidat i kategorien ’Best Foreign Language Film’. I december 2016 blev filmen shortlistet, hvilket vil sige, at den var tilbage blandt de ni bedste ud af i alt 85 kandidater, og det siger ikke så lidt. Ved den endelig udtagelse til Oscarnominering måtte ’Kongens valg’ dog lade pladsen for blandt andre de øvrige skandinaviske nomineringer, den svenske film ’En mand der hedder Ove’ og den danske ’Under Sandet’.

Kongens valg

© Camera film

Fra dansk prins til norsk konge

Jesper Christensen spiller hovedrollen som Kong Haakon – den danskfødte prins, søn af kong Frederik 8. og dronning Louise, døbt Carl og kronet som Kong Haakon af Norge. Indtil splittelsen af Norge og Sverige i 1905 lå det ellers i kortene, at prins Carl af Danmark skulle gøre karriere inden for militæret, men skæbnen havde valgt ham til noget større, og i 1905 blev han udpeget som kandidat til tronen af det norske Storting. Efter en folkeafstemning samme år blev prins Carl konge af Norge. Her tog han det norske kongenavn Haakon til sig og sønnen, som han havde sammen med den britiskfødte prinsesse Maud, skiftede navn fra Alexander til det norske kongenavn Olav.

Således er der altså dansk blod i den norske kongerække. Haakon 7. regerede Norge i mere end 50 år og døde i Oslo den 21. september 1957. Sønnen blev efterfølgende tronarving med titlen Olav 5.

Kongens valg

© Camera film 

Oscarkomitéens udmærkninger

Da ’Kongens valg’ valg blev shortlistet til en Oscar, begrundede Oscarkomitéen det blandt andet med, at filmen er en stærk og universel fortællingen om at stå sammen som nation og træffe de rigtige valg under dramatiske forhold. Filmen rækker ud over de norske grænser og skildrer en menneskelig fortælling om magthavere og krigsførelse med udgangspunkt i de hektiske aprildage, hvor Norge gik til kamp mod den tyske okkupationsmagt.

Fornemme anmeldelser

Siden filmens premiere, har den høstet store roser hos pressen både i Norge og herhjemme. Her er det især Jesper Christensens portrætering af Kong Haakon, der bliver fremhævet. Således skrev BT følgende i en femstjernet anmeldelse: "[...] Jesper Christensen stråler som Haakon [...] - han ER kongen". Den garvede filmanmelder Per Jul Carlsen fra Filmland på P1 havde tilsvarende ros i en ligeledes femstjernet anmeldelse: "Jesper Christensen har en af de sjældne filmroller, der kan bære en hel film på sine skuldre, og som smelter sammen med den historiske figur, han spiller, norske Kong Haakon den 7."

Men også Erik Poppes solide instruktion tager kegler hos anmelderne. Her kom Politikkens Kim Skotte med følgende ros: "Dette kongelige familiedrama realiserer Erik Poppe så stærkt, at jeg godt kunne have undt filmen en plads blandt de sidste fem i Oscar-kapløbet." 

Vi har altså at gøre med en storfilm af Hollywood'sk kaliber, så der er al god grund til at flygte fra vintermørket ind i biografmørket. 

Forpremiere - Jesper Christensen introducerer 'Kongens valg':

'Kongens valg' trailer: