rtl-logo 31
×
Korleder Ivar

Norsk film om musik, venskab og livets sidste rejse

Skrevet d. 17 september 2019 af Morten Rohde

© FOTO: FUGLENE AS

”Du kommer til at ville give din kammerat eller kæreste et langt varmt kram efter at have set filmen”, skriver den norske avis Fædrelandsvennen om ’Mandskoret’, en stærk film om kammeratskab og bortgang. Filmen får nu premiere i danske biografer d. 17. oktober.

25 midaldrende norske mænd der mødes og synger, så hårene rejser sig.

Det er så langt fra blot en film om drengehumor og rockmusik. Det er en varm reportage om ægte venskab i det norske kor 'Mandskoret' og om de svære spørgsmål i livet, der presser sig på, da korlederen Ivar diagnosticeres med uhelbredelig kræft.

Ivar ved, at han, som han siger, ”har købt sin sidste tandbørste”, men han nægter at give op, før han har set koret synge deres største job nogensinde, en opvarmningskoncert for Black Sabbath foran 10.000 mennesker.

”Sværere at blive optaget i Mandskoret end i Hells Angels”

Sådan lyder parolen fra korets medlemmer, der alle sætter en stolthed i det, de laver.

De er måske en højrøstet gruppe af ølbællende, midaldrende mænd, men det er svært at sætte en finger på noget af det, de præsterer som kor.

Koret er blevet et afbræk fra hverdagen for mændene. Når de mødes bag lukkede døre på Kampen Bistro i Oslo, er de i en frizone, hvor de kan synge fjollede Frank Zappa-sange og samtidig mærke den følelse af storhed, som et dygtigt kor kan kalde frem.

For 15 år siden lovede de at synge til hinandens begravelser.

Dette løfte bliver pludselig en skræmmende realitet, da korlederen Ivar får at vide, at han har omkring tre måneder tilbage at leve i.

Korleder Ivar Krogh Hovd. Foto: fuglene as
Filmen følger koret, når de øver til deres hidtil største og måske lidt absurde job som opvarmning for Black Sabbath, og den følger følelserne og overvejelserne, som Ivar og koret må gennemleve i forbindelse med Ivars sygdom og forestående død.

Afkræftet og ved sit livs ende er Ivar dog med til det allersidste.

Flotte anmeldelser og priser i både Norge og Danmark

’Mandskoret’ har modtaget ros af både publikum og af anmeldere. De norske aviser Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergenavisen giver alle fem stjerner og fine ord med på vejen.

Det er en utrolig hjertevarm film, der både kan få en til at grine og græde.

Filmen har blandt andet vundet ’Bedste norske dokumentar’ på Bergens Internationale Filmfestival i 2018 og ’Bedste nordiske film’ på CPH:DOX 2019.

'Mandskoret' var også en del af Norsk-svenske Filmdage 2019 i Grandteatret i København og får altså nu landsdækkende premiere.

Stærkt makkerpar bag filmen

Bag filmen er filmskabere og journalister Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen.

Sommer står bag TV- dokumentarerne ’Når far dræber’ og ’Operation konspiration’, der begge har vundet den norske TV-pris ’Gullruten’.

Svendsen er en af flere journalister bag dokumentaren ’En lille ø’ om terrorangrebet på Utøya 2011 og har tidligere arbejdet på mange forskellige radio- og TV-programmer.

Som fuldblodsdokumentarister har de med denne film begået en perle af en produktion, som kan både fornøje og bedrøve.

'Mandskoret' har premiere i danske biografer torsdag d. 17. oktober.

NORSK TITEL 'FOR VI ER GUTTA'. FOTO FUGLENE AS