rtl-logo 31
×
Flag i gaden

Norges selvstændighed markeres med fest og farver

Skrevet d. 15 maj 2019 af Rikke Heegaard Steen

Traditionen tro fejrer nordmændene sig selv og deres nationaldag d. 17. maj og hylder landets selvstændighed, der trådte i kraft med underskrivelsen af den norske grundlov i 1814. Når norskheden markeres, går det ikke stille for sig – her kan du læse om historien, traditionerne og folkedragten.

Norges selvstændighed

Norges allerførste grundlov blev enstemmigt vedtaget den 16. maj 1814 og underskrevet dagen efter. Glæden var enorm, men dengang var Norge i union med Sverige, og den svenske Kong Karl Johan forbød festligheder i forbindelse med denne glædesdag.

Den første offentlige nationaltale blev derfor først holdt i 1833 af den norske forfatter Henrik Wergeland, og fra da af er den 17. maj blevet fejret som Norges nationaldag – og det går aldrig stille for sig.

Fra 1870 blev dagen en endnu større begivenhed, da Bjørnstjerne Bjørnson, forfatteren til den norske nationalsang ”Ja, vi elsker dette landet”, tog initiativ til børneoptog i den norske hovedstad, som dengang hed Christiania.

FOTO: NRK

Det var dog først i 1905, at Norge for alvor blev selvstændig fra både Danmark og Sverige. En folkeafstemning afgjorde, at Norge skulle have en konge, og den danske Prins Carl blev valgt som Norges første konge. Han var søn af kong Frederik 8. af Danmark og tog i forbindelse med sin tronbestigelse det norske kongenavn Haakon. Den nuværende kong Harald er derfor kun den 3. konge i det norske dynasti.

Det norske sprog

Men hvad skulle nordmændene stille op med deres sprog? Alle landets love og skrifter var på dansk, så man besluttede, at sproget skulle baseres på det danske skiftsprog, og her opstod Bokmål.

En stor del af den norske befolkning ønskede imidlertid at få deres eget sprog, så de gamle dialekter blev samlet sammen, og et nyt sprog blev konstrueret: nemlig nynorsk.

Traditioner og festligheder

Den officielle del af fejringen foregår i hovedstaden, Oslo, hvor hovedgaden Karl Johan er overdækket med røde, hvide og blå farver.

De fleste nordmænd starter dagen med en berømt ’17. maj morgenmad' – ofte i selskab med naboer eller gode venner. Morgenmaden består traditionelt af friskbagt brød, røræg, røget laks, og til de voksne, champagne.

FOTO: NRK

Over hele Norge er børnenes parade det centrale element i fejringen. Her deltager alle skoler med marcherende skolebands og et utal af farver og flag, og hver skole bliver ført frem af en fanebærer. I Oslo passerer de mange skoleelever Kongeslottet, hvor den royale familie hilser fra balkonen.

Paraden er blevet kendt i hele verden og tiltrækker hvert år tusindvis af turister. For at få de gode siddepladser foran det kongelige slot, skal man dog havde modtaget en særlig invitation. Pladserne er nemlig hovedsageligt reserveret til diplomater og specielle gæster. Men paraden vises også på landsdækkende fjernsyn.

Nationaldragterne

Når man bevæger sig rundt i Oslo eller enhver anden norsk by den 17. maj, er en af de mest iøjnefaldende ting ved festlighederne det store antal af norske folkedragter.

Nationaldagen er nemlig en oplagt mulighed for nordmændene til at iklæde sig deres farverige nationale klæder - også kaldet 'bunader'. Der er hundredvis af forskellige folkedragter, og farver og stilmønstre indikerer, hvor i Norge man kommer fra, eller hvor ens forældre har rødder.

FOTO: NRK

Mens folkedragten i andre nordiske lande stort set er faldet bort, er nordmændene stolte af deres – og udbredelsen er kun voksende. Udover på nationaldagen er folkedragten også i brug ved specielle og festlige højtider som konfirmationer og bryllupper.

Også Nabolandskanalerne fejrer dagen: På NRK1 kan du hele dagen følge med i festlighedernes gang med norske flag, folkedragter, børneoptog og hilsener fra den norske kongefamilie.

Kl. 19.55 samme aften på NRK1 fortsætter fejringen og samler højdepunkter fra dagens fejring i hele landet. Læs mere i vores programguide her.