rtl-logo 31
×

Norsk forfatter slår til igen med farvestrålende og idealistisk satire

Skrevet d. 9 maj 2019 af Rikke Heegaard Steen

© Fredrik Arff

Erlend Loes nyeste satireroman ’Dyrene i Afrika’ er en historie om afmagt, aktivisme, afvigelser og ustyrligt begær.  Og selvom sodomi ikke er noget, man ofte støder på i norsk skønlitteratur, er romanen blevet kaldt absurd, sjov og tankevækkende. Loe får nemlig ros for sin dristighed, når han lader fem mennesker rejse til Afrika, for at få afløb for deres store kærlighed til vilde dy

En gruppe mennesker mødes til et foredrag om dyreetik, og sammen danner de en gruppe, som rejser fra Norge til Kenya for at ’skjende ville dyr’, som også er gruppens mantra. De vil vise, hvor ond menneskeheden kan være mod store og små, for at skabe protester og måske forandre verden.

Dette er udgangspunktet for Loes farvestrålende og idealistiske satire om dagligdagen i et nutidigt samfund. Han skriver ubesværet og vittigt om alt fra et tandlægekontor til trangen til at renovere huse, fra forskellige former for populær selvhjælp og foredrag om etik til rationalisering af livets mest absurde idéer.

For det er nødvendigt med ekstreme planer, når nu mennesket fucker med flora og fauna.

Om romanen skriver Gyldendal:
Fire mænd og en kvinde: Tandlægen Vidkun, den ressourcestærke bøsse og zoolog Sperber, serieromanforfatteren Hektor Gråbæk, vellidt af både mennesker og dyr, filmklipperen Såkaldte Bob, som fornemmer en stærk dragning mod Afrika, samt Lise Løvenskiold, politiefterforsker og single, der holder af Leopard-nips og fugle.

Alle fem lever gennemregulerede og tilsyneladende lykkelige liv – men alligevel synes de hver især at være kommet til et slags vendepunkt i livet, der gør, at de vil væk fra det beskyttede liv i Norge. Og alle fem bærer de på en mere eller mindre eksplicit længsel efter at redde dyr.

Så de beslutter sig for at rejse til Kenya for at kæmpe for, at dyrene stadig kan være en del af vores vilde natur. Med i bagagen har de en snedig yderst radikal plan om at gennemføre en happening ved hjælp af de fem ikoniske dyr: Bøffel, løve, leopard, næsehorn og elefant.

For det er nødvendigt med ekstreme planer, når nu mennesket fucker med flora og fauna.

Hvis du synes, der er noget der dæmrer, kan det være fra Loes populære dramaserie fra 2014 ’Kampen for tilværelsen’, som han lavede med bl.a. manuskriptforfatter Bjørn Olaf Johannessen og dramatiker Per Schreiner. Loe har nemlig bragt karakteren Vidkun Rotevatn videre med sig fra tv-serien til sin roman. I ’Dyrene i Afrika’ er Vidkun tandlægen, som er træt af sin kompagnon og fantaserer om dyr på savannen.

Om forfatteren

Erlend Loe, født 1969 i Trondheim, er norsk forfatter og har en magistergrad med etnologi som hovedfag og film- og litteraturvidenskab som sidefag. Han er uddannet fra Den Danske Filmskole i København som manuskriptforfatter.

Han debuterede som forfatter i 1993 med romanen ’Kvinden flytter ind’ og han fik sit store gennembrud med ’Naiv.Super’, der udkom i 1996.

Loe blander ofte angsten for livets meningsløshed med hverdagsabsurdisme og lavkomik, hvilket resulterer i en underholdende og fabulerende stil, hvor samfundet og materialistiske besættelser er under konstant kritik.