rtl-logo 31
×

Norsk storfilm om kontroversiel polarforsker

Skrevet d. 14 maj 2019 af Morten Rohde

© SF Studios/Amundsen

D. 23. maj kan du opleve verden, før den endnu var helt udforsket, når der er premiere på filmen ’Amundsen’. Filmen portrætterer den norske polarforsker Roald Amundsen, og man følger hans motivation for at blive den første opdagelsesrejsende i flere af de polare egne.
 

Se filmen

'Amundsen' har premiere d. 23 maj i biografer landet over.

Filmen er instrueret af Espen Sandberg, som også står bag blandt andet 'Max Manus' og 'Kon-Tiki'.

Et fly styrter ned i det iskolde hav omkring det nordliggende norske territorium Svalbard. Flyet har allerede passeret polarkredsen, har kurs endnu længere nordpå og bliver, så vidt vides, det sidste hvilested for en af tidens mest hårdføre polarforskere.
 
Hans navn er Roald Amundsen, og da han dør i 1928, mister vi den mand, der som den første sætter benene på Sydpolen, som den første flyver over Ishavet og som den første sejler nord over det amerikanske kontinent via den såkaldte Nordvestpassage.

I spændingsfilmen ’Amundsen’ kan du følge den kendte polarforskers første rejser, opleve kapløbet mod Sydpolen og få et indblik i, hvilken mand, der gemmer sig bag det hårde ydre.
Filmen runder mange aspekter af Amundsen liv, og man får virkelig oplevelse af, hvordan det var at være tæt på manden i hans samtid.

En kontroversiel personlighed

 
På trods af et eftermæle som internationalt kendt polarforsker har der været mange kontroverser omkring Amundsen. Frederikstad Blad skriver, hvordan han i nogle generationer er blevet anset for at være mere opblæst, end hans bedrifter burde tillade, og Morgenposten.no skriver, hvordan filmen fint portrætterer, hvilken skidt person han faktisk var.

Galleri

  • © SF Studios/Amundsen
  • © SF Studios/Amundsen
  • © SF Studios/Amundsen
  • © SF Studios/Amundsen
  • © SF Studios/Amundsen
  • © SF Studios/Amundsen
  • © SF Studios/Amundsen

Uanset hvad man mener om Amundsens personlighed, er filmen et spændende indblik i hans bedrifter, og med instruktøren Espen Sandberg kan man forvente en film, der drager seeren ind i den verden, der portrætteres.

Sandbergs første solofilm

 
Sandberg er nemlig også manden bag Golden Globe- og Academy Award-vindende ’Kon-Tiki’ fra 2012 og ’Pirates of the Caribbean: Salazars Hævn’ fra 2017, som også er instrueret i samarbejde med Joachim Rønning.

© SF Studios/Amundsen

I 2019 kommer vi til at se meget mere til den prisvindende skuespiller Sverre Hagen, der fik store roser med på vejen for sin rolle i NRK-serien 'Valkyrien', der blev vist tilbage i 2017. Han er at finde i den norske film ’Ud og stjæle heste’, som allerede har vundet en pris ved årets Berlinale. Han sniger sig minsandten også ind på rollelisten en kommende NRK-serie ’Exit’ – om finansmiljøet i Oslo, som du kan glæde dig til at følge i løbet af efteråret.
 
Udover ’Amundsen’ står instruktør Espen Sandberg sammen med Joachim Rønning bag den fremragende film ’Max Manus’ om den norske modstandsmand af samme navn under Anden Verdenskrig. En film der brillerer i sin evne til at drage seeren ind i tankegangen bag modstandsmændenes mod, og som formidler historien ved at lade os føle og forstå grundlaget for modstandsmændenes drivkraft.
 
Der er altså ingen tvivl om Sandbergs evner, og der er garanti for spænding og flotte billeder i denne film om Roald Amundsen.